< Browse > Home / Разни / Blog article: Банка ДСК и защита на личните данни – мисия невъзможна

| Mobile | RSS

Банка ДСК и защита на личните данни – мисия невъзможна

June 23rd, 2010 | 16 мнения | Публикувано в Разни

В рамките на една седмица Иван Василев, ми показва как Банка ДСК проявяват анти-защита на личните данни на своите клиенти. На снимките по-долу може да видите как са изхвърлени разпечатки от вътрешно банковата система на ДСК. Там има данни на техни клиенти, извлечения по сметки, смяна на банкови карти, задължения по кредити, салда и всякакъв тип документи.

Клона в търговски център Гранд, ул. Капитан Райчо в Пловдив.

Питам се какво се случва с нашите лични данни и за какво ще се ползват, ако така безхаберно се администрират от банка ДСК?
Нали същите те – банка ДСК, трябва да имат политика за защита на личните данни. Още повече са банкова институция и ние им споделяме всички си данни. Не знам как би се почувствал човек, ако разбере, че личните му данни за разпръснати в разпокъсан кашон насред центъра на Пловдив – данни за лични сметки, задължения, банкови карти. Не ми се мисли, какво биха направили лошите хора, търсещи облаги от състоянието на другите, ако успеят да се възползват от тези лични данни по някакъв начин. Тогава кой ще е виновен ? Ние или банка ДСК, че е допуснала такова голямо нарушение и недостатъци в личната си система за управление на качеството?

Къде е Агенцията за защита на личните данни, която трябва да контролира тези неща ?
Реших да се обадя и да попитам какъв е реда за подаване на жалба. От там ми обясниха, че не може да подам жалба, защото не са разхвърлени из улицата мои данни. Също така не може и да се самосезират. Мога единствено да пусна искане за становище и евентуално да ми отговорят на него, като пак евентуално, ако го сметна за сериозно и има подадени повече от 1 сигнал да направят проверка в банка ДСК. Не можело да пусна и искането подписано с електронен подпис, защото още не си били оправили организацията и обработката на документите.
Какво върши председателят Венета Шопова в агенцията и подчинените и? Карат ни да подписваме безумни декларации и политики за опазване на личните данни, а големите финансови институции като банка ДСК може да се подиграват, буквално да се подиграват, с нашите лични.

До кога ?

About the author

Kalin4y Консултант по управление на онлайн репутация (ORM), е-PR и e-маркетинг, SEO оптимизация и email маркетинг. За контакти e-mail: [email protected], skype: kalin4y_eha или Google

Leave a Reply 17387 views, 1 so far today |
Follow Discussion

16 Responses to “Банка ДСК и защита на личните данни – мисия невъзможна”

 1. Радомир Русев Says:

  Защо не изпратиш това на Господари на ефира ? Мисля, че те ще свършат всичко това, което не върши съответния контролиращ орган.

 2. Guardian Says:

  Наскоро си сменях СУМПС в КАТ Дървеница. На гърба на листчето, което получих с дата и гише, на които трябва да си взема документите спокойно си стояха данните от декларацията на друг човек минал преди мен. Видими бяха името и ЕГН-то. Явно за да се пести хартия документите, които подаваме и не са нужни се ползват за каквото им хрумне.

 3. s1yf0x Says:

  Това е твърде безотговорно от страна на служителите, но какво очакваш от тях. Те нямат елементрана култура на опазване на конфиденциална информация – самите си пароли си разменят по хартийки и SMS-и, а и не са обучени да противодействат на социалната инженерия.

 4. Калоян Николов Says:

  Наистина, Господарите ще свършат работата, а относно банката …. по-безотговорна постъпка не бях виждал от такава институция…

 5. Kalin4y Says:

  Малко от Facebook:

  Ivan Vasilev
  по-шокиращото е като имаш възможността да си заровиш безпрепяттвено пръстите в купчинката листове подредено изхвърлена от банката. Последния път кашончето беше пълно основно с информация за кредити на физически и юридически лица, буквално целия комплект документи както е с телбодчето подшит за всеки си седи и чака всеки който има интерес от тази или друга съдъжаща се информация да си го вземе за домашно ползване.

  Peter Marinov
  Преди 10 дена им станах клиент – направо съм шокиран….. :(

  Петър Ванев
  Не мога да повярвам, че е толкова безумно измислена системата за сезиране на КЗЛД….

 6. public image Says:

  Наистина е ужасяващо!

 7. експертизи Says:

  Всичко е възможно, ако знаете как да си защитавата правата.

 8. Кристиян Says:

  За това с банка да си нямате работа, това са легализирани лихвари.

 9. МАРИАНА ИГНАТОВА Says:

  Моля да ми помогнете.предстои регистрация по зддс на оод.
  какъв опис трябва да се представи на наличните активи. и как точно
  да определя/кафене/
  кои стоки по коя ф-ра са. и кое се описва после в дневника на покупките и осчетоводяване на ддс

  благодаря ви

 10. Дрехи онлайн Says:

  И аз съм им клиент … мале, мале …. Дайте ги на Господарите … те ще ги научат

 11. Стефан Султанов Says:

  А това кашонче сега къде се намира? Много искам да си го взема, за да накажа виновните.

 12. Филми Says:

  Направо ужас. Добре че отдавна не съм им клиент. Напълно безотговорни са. Дори с другата новина за служителката им, която крадяла вноските на хората. Ужас! Да вземат и да се самозакрият

 13. Иван Says:

  Помислих, че това са документи изхвърлени от клиент на банката.
  По тази причина с личните данни поисках да спрат извлеченията на банковата ми сметка (и исках в продължение на 3 месеца), които идват по пощата. Причината е, че всеки може да отвори писмата, нахвърляни пред входовете и да се сдобие с лична информация за мен. Ползвам онлайн банкиране и всичко, което ми трябва е там.
  Отделно веднъж една служителка не ми поиска лична карта, когато правих превод. Определено не ме познаваше, защото беше в банков клон на друг град, а и вероятно беше шокирана от факта, че исках да правя плащане “към бюджета”, за което тя беше неподготвена.

 14. Аз Says:

  Ами много е простичко, просто се събирате група хора, и седите дежурни до кофите, щом дойдат да изхвърлят кашона с данните, го смачквате от бой този който дойде, ама направо прав да не може да стои, и така всеки ден :) нека викне полиция ако иска :) .. а пък вие ще кажете защо го биете :) и тогава ще се сезират. В България саморазправа му е майката, иначе нищо не става.

 15. Добромир Панов Says:

  Ужасна история, но това е поредната частна/държавна институция, на която не й пука за личните данни. Звъни на Господарите, няма да помогнат особено, но поне ще дадат гласност. И без това за ДСК доста се изписа последната седмица благодарение на Иво Илиев :)

Trackbacks

 1. Kalin4y: Банка ДСК и защита на личните данни – м.. - edno23.com  

Leave a Reply