< Browse > Home / Бизнес / Blog article: Обявяване на ГФО с електронен подпис

| Mobile | RSS

Обявяване на ГФО с електронен подпис

June 21st, 2010 | 96 мнения | Публикувано в Бизнес

След като миналата година Ви запознах каква е процедурата за обявяване на годишен финансов отчет, тази ще го направим с електронен подпис. Доста чакане и нерви спестява електронният подпис и подаването на документите за обявяване на годишният финансов отчет през сайта на Търговският регистър – www.brra.bg

Нека да започваме :-)

Документите, които ще прикачваме сме ги подписали и подпечатали с мокър печат предварително, като има и текст вярно с оригинала на всяка страница. Всички тях сме ги сканирали в PDF формат. Може да ги подпишете и директно с електронният подпис, но моята счетоводителка ги бе подготвила така :-)

Отваряте сайта на търговският регистър и избирате Електронни услуги. След което въвеждате ЕИК на фирмата, проверявате го и избирате Г2 – Заявление за обявяване на годишни финансови отчети и после бутона “Запиши и продължи”

След това ТР изисква да попълним данните на човека, който ще подава заявлението. Аз, в качеството си на търговец и управител на фирмата, попълвам необходимите данни.

Като вече след това можем да започнем и същинското прикачване на документите. Ако Вие не сте търговеца, то отбелязвате в качеството на какъв подавате заявлението.

Веднъж попълнили данни, отивате на следващият таб от Г2 – Обявяване на актове. Тук избирате от списъка Годишен финансов отчет и прикачвате документа.
Със оградената икона “Дискета” се записва. В нашият случай имаме два документа, защото позволеният размер е 4 MB, а нашите са над този лимит. В този случай избираме бутона “Добави акт” (отбелязан със зелената стрелка) и прикачваме отново втори файл с тип Годишен финансов отчет.

Следва ред на прилежащите документи. Преди това може добавите, че желаете да получите по e-mail известие, ако получите отказ

Прикачваме документите един по един:
– вносна бележка за платена държавна такса в размер на 20 лв.
– декларация за истинността на обявените документи
– протокол от общото събрание

Процедурата е същата, като при прикачването на повече от един файл за Годишният финансов отчет. Един по един се прикачват всички файлове. След което се избира бутона “Запиши и продължи”.

Тук вече се появява един прозорец с въведените данни и прикачени документи. Виждате, че всичко е наред и избирате бутона “Подпиши”. Зарежда се нова страница, с форма за сертификата.

Кликате веднъж върху надписа Сертификати, за да изтегли сертификата, после въвеждате ПИН кода и избирате бутона Подпиши.
След няколко секунди вече сте изпратили документите си за обявяване на ГФО в Търговският регистър, като се генерира входящ номер. С него почвате да следите дали всичко е минало по план.

Имате възможност и да платите чрез еBG.bg, веднага след подаване на документите, но аз предпочетох да си пусна платежното и да прикача сканираното копие после.

Успех с “преборването” на Търговският регистър и обявяването на годишният финансов отчет по електронен път с електронен подпис. Ще се радвам да разбера как сте се справили :-)

About the author

Kalin4y Консултант по управление на онлайн репутация (ORM), е-PR и e-маркетинг, SEO оптимизация и email маркетинг. За контакти e-mail: [email protected], skype: kalin4y_eha или Google

Leave a Reply 214986 views, 2 so far today |
Follow Discussion

96 Responses to “Обявяване на ГФО с електронен подпис”

 1. Светли Says:

  Да разбирам ли, че аз като съставител на гфо, мога да подам Г1 от мое име като заявител с моя ел.подпис?

 2. Kalin4y Says:

  В този случай трябва да имате подписано и нотариално заверено пълномощно, като се заверяват и някои от документите също при нотариус. Но кой – нека по компетентните да се изкажат, за не Ви объркам :)

 3. Еми Says:

  Задължително ли трябва да има Вярно с оригинала?
  Аз сканирах всичко както е дадено от сч. къща и смятах да пиша, че документите са оригинал?

 4. МАЯ МАНОЛОВА Says:

  Здравейте,моля за вашето съдействие за което ще бъда много благодарна.При мен ситуацията е такава Аз съм ЕТ с прокурис регистриран в ТР,електонния подпис с титуляр е ЕТ а автора на подписа е на името на прокуриста.Та въпроса ми е от кое име следва да се подаде заявлението и ако е от името на прокуриста ще трябва ли нотарялно пълномощно.Предварително голямо БЛАГОДАРЯ.

 5. Kalin4y Says:

  Мая, ще трябва…но ако сте с оборот под 50 000лв, ЕТ не са задължени да подават и обявяват ГФО

 6. Kalin4y Says:

  Еми, нали като ги сканираш вече стават копия, а не оригинал :)

 7. Светли Says:

  Това, че ЕТ под 50 хил оборот не са задължени да подават, не е вярно. Не подават пълен отчет, подават съкратения (сиреч ОПР), но подават.

 8. Dobri Says:

  Здравейте. Имам въпрос. Фирмата в която работя е холдинг. Трябва да се подадат ГФО на всичките фирми в холдинга, но електронен подпис има само във фирмата майка. Мога ли да подам документите на всички фирми с този ел. подпис и ако да какво трябва да направя?

 9. Митко Says:

  Благодаря, много полезни указания!
  Малко се зачудих, защо трябва да сканирам и Г1, след като го попълвам на сайта на ТР при пускането на ГФО. Но това май е най-малкия проблем в цялата “офанзива”.

 10. Светли Says:

  Добри, електронния подпис обикновено се издава на фирмата, но се подписва от физ. лице. Т.е. стоят трите имена на лицето представляващо фирмата. Ако това лице представлява и другите фирмите не виждам защо да не може, ако ли пък не – ще имате отказ. Системата проверява първо трите имена на лицето, на което е издаден сертификата (УЕП) дали съвпада с името на заявителя в заявление Г1. Ако съвпада, проверява и ЕГН. В случай, че има разминаване по тези критерии, автоматично ще ти върнат отказ.

 11. кали Says:

  здравейте, имам проблем. подавам ГФО с електронен подпис, като следвам показаната по-горе последователност. но накрая вместо входящ номер излиза съобщението “Подписването е успешно” и бутонът “опитай отново”. има явно проблем, но как да продължа?

 12. Симеон Says:

  Браво за описанието, като помня миналата година колко зор видях с видеото на търговския регистър, страшно неясно е. Агенцията трябва да вземат пример от теб калин4у :) Всички фирми задължително трябва да си пулбикуват отчетите, без значение ЕТ, ООД или СД, дори и нулев годишен оборот да има агенцията пак търси публикуван отчет. Г1 не трябва да се сканира, принципно всичките стъпки на попълване представляват Г1. На всичките документи слагам отметка “оригинал”, без значение е това. Така или иначе при ГФО-то конкретно тази отметка няма да излезе защото оригинала не е носен на място. При протоколите и пълномощното си излиза нормално. А в самата Агенция в момента е лека анархия, сега ни публикуват отчетите, които сме пуснали в началото на месеца. Въоръжете се с търпание :P

 13. Люси Says:

  Здравейте!
  Искам да си извядя електронен подпис за да подам ГФО.
  Какъв точно подпис трябва да си извадя – персонален или на фирмата – ООД на което съм управител?

 14. МАРИНА Says:

  след проверка ми излиза надпис внесена такса 35 лв в червено, защо

 15. Елена Says:

  И вз имам проблем – и на мен ми излиза такса 35 в червено, а пък аз му прикачам вносната бележка и не мога да завърша подаването на ГФО… моля за помощ ако някой знае към кого да се обърнем , че време не остана….

 16. кали Says:

  успях да се справя, след като отворих нов прозорец и повторих процедурата отначало. получих входящия номер, но в замяна на това годишния отчет е прикачен два пъти. явно при първото подписване на годишен отчет нещо се е прикачило все пак, но при подписването на пакета е възникнал проблема и не можех да довърша успешно процедурата. така предполагам че е станало. колкото до таксата от 35 лева – тези които се безпокоят, че им излиза надписът в червено – напразно се тревожат. това е просто приковаване на вничанието. който си е превел парите и е прикачил бележката, не прави нищо повече, освен да подпише два пъти – веднаж за гфо и веднаж за пакета от останалите документи. който не е платил и съответно не е прикачил бележката за превода на таксата, може да плати с дебитна (а вероятно и с кредитна) карта, веднага след като подпише двукратно, както е показано по-горе от калин.

 17. Радослав Says:

  Здравейте, може ли някой да ми каже как точно да приведа тези 35 лв. По точно към коя банкова сметка. Е интернет открих една – //BG18IORT81123100006421 – транзитна, обслужва търговски регистър//, но нито информация какво се попълва като основание нито дали това е вносна бележка към бюджета ли трябва да е обикновенно платежно. Ако някой е наясно с процедутрата нека пише . Ще съм много благодарен.

 18. Светли Says:

  кали, какво е това двукратно подписване, не подвеждай хората, подписва се веднъж, накрая, след като си прикачила всички документи, които ще подаваш. Нещо се бъркаш май.

 19. Светли Says:

  Да това е IBAN-а. Сметката е в Инвестбанк и се превежда с платежно нареждане към бюджета. В основание пишеш ТАКСА ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР и отдолу ПУБЛИКУВАНЕ ГФО.

 20. МАЯ МАНОЛОВА Says:

  Здравейте,пререгистрацията ми в РТ е направена 29,04,2010г кой срок трябва да спазя за побликуване на ГФО 30.06.2010 или тримесечния от пререгистрацията до 29.07.2010г.
  Благодаря.

 21. МАЯ МАНОЛОВА Says:

  Здравейте,пререгистрацията ми в TP е направена 29,04,2010г кой срок трябва да спазя за побликуване на ГФО 30.06.2010 или тримесечния от пререгистрацията до 29.07.2010г.
  Благодаря

 22. Офелия Георгиева Says:

  Здравейте,
  Има ли някаква особеност, когато се публикуват два ГФО: за 2008 и 2009 година с ел. подпис. Може ли да се обявят с една такса.

 23. Светли Says:

  мая, за пререгистрираните от 01.01. до 31.05.2010 срока е 30.06.2010. За всички останали срока е тримесечен от датата на пререгистрация – в Закона за счетоводството го пише – Преходни и заключителни разпоредби
  офелия

 24. Светли Says:

  ако сега ще подаваш и за старите години 2007,2008 и за последната 2009 – всички с една такса. Към всички обаче трябва да има протокол за приемане на отчетите. Другото е същото

 25. Ива Says:

  Здравейте. Каква може да е причината да не иска да приема “Данни на заявителя”. Всичко прикачих и попълних успешно, не мога да подпиша и да завърша процедурата заради това, че ме връща на “данни на заявителя”. Нещо не му харесва, не мога да разбера какво.
  Сещам се за едно, което може да е: Когато си регистрирах ЕООД-то бях с лична карта в София, в последствие си смених личната карта и се водя към друга Община. Опитах все пак да сложа и стария си адрес и новия, и пак не ме пуска… Дайте съвет какво може да е.

 26. Анжела Says:

  Благодаря на всички за полезната информация.

 27. Румен Says:

  Здравейте. Докато е горещо – има една графа в платежните: “Вид и номер на документ по който се плаща”. Там какво се пише? Гледам – миналата година са писали “9”, ама още ли е вярно?

 28. Laura Says:

  Аз не разбах следното:В сайта на търг.регистър е показано,че ГФО се прикачва само на втората страница от заявлението ,а тук показвате ,че ГФО се прикача отново най-накрая.Необходимо ли е това?
  Както и тук е показано,че се прикача : декларация за истинността на обявените документи /заявителя е търговеца/, а във видео урока на АВ е показано ,че се прикача втората декларация.Кое е вярното?

 29. Офелия Георгиева Says:

  Благодаря на Светли!

 30. Kalin4y Says:

  @Ива, пъхни електронният подпис преди да стартираш браузъра. Понякога, ако браузъра е стартиран и пъхнеш тогава подписа не се зарежда коректно сертификата. Поне при подписи, издадени от БанкСервиз е така :(

  Румен, да, кода е 9. Ето ти един примерен вариант на платежно http://kvasilev.com/image/brraorder.png

  Laura, никъде не е показано, че ГФО се качва накрая. Той се прикачва във вторият таб – Обявяване на актове. Приложенията са останалите документи.

 31. Светли Says:

  една забележка към платежното – по-добре да не се пише период за който се отнася плащането, особено ако подавате гфо за повече от една година. аз досега не съм писала, а съм подала поне 50 гфо-та
  не са ме върнали

 32. Офелия Георгиева Says:

  Моля подпишете петицията срещу безобразията на НАП и АВ: http://bgpetition.com/123456789av/index.html

 33. Румен Says:

  Благодаря. До тук добре, но когато се опитам да закача сканирания ГФО, ми се появява надпис:
  Не е прикачен файл!
  Годишен финансов отчет
  Не е посочен файл Не може да качите този файл. Разрешените разширения са pdf, doc, sxw, txt, rtf, jpg, jpeg, png, gif, tiff, p7s
  Пък аз нали го виждам, че е именно pdf формат, и с Adobe си го отварям и е под 4МБ (3.11МБ).
  Дали не е от претоварване на системата? Някакви идеи?

 34. Румен Says:

  ААААА, успях!!!Проблема се оказа в браузъра – тия от ТР признават само Internet Explorer явно. Пък аз със моята Мозилка…

 35. Stony Says:

  И аз имах същия проблем с Мозилата.И от ТР, и от НАП не я признават…
  Искам да благодаря на Калин за чудесното онагледяване.
  Аз пуснах всички документи подписани с УЕП – никакви сканирани хартии с печати … да видим дали ще мине ;–)

 36. Асен Says:

  Действайте с Експлорър, Мозилата не я признават…
  Благодаря за страхотното обяснение с картинки :)

 37. Таня Says:

  Здравейте!Не мога да си настроя сертификата /на Банксервиз/ и като пробвам тестово подаване – не го намира.С този сертфикат и пак през Експлоръра подавам всичко – за НАП,НСИ и т.н.Пробвах и свалих някаква Java и сега ми казва , че я има вече , но и след като рестартирам нищо не се променя.

 38. Dobromir Says:

  Здравейте! Благодаря за полезната информация. След известно количество проблеми със сертификати успях да осъществя коректно подаване. Успех на всички
  P.S. Не знам дали е точна информацията, но се очаква удължен прием на ГФО.

 39. wiki Says:

  Здравейте, а как става обявяването на 3-те отчета- за 2007,2008 и 2009 година, как така с 3 протокола? моля за повече разяснения.

 40. Мима Says:

  Моля Ви за помощ, ако някой е запознат със следното – когато Г1 не се подава от собственика на ЕТ (в случая), а от друго физическо лице по електронен път, кои от документите трябва да бъдат нотариално заверени? За пълномощното разбрах, но по-гаре пише че и други някои трябва да имат нотариална заверка. Кои са те? И не е ли таксата за обявяване на отчети 50 лева или с ел.подпис е 35 лева?
  Благодаря предварително :)

 41. kre Says:

  не ми стана ясно едно нещо- ако заявителя в г1 е и титуляра на ел. подписа и управител нужно ли е нотариална заверка на подписа в г1 и нужно ли е изобщо да се сканира или е достатъчно да се попълни в ел. вариант

 42. Kalin4y Says:

  Не, няма нужда нотариална заверка, ако подписване с електронен подпис.
  Необходимо е да го попълните само онлайн, но аз винаги прилагам и сканирано копие, че за всичко може да се заядат от ТР :)

 43. goto60 Says:

  Здравейте! Имам отказ за публикуване на ГФО заради некоректен протокол на ОС. Подавам наново документите, като искам да ползвам старият ГФО от предишно заявление Г1. В електонната форма посочвам нужният документ от отказ, но формата изисква да кача файла отново!
  При ПРЕГЛЕД на въведената информация НЕ ми изписва документа от предишният акт- ГФО!
  как се процедира с в този случай?
  Благодаря!

 44. all Says:

  Някой имал ли е следният проблем: Попълнила съм и съм прикачила всичко,както е указано,отивам на преглед-всичко прикачено е без грешка(по мое мнение),но като дам подпиши ми излиза в червено ,че не е платена такасата и отдолу пак в червено ,че има непопълнена информация(мился,че няма такава).След това не ми извежда сертификата ,а директно имам бутон”отказ”.Въртя се в затворен кръг!!!

 45. vikisim Says:

  Имам същия проблем като all Says. Прикачила съм всичко, излиза в червено, че не е платена таксата и директно бутон “отказ”. Моля за помощ.

 46. дими Says:

  Здравейте, някой би ли обяснил по-подробно как се подават отчетите за 2 години. Трябва на два пъти да се влезе в системата и да се подадат за всяка година съответния отчет като се приложи една и съща бележка за платена такса? Или с едно влизане в системата се прикачват ГФО за 2 години? Благодаря предварително!

 47. дими Says:

  допълнителен въпрос: ако се получи отказ трябва ли да се плаща такса наново за да се подадат документите пак?

 48. NOVA NADEJDa Says:

  Когато подаваш с пълономощно чии данни се вписват на заявител в Г1 – собственика на фирмата или упълномощеното за публикува лице?

 49. Lexy Says:

  1. Когато управителят, подава с ел. подпис, негов персонален или професионален на дружеството на което е управител не се изисква никаква нотариална заверка.
  2. Съставителят на ГФО също може да подава по ел. път – задължителна нотариална заверка само на изричното пълномощно.
  3. При подаване от адвокат нищо не се заверява нотариално.
  Други варианти на подаване по ел. път няма, т.е. ще има отказ. Не може да се упълномощи физическо или юридическо лица което не е управител, съставител или адвокат. Ще има отказ, независимо дали ще се направи нотариална заверка дори на всички документи!

 50. Люба Says:

  Здравейте,
  след като приложих всички документи, накрая получавам съобщение, че липсва държавна такса от 35 лева. Имам прикачена сканирана вносната бележка. Видях в началото, че и на други се е случвало,някой знае ли какво трябва да се направи?
  предварително благодаря

 51. gpym4e Says:

  Не се притеснявайте, че пише че дължите 35 лева! Това става автоматично. Ако сте приложили вносната бележка, няма да имате отказ заради това. Важното е да получите входящ номер!

 52. gpym4e Says:

  Някой може ли да спомене конкретно заради какво е получил отказ? Аз за първа година подавам като съставител и не знам вече за какво могат да се заядат!

 53. Люба Says:

  Най- странното от всичко е, че сутринта таксата от 35 лева е върната обратно, а като основание пише, че сметката на АВ е закрита. Номера на сметката взех от страницата на АВ- ТБ инвест банк- клон Бачо Киро. Колкото до входящ номер- не можах изобщо да стигна до там, не ми позволи изобщо да продължа с подписването…

 54. desko Says:

  Лице, което е съдружник в 2 фирми има издаден ел. подпис на името на едната фирма, като в подписа фигурират неговите три имена. Възможно ли е със същия ел. подпис да се подадат отчетите и на другата фирма, в която е съдружник?

 55. ЕМИЛИЯ Says:

  Люба, реши ли проблема с вносната бележка.Аз имам същия проблем и изобщо не ми го приема, камо ли входящ номе да ми даде.

 56. тони Says:

  Мога ли да платя такса от 35лв по електронен път,а да внеса ГФО и т.н лично?

 57. Kalin4y Says:

  Не, таксата за обявяване на ГФО в размер на 35лева е, ако подадете и останалите документи по електронен път.

 58. тони Says:

  Благодаря!
  А за да подам ГФО и т.н по електронен път, трябва ли да имам електронен подпис и ако да,как мога да си го “набавя”?Нещо друго освен подписа евентуално?

 59. Мая Says:

  Поздравления за прекрасното обяснение! Цял ден се губя в сайта на Агенцията по вписванията, за да разбера как става подаването на ГФО по електронен път и не можах да добия ясна представа. Да не говорим, че изобщо не можах да отворя видео урока за примерно подаване на заявление Г1. След като открих вашия блог и статията, ми се изясни процедурата, намерих отговорите на въпросите, които имах. Благодаря!

 60. Did Says:

  От 01.12.2010 г. ТР се обслужва от друга банка. Повече информация можете да откриете на следния адрес:
  http://brra.bg/ContentManagementView.ra
  Към тони:
  Електронният подпис по принцип е много удобно приспособление ако се ползва често. Но ако ви трябва един-два пъти годишно няма голям смисъл от него, защото трябва да платите около 50 лв първоначално, след което всяка година по още 10-20 лв за подновяване на абонамента. Цените са ориентировъчни, може и по-добри условия да има. Като цяло си струва да го вземеш, ако подаваш декларации в НАП всеки месец, ТР и т.н. хабиш по-малко нерви и плащаш по-ниски такси.
  Ако все пак решиш да си вземеш УЕП погледни тук – http://www.onlinezona.com/elektronen_podpis.html
  Аз лично ползвам на тази фирма сертификата – http://www.sepbulgaria.com

 61. Did Says:

  Връзката, която съм пост-нала за ТР, води към следната новина:
  Във връзка с промяна на обслужващата банка, считано от 01.12.2010 г., Ви уведомяваме, че Агенция по вписванията ще се обслужва от ТБ „ТОКУДА БАНК” АД и следните номера и сметки:
  1. BG36 CREX 9260 3114 5494 01 – Транзитна, обслужваща Търговски регистър

  2. За депозити и за назначаване на вещи лица и други, съгласно чл. 72, ал. 2 от Закона за Търговския регистър, сумите се внасят по набирателна сметка BG39 CREX 9260 3314 5487 00
  BIC код: CREXBGSF
  При попълване на преводно нареждане / вносна бележка за плащане от/към бюджета в поле „основания за плащане” е необходимо да се попълни с думи регистъра за който се отнася таксата / такса Булстат , такса Търговски регистър или такса Имотен регистър /.

  Физическите и юридическите лица внасят дължимите суми за извършваните услуги от Агенция по вписванията САМО по банков път.

 62. Мая Says:

  Всичко ми се получи от първия път!
  Един съвет към хората, които използват електронно банкиране – заварете електронното платежно и в обслужващата ви банка. От ТР са ни връщали с таковва платежно, ако няма печат на банката.
  Успех на всички!

 63. Петя Says:

  Здравейте, чудесна информация само дето при мен се появява проблем. Изписва ми че в заявлението има неправилна или непопълнена информация отбелязана в червено. Не мога да разбера какво става и къде е проблема.

 64. даниела ф. Says:

  и аз благодаря на калин. има и хубаво клипче във видео уроци на сайта на ТР. за тези, на които им дава само бутон “отказ” (наред с червен надпис за 35 лв такса) да видят дали таб-ът Г1 свети в червено. при мен светеше в червено, върнах се и попълних номер на входа (в адрес) и си добавих декларацията по 13, ал. 5 за разкош, въпреки че не би трябвало да има нужда в моя случай… та Г1 престана са свети в червено и успях да подпиша. успех!

 65. Краси Says:

  При мен в червено е информацията за адрес на фирмата при приложенията и не ми дава да подпиша.Адреса го зареждам от сайта автоматично, но виждам че позицията за държава не е активна -не мога да я избера сама .Някой има ли подобен проблем и как го е решил?

 66. seyken Says:

  @Краси: Проблема не е в избора на държава- обикновено се получава ако е избран и квартал, и улица. При мен проблема се реши като изтрих квартал и оставих само улица и номер на улица. Ако е попълнен квартал, трябва да се попълни задължително номер на блок, вход, етаж и апартамент…просто прочетете внимателно червения надпис – успех!

 67. Lilyam Says:

  Благодаря ви, че ви намерих в нета.Както всичко, което се прави в държавната администрация е наполовина. Благодаря за указанията. Качих отчети за 5 години, което беше едно изпитание. Благодаря!

 68. Мария Says:

  Лице, което е съдружник в 2 фирми има издаден ел. подпис на името на едната фирма, като в подписа фигурират неговите три имена. Възможно ли е със същия ел. подпис да се подадат отчетите и на другата фирма, в която е съдружник?

 69. Maria Says:

  Страхотна помощ бяхте за мен. Два дни по-рано се опитвах 3 пъти да го направя и не се получаваше, защото не знаех, че трябва да се натиска дискетата. Благодаря Ви!

 70. Svetliо Says:

  Здравейте,
  В момента на страницата на ТР има избор между Г1 (обявяване на актове) и Г2 – ГФО. При избор на Г1, Годишния финансов отчет не присъства като документ. При избор на Г2, са налице (във формите) всички документи, които би трябвало да се подават.
  Аз ли бъркам или горното описание е за предишна версия на ТР от предните години?
  Също така, ако се подадат документите онлайн и се плати чрез eBG.bg, работи ли механизмът или отново полу ръчно да платим, сканираме и приложим?

 71. Svetliо Says:

  Поразрових малко и намерих на сайта на ТР едно видео, което дава много добро обяснение, какво точно трябва да бъде направено. Надявам се да бъде от помощ:
  http://www.registryagency.bg/bg/Services/commercial/tutorials/gfo/gfo.html

 72. Kalin4y Says:

  Svetlio, oбнових статията. Трябва да се ползва новият документ Г2

  Да, работи механизма за плащане през ebg.bg и таксата за подаване по електронен път на ГФО тази година е 25 лв.

 73. zozi Says:

  ако аз съм най-обикновенно физическо лице и имам мой ел.подпис, мога ли да публикувам ГФО на фирми при все, че нямам нищо общо с тях, т.е.нито съм управител, нито съставител и естествено имам нотариално заверено пълномощно от тях за това?

 74. zozi Says:

  току що прочетох поста на Lexy по-горе, че няма да мога. Това актуална информация ли е?

 75. Силвия Says:

  Здравейте, благодаря Ви за помощта, лично аз се възползвах и следвайки хронологията, стигнах успешно до вх. номер, но несъзнателно не успях да го запиша. По какъв начин мога да следя обявяването в ТР?

 76. Kalin4y Says:

  Силвия, трябва да ти дойде и на имейл, но си отвори фирмата и в Досието седят всички обявени актове. Там може да си го следиш. Обикновено вписването става към зимата или следващата пролет. Не бързай :)

 77. Светлето Says:

  Тази година от Агенцията са се разработили и публикуването става бързо. Лично моите ГФО-та (около 20 на брой) ги публикуваха за по-малко от две седмици. Проверявайте си ги, защото срока за отстраняване на грешка е 7 дни, иначе плащате отново такса и т.н.

 78. Мери Says:

  Здравейте,
  Ако подам ГФО с електроният подпис на друга фирма, която е упълномощена пред НАП да подава декларации и т.н. на първата фирма, ще има ли проблем според вас?
  Благодаря предварително.

 79. Ваня Вълчева Says:

  Привет, фирмата е с одиторска заверка.Днес вече 3-ти път ми пише, че ГФО и приложенията са грешни ?! Къде греша аз? Благодаря предварително и лек ден. Поздрави: Вълчева

 80. Светлето Says:

  Това, че сте упълномощено лице да подавате декларации в НАП не Ви прави автоматично упълномощени и за Търговски регистър на Агенция по вписванията. Електронния подпис се издава на фирмата, но той е поименен и се идентифицира с трите имена на лицето, което подава данните. По тази причина, ако искате да подавате ГФО ще трябва фирмата,чиито отчети ще подавате да Ви упълномощи Вас като физическо лице, притежател на електронния подпис и това пълномощно да бъде заверено нотариално. Когато попълвате електронния вариант на формуляр Г2 на мястото на Заявителя ще напишете вашите три имена като посочвате, че сте заявител в качеството си на съставител на отчетите (както и ако подавате на гише в Агенцята впрочем.
  Ако имате въпроси – питайте!
  Успех!

 81. Иван Says:

  Сумата за обявяване на ГФО с електронен подпис на ООД/ЕООД все още ли е 25лв? Гледам, че на сайта на Агенцията по вписванията има Нова тарифа (http://brra.bg/tarifa.pdf). Страница 6 ниско долу пише 55лв. Някой може ли да каже каква е точно сумата, която трябва да се преведе? Благодаря.

 82. Kalin4y Says:

  Чл. 16б. (Изм. – ДВ, бр. 27 от 2013 г., в сила от 15.03.2013 г.) (1) (Изм. – ДВ, бр. 13 от
  2014 г., в сила от 14.02.2014 г.) По заявление за обявяване на актове в търговския регистър се
  събира такса в размер 40 лв.
  (2) (Изм. – ДВ, бр. 13 от 2014 г., в сила от 14.02.2014 г.) По заявление за обявяване на
  актове в търговския регистър, подадено по електронен път, се събира такса в размер 20 лв.

  таксата е в размер на 20 лева :)

 83. Попов Says:

  това ли е сметката, по която трябва да платя за публикуване по електронен път на ГФО 2014 – “BG36 CREX 9260 3114 5494 01 – Транзитна сметка, обслужва Търговски регистър”

 84. Д Says:

  Аз искам да попитам, тъй като за пръв път подадох на 2 фирми. Накрая като излиза прозореца за подписа, освен натискането на сертификат, за да се зареди, трябва ли от менюто долу да избера нещо. Виждам , че накрая има “пакет”. Първия път избрах без да искам първия си прекачен документ към гФО-то и ми даде входящ номер. Вторият път нищо не избрах и пак си ми даде входящ номер.

 85. Д Says:

  Още нещо, малко е в страни от темата, но имам технически проблем. Скенерът ми е доста стар и дори с най-новата finereader за сканиране програма, не мога да сканирам 4,5 страници да са в един пдф файл. Излизат ми в отделни всяка страница, което е неприятно, защото се затруднява прикачването им при попълване на гфо в сайта.Някой имал ли е такъв проблем и какво е решението? Да ги качвам всяка страница като отделен документ или да тегля друга програма?

 86. Иван Says:

  С Adobe Acrobat можете да обединявате отделните страници в един общ PDF файл. Лично аз нямам скенер, а снимам с цифров апарат всяка страница. Въпрос е на избор и техника. Добре е да знаете, че ако бъдат приети документите няма да получите потвърждение. Свързват се с вас САМО ако нещо не е наред с документите. Успех!

 87. stony Says:

  @Д Аз точно за тази цел (съставянето на цял пдф файл от няколко отделни пдф файла) ползвам една една много лека, удобна и безплатна програмка – PDFTK Builder Portable, http://portableapps.com/apps/office/pdftk_builder_portable
  В нея просто добавяш един след друг всички отделни пдф-и, и тя ти вади един цял. Има и обратната функция. Много е лесно, ползвам я от години за елекронното подаване на ГФО.

 88. Д Says:

  Благодаря за отговорите. Аз намерих някаква друга програма, с която мога вече да обединявам. Но проблемът е в самия сайт, който не дава повече от 4мб да се качват и затова пак излизат 2 документа за прикачване. За сега тези, които качих са във фаза “обработва се” и се надявам да се приемат :)

 89. С.Сотирова Says:

  Ел.подпис издаден на фирма с имената съответно на управителя,собственика.Мога ли да ползвам този ел.подпис за да подам Г-2 на друга фирма,собственост на съпругата му.Ако да,като какъв заявител да го впиша,защото аз съм съставителя и съответно моите имена ще се виждат на отчетите.

 90. Ваня Вълчева Says:

  колко лева е таксата с ел подпис 20.00 или 25.00 има спор?
  благодаря предварително за 2013 г.

 91. Д Says:

  Таксата е 20 лв, а вече колко банката взема за плащането при нея си зависи. При някои банки е 2лв, някои може и 5 лв да вземат.

 92. Николай Says:

  Може ли чрез личен електронен подпис да се обяви ГФО или трябва е с фирмен.

 93. Рали Цветкова Says:

  много моля за отговор, ако подписа с който публикувам гфо е на името на фирмата и нейния управител, но този управител не е собственик а само назначен по ДУК, какво да пиша в графа “качество на заявителя”- търговецът или прокурист? Иначе в “данни за заявителя” попълвам управителя доколкото разбирам Благодаря предварително

 94. Златка Кередчиева Says:

  Здравейте, пиша Ви само да Благодаря! Добре е да има повече хора като Вас, които да помагат на такива като Нас!
  Трудно и с повече нерви щях да се справя без помощта Ви, а сега просто следвах инструкциите Ви.
  БЛАГОДАРЯ!

Trackbacks

 1. Kalin4y: Обявяване на ГФО с електронен подпис - edno23.com  
 2. Подаване на няколко ГФО с електронен подпис и един управител  

Leave a Reply