< Browse > Home / Управление на проекти / Blog article: Управление на времето

| Mobile | RSS

Управление на времето

January 7th, 2009 | 8 мнения | Публикувано в Управление на проекти

Едно от най-важните неща при управлението на проекти е и управлението на времето. Каква заетост ще имат Вашите подчинени ? Дали ще успеете да запълните работното им време ?
Съществуват различни методи за запълване на времето – от рисърчове за бъдещи функционалности в проекта, в обновяване на документаци до самообучение по някаква тема.
Аз лично предпочитам да запълвам времето на екипа си чрез самообучение. Дава се задачка за някаква технология или проблем, който има да се решава. После даденият човек осъществява вътрешно екипна презентация, чрез която да сподели своите наблюдения и почерпено ноу-хау. Идеална възможност за предаване на знания и подобряване на взаимоотношенията в екипа.

А вие как запълвате свободното време на своя екип ?
Или ако сте част от екип, как вашите ръководители успят да ви уплътнят времето ?

About the author

Kalin4y Консултант по управление на онлайн репутация (ORM), е-PR и e-маркетинг, SEO оптимизация и email маркетинг. За контакти e-mail: [email protected], skype: kalin4y_eha или Google

Leave a Reply 2373 views, 2 so far today |
Follow Discussion

8 Responses to “Управление на времето”

 1. Nikolay Says:

  Понякога го запълвам с code review. Всеки гледа кода на другия и прави списък с набелязани неясни неща, потенциални бъгове и т.н.
  Иначе и твоите идеи ми харесват. Ние също използваме самообучението доста често.

 2. Георги Says:

  Ако се използва SCRUM/Agile няма да има нужда от запълване на свободно време по простата причина, че цялото време е планирано и има по-голям шанс то да не стигне отколкото да се чудите с какво да се запълни. Иначе code review, spike stories (research), които сте споменали по-рано са част от стандартният планинг.

 3. Kalin4y Says:

  айде на бас, че има свободно време :) Scrum методологията (agile управлението на проекти) може е доста раздвижен и динамичен процес за управление, но винаги има свободно време. То може да се получи и от фактори, които не зависят от теб и не може да ги управляваш.

 4. Георги Says:

  Стана ми интересно. Може ли да споделиш какво точно не може да бъде планирано при добре организиран процес?

 5. Kalin4y Says:

  външни фактори – липса на база, няма интеренет, проекта е в застои поради липса на средстава от страна на клиента.
  Пък и да “гърчиш” екипа си 8 часа на ден…няма какво да се залъгваме. Никои не работи 8 часа нон-стоп.
  Хубаво е да отделяш по някои час и за креативност и новости в технологиите.

 6. Георги Says:

  Съгласявам се с горе посоченото, но с уговорка, че говорим за малък проект с един клиент или много ограничен брой. А това, че планирането е направено за 40 часа, не означава, че се очаква от слижителите да го изпълнят. Според SCRUM coach, който скоро имахме честта да ползваме за консултант спомена, че най-добрите резултати на които е бил свидетел са около 40%. В този ред на мисли винаги има време за почивка, но тя така да се каже е планирана. Няма спорадичност на определени действия или процеси.

 7. Kalin4y Says:

  ми съгласявай се, ако искаш :) Не е валидно само за малък проект. Виждал съм как хора от екип с 100 човека … ставаше въпрос за сливане на два мащабни проекта … седят и два-три дни не правят нищо, поради независещи от тях фактори. Вярно, после имаше доста гърч, ама някак да се мине без него. Пък и в тъмбауид съм чувал доста работи, така че … :)

 8. Георги Says:

  Добре, жив и здрав. Аз на чул, видял вярвам само за автомобили, за другото си има начини.

Leave a Reply