< Browse > Home / SQA / Blog article: BA и SQA – ръка за ръка*

| Mobile | RSS

BA и SQA – ръка за ръка*

March 12th, 2009 | 2 мнения | Публикувано в SQA

Последно време работя върху засилване на съвместната работа между два отдела във фирмата, където работя. Става въпрос за коопериране на действията на бизнес анализаторите и QA консултантите.
Според мен тези хора трябва да работят усърдно ръка за ръка, защото ако не са събрани правилно бизнес изискванията, не са дефинирани критериите за успеваемост на един проект и не се планува правилно времето за тестване на съответното приложение, то ние рискуваме неговият провал.

На мнение съм, че работата на QA трябва да започне още на фаза планиране и определяне на основните цели на проекта. QA трябва да се включва, заедно с бизнес анализаторите при проектиране на екрани, полета, типове данни. Активно участие на двете страни при създаването на функционалната спецификация на продукта, както и при управлението на проблемите (issues).
Съвместната работа би допринесла положителни аспекти и при предаването на проекта при клиента и впоследствие, ако се налага при обучението на потребителите за работа със системата.

По-ранното планиране на ресурсите от гледна точка на BA и QA гарантира по-ранно изчистване на големи бъгове и проблеми, които несъмнено ще породят големи загуби, ако се идентифицират в следваща фаза на проекта.
Своевременният и постоянен анализ от страна на BA и QA е едно от златните правила за успешен софтуерен продукт!

А вие какво мислите за връзката BA и SQA – ръка за ръка при създаването на софтуерен продукт ?

* BA = бизнес анализ
SQA = контрол на качество или качество на софтуерните продукти

About the author

Kalin4y Консултант по управление на онлайн репутация (ORM), е-PR и e-маркетинг, SEO оптимизация и email маркетинг. За контакти e-mail: [email protected], skype: kalin4y_eha или Google

Leave a Reply 4188 views, 1 so far today |
Follow Discussion

2 Responses to “BA и SQA – ръка за ръка*”

  1. Стойчев Says:

    Напълно съм съгласен, че QA трябва да участва от самото начало в процеса, но също така трябва да има ясна граница между engineer-инг и клиента. Колкото по-ясни са изискванията, както си написал, толкова по-добре за продукта :)

  2. Stilgar Says:

    Spored men triabva da sa edna i sushta pоzicia.

Leave a Reply