TOP
Разни

Триград – Ягодинската пещера

Освен пещера “Дяволското гърло” посетихме и Ягодинската пещера, която се намира на около 20тина километра от Триград. За да се стигне до нея се преминава в най-дългото ждрело – Буйновското ждрело, което е 7 километра дълго. В по-голямата му част няма как да караш с повече от 30км. в час. Пътя е еднолентов и се преминава от едната към другата му страна към 10тина пъти. Пълна лудница – едвам се разминават две коли:)

За Ягодинската пещера:

Исторически данни:
Проучванията на пещерата започват през 1963 от спелеоклуб Чепеларе с ръководител Димитър Райчев, като първоначално са проучени 8500 метра, а през 1982-1986 се извършва повторно картографиране на пещерата и се откриват нови галерии и участъци като дължината й достига 10500 метра, а възрастта й е 275000 години. На 4 метра след естествения вход на пещерата (първо ниво) е открито Енеолитно жилище – местен керамичен център, единствено в Европа запазено в естествения си вид. Открити са находки на керамични съдове, оръдия на труда, овъглено жито, керамична пещ, хромели (ръчни мелници). Останките датират от каменно-медната епоха (IV-то хилядолетие пр. Хр.). Тази част от пещерата може да се разгледа за време от 20 минути, с беседа и отделна такса.

Описание на пещерата:
Със своите 10500 метра Ягодинска пещера е третата по дължина в България и най-дългата в Родопите. Образувана в протерозойски мрамори, тя е на три основни нива и две междинни. Третият етаж е благоустроен през 1971-1982, като туристическото трасе е 1100 метра. Великолепни и красиви образувания могат да се видят по целия туристически маршрут – сталактити, сталагмити, сталактони, хелектити, синтрови езера, леопардова кожа, дендрити, драперии и едни от най-уникалните образувания – пещерните перли. Общо 22 вида образувания от световно известни 28 вида.

В пещерата има ритуална зала, в която се сключват граждански бракосъчетания.

Температурата на благоустроения участък е 6ºС – постоянна, целогодишна, влажност – 85-91%. Надморска височина на входа – 930 метра, изход – 937 метра, денивелация +7 метра (равна и хоризонтална).
Фауна и флора:
От животинския свят се срещат различни видове прилепи, пещерни скакалци, паячета, троглобионти с представител комподей и други, а от флората – лишеи, мъхове, плесени и гъби.

Източник: Ягодинска пещера

Преди да започне прехода в Ягодинската пещера има и беседа, в която се разказва за историята и всичко, свързано с пещерата

В пещерата е забранено да се снима, затова качвам снимки, който закупихме срещу 2,50 лв. до направените сергии със сувенири до пещерата.

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

6 COMMENTS
 • Калин
  13 years ago

  Това ми е любимото място – страхотна красота :)

  http://picasaweb.google.bg/zaekyt/WQLZVF#5291192573496362162

 • Деян
  13 years ago

  На нас ни казаха, че не може, но пък всички снимаха – което доведе до комплект от около 500 снимки и около общо час филмчета. Ако някой му трябват снимки, да свирка :)

 • Chi Iron
  13 years ago

  От животинския свят се срещат различни видове прилепи, пещерни скакалци, паячета, троглобионти с представител комподей и други, а от флората – лишеи, мъхове, плесени и гъби

 • Val
  13 years ago

  Зъл дявол.Нали е кмет на село Ягодина. Иска респект.

 • Kalin4y
  13 years ago
  AUTHOR

  нашият беше някъв младеж дет заплашваше…а някой е направил снимка, а няма да ви водя беседата после…зъл дявол някъв :-)

 • Калин
  13 years ago

  Много е красиво вътре, особено местата, където осветяват в зелено…

  На нас пък водачът ни каза “Той шефа не дава да се снима, ама снимайте, няма страшно” :D Всъщност ако е без светкавица (трябва статив обаче) не се нанасят вреди на пещерата.

what do you think?

Your email address will not be published.