< Browse > Home / Разни / Blog article: Телефон 150 не е играчка

| Mobile | RSS

Телефон 150 не е играчка

July 1st, 2009 | 7 мнения | Публикувано в Разни

Последните две седмици провеждам обучение на диспечерите в координационните центрове в София-област, Стара Загора и Велико Търново. Много готини хора са с желание да се научат на новата информационна система за регистриране на обаждания, която интегрираме от фирмата, където работя.
Но какво ми направи най-силно впечатление от всичко това ?
Средно всеки един от спешните центрове има от 250 до 300 обаждания на смяна (7:30 до 19:30 и 19:30 до 7:30) от които само от 20 до 30 реални адреса и реални обаждания!
В закона за защита на населението при бедствия ясно е споменато, че злоупотреби със спешни телефони се наказват с глоба от 300 до 20 000лв. и се удвояват при второ нарушение. До момента няма наказан нито един човек по този закон.
Операторите на спешен телефон 150 получават постоянно псувни, обиждания, базици и какво ли още не по време на смяна. “Мий си дупката и си лягай”, “Спешно ми трябва линейка, защото … мъжът ми ражда”, “Извинете колко е часът?”, “В момента се напушвам, ама още не ми е замаяно … това добре ли е?”, “Я си еби майката” – това са само част от обажнията, които се получават.
Това е срам за всички нас. Какъв човек трябва да си, за да се обадиш и да напсуваш оператор, от който зависи кога и къде ще ти прати линейка, за да спаси човешки живот. Смешна работа е, че имаме такива закони и никой не ги прилага. Освен на телефон 150, около 80% са фалшивите обаждания и на полицията и пожарната.
Докато има такива кретени, които звънят и се шегуват със сериозните неща, а закона да седи и да гледа безучастно всичко това, няма да се оправи нищо. Къде е законодателният орган? Къде е прилагането на закона? Защо оставяме идиоти като тези да заемат телефонна линия, докато в същото време може да се обажда човек със спешен случай, който да коства дори човешки живот?
В нормалните европейски държави, ако повикаш линейка за спешен случай, а той не е такъв и е фалшиво повикване – гражданина плаща от 500 до 800 евро глоба. Кога и при нас ще стане това ?

About the author

Kalin4y Консултант по управление на онлайн репутация (ORM), е-PR и e-маркетинг, SEO оптимизация и email маркетинг. За контакти e-mail: [email protected], skype: kalin4y_eha или Google

Leave a Reply 4068 views, 2 so far today |
Follow Discussion

7 Responses to “Телефон 150 не е играчка”

 1. MacTeP Says:

  Имах една приятелка дето бачкаше на един от спешните телефони и от нея знам, че особенно вечер когато се понапият хората и им е скучно, яко звънят…

 2. Стойчев Says:

  На 150 не ми се е налагало да звъня, за щастие. За пример обаче на 166 от време на време звъня за неработещи светофари на големи кръстовища и почти винаги са любезни. След като получават такива негативни обаждания и продължават да са позитивни ми се издигат в очите!

 3. Kalin4y Says:

  Динко, то те звънят за всевъзможни простотии и глупости, което наистина ги прави жалки – да се базикат така с телефон за наистина спешни случаи.
  Стойчев, късметлия си ти :-)

 4. Сергей Петров Says:

  И аз напълно съм съгласен със Стойчев.Звънял съм на 112 за такива проблеми и винаги са се отзовавали навреме.

 5. Калин Says:

  Ето това е от случаите, когато трябва да се прилагат законите супер строго – няма друг начин да се оправи… ако глобят някой 500 лева да видим дали ще се обади да се шегува пак – не ми се вярва.

 6. stefan Says:

  Преди години имаше един случаи в Банско. Някакъв идиот звънял над 400 пъти на 150 и карал диспечерките да му пъшкат в слушалката.

Trackbacks

 1. Бърза помощ или бърза пародия ?  

Leave a Reply