< Browse > Home / Разни / Blog article: ABV.bg – как българския език изчезва

| Mobile | RSS

ABV.bg – как българския език изчезва

March 4th, 2008 | 29 мнения | Публикувано в Разни

Отварям днес един от любимите ми сайтове – www.abv.bg и какво да видя. Има една готинка картинка, която ни подканя да тестваме новото abv-ICQ. И на тази готина картинка пише гордо “Ъпгрейднато ABV ICQ”. УОУ…защо ъпгрейднато? Нима на най-големият публичен доставчик за електронна поща им се е свършил българския език. Толкова хубави думи като обновяване или новото, можехте да използвате. Но не!…за да се направите на оригинални една чуждица, която няма никакъв смисъл на български.
Вземете се малко в ръце, бе хора! Нима трябва така да поробваме българският език. Стига с тези чуждици и побългарени английски думи.

Гордейте се, че сте българи! Гордейте се, че ползвате кирилицата!

БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКИ

About the author

Kalin4y Консултант по управление на онлайн репутация (ORM), е-PR и e-маркетинг, SEO оптимизация и email маркетинг. За контакти e-mail: [email protected], skype: kalin4y_eha или Google

Leave a Reply 4804 views, 1 so far today |
Follow Discussion

29 Responses to “ABV.bg – как българския език изчезва”

 1. Таня ИВАНОВА Says:

  Какво значи , че абв ти е любима страница ? icq – to Българска програма ли е ? Не мислиш ли, че това може да е изискване на icq ? Помислете малко преди да пишете стига с тоя тъп и безогледен национализъм !

 2. Бу Says:

  Г-жо Иванова, какво изискване да има ICQ? Да пише на кирилица “ъпгрейднато” вместо “обновено”?
  Да, национализмът в случая е излишен, но е смешно и нелепо да се заменят думи, който имат равностойни и приети заместители.

 3. Стефан Says:

  Г-жо Иванова, а Вие помислихте ли малко преди да изпишете толкова глупости само в три изречения.
  Според мен не сте!
  Но ако наистина мислите по този начин, то тогава приемете моите съболезнования, тези думи не говорят нищо хубаво за вас.
  Подобни изказвания по някога ме карат да се срамувам, че съм българин.

 4. Kalin4y Says:

  Г-жо/г-це Иванова, любим сайт ми е, понеже в abv.bg ми е първата поща на български доставчик…още си я ползвам! Посещавам и другите сайтове на НетИнфо, поднасящи информация за крайният български потребител.
  Нима има изискване на ICQ да се използват чуждици, а не български думи?
  Може ли да проверите българският тълковен и синонимен речник и да ми кажете “ЪПГРЕЙДВАНЕ”, какво означава?
  Нека не губим лика си! Българският език е толкова звучен и “пъстър” и съм сигурен, че ако от Нет Инфо се бяха “понапрегнали” малко, щяха да измислят нещо смислено.
  Защото от гледна точка на българският език – това няма смисъл! А ние сме българи, живеем в България … или се лъжа ?

 5. Stilgar Says:

  кирилица razbira se te sa go shvanali greshno
  purvo triabva da se premahne kirilicata i chak togava bulgarskia ezik кирилица

 6. Longanlon Says:

  Ами като не ви харесва как е написано – не го ползвайте ве…

  Ебаси, представям си аз да имам сайт и някой да ми казва какво, видите ли, трябвало да пиша на него, щото сме били, видите ли, българи. Видите ли… Ей сиктир от тука и занимавай с това някой дето си няма работа като тебе.

 7. Стефан Says:

  А видиш ли направи бахти глуповото изказване видишли.

  Ти може да си имаш какъвто си саит искаш и да си пишеш каквото ти е кеф защото никои няма да го прочете. Разликата е че това е официалния представител на ICQ за България и е национален портал.
  Според твоята логика може да си издадеш и учебник по български език и щото е твои може да си пишеш каквото си искаш вътре ….

 8. Бико Says:

  България над всички селяни, дето ближат задниците на запада. За да не се загубим като нация в един момент, дълбоко се съмнявам, че тези хора не биха ни продали за една шепа валута ако можеха. Но като искаме гражданско общество за това са тези теми за да изкажем мнение и да се борим за това което си е наше. А за тълковния речник си абсолютно прав Kalin4y . Аз съм българче….

 9. Кирил Владимиров Says:

  Според мене се карате за глупости.
  Голяма работа че са написал Ъпгрейднат, вместо обновен. Нима вие не използвате тези чуждици в ежеднеието си, когато говорите за технологии?
  По тая логика дайте да не използваме думите:
  мерси, престиж, република и т.н., защото видиш ли не са си чисто български!?
  Това се нарича развитие на езика. Използват се чуждици от всеки език, да не говорим за сферата на технлогия.
  Освен това, според стила на рекламата, веднага се стига до извода, че таргетирани потребители са младежите(и аз спадам към тях де…). И това си е нормално, всички мои връстници говорим така.
  Дайте да се направи да е на ‘Вие’ обръщението и да пише:
  “Използвувайте новия обновен АйСиКю….”?
  Бе събудете се, не сте в средновековието!

 10. Николова Says:

  Не мога да повярвам, че докато един българин защитава българската култура, в частност езика ни, друг българин определя това като “тъп и безогледен национализъм”, втори сипе ругатни, а трети обобщава ситуацията като “голяма работа”. Това едва ли бих могла да го видя, ако не се бях родила именно в България. Аз лично не съм чула чужденец да вмъква в речта си чуждици, заимствани от българския език. И причината за това, е че хората уважават историята си, културното си наследство, уважават себе си….А ние какво уважаваме…? Не виждам какво им е лошото на думичките “нов”, “обновен” и как точно употребата им ни праща в средновековието. Може би Вие, г-н Кирил Владимиров, ще ми отговорите….?!

 11. Кирил Владимиров Says:

  Щом настоявате, веднаха ще ви отговоря :)

  1.Как пък решихте, че само в българския език има чуждици, че не можах да разбера? Я малко се поразровете ;) Във ВСЕКИ език има чуждици. БЕЗ изключение ;)
  Давам ви пример(уф…дайте на ти бе хора…не сме в съдебната зала):
  -казваш файл, като говориш за file на компютъра ти нали? А не казваш досие? Нима потъпкваш собствения си език?

  Навсякъде се използват чуждици, ама само ние се правим на патриоти и искаме да се затворим в една капсула, да се имаме за най-умните, най-красивите и най-великите, а в цял свят като чуят за България или път тва в кой щат е(за америка, мене лично клиенти са ми задавали тоя въпрос), или просто къде се намира на картата.

 12. Kalin4y Says:

  @Кирил Владимиров: не съм казал, че няма чуждици. Именно с тях даден език се обогатява. Но тук говорим за “просташка” постъпка (да я нарека така). Не може при положение, че тази дума има такива хубави български аналози като обновено или новото, да се използва дума, която няма никакъв, ама никакъв смисъл. Работя в такава сфера, където чуждиците се използвах доста пъти. Винаги се стремя да говоря с български думи и да си използвам нашите словосъчетания. Не може един сериозен портал и сериозна фирма, като НетИнфо, да използват такива недообмислени и без смисъл съчетания. Просто е смешно!

 13. Стефан Says:

  Г-н Владимиров отново демонстрирахте некомпетентността си.
  За ваше сведение както файл така и досие са чуждици. Досие е руска дума, която означава файл и се е наложила в българския език по времето на тоталитаризма. И наистина в всички езици се използват чуждици, първенец по този показател е любимия ви английски където над 60% от думите в момента са чуждици.
  А колкото до използването на чуждици то се налага когато няма съответен аналог в езика. Но при условие че има аналог на думата налагането на нова дума на нейно място е глупаво.
  И повярвай ми ние не сме единствените националисти, които държат на езика си, на тази планета.
  Примерно в една Франция е доста трудно да накараш французите да говорят на английски.

 14. Николова Says:

  Какво да кажа…..освен, че разсъжденията на някои хора страшно ми напомнят за онзи стар виц (предполагам всички го знаете) – защо на българския казан в ада не е нужен пазач….. :-)

 15. Roujkabg Says:

  Има 2 начине на общуване между хората:
  – правилен, литературен език между сънародници
  – неправилен между чужденци

  в статията става дума за сънародници, българи и запазване чистотата на бг език в България,между българи.

  Когато общуваш с чужденци, чиито език малко или недстатъчно владееш можеш да си говориш с ръце, крака, гъз,а бе, както ти дойде и да се разбере…

  Но когато влезеш в бг медия и да не можеш да разбереш каква дума е употребена, на кой език и защо, при това в интернет, дето няма място за ръце, крака и задници…то е ясно, че трябва чистота на българският език, защото сме българи и кой, ако не ние ще опази езика ни?

  Джорж Буш, Бен Ладен, Владимир Путин, или новоизбраният президент на новосформирата република Косово? Стига, бе!

  Не мога да повярвам, че сме толкова тъпи!!!

 16. Кирил Владимиров Says:

  @КалинчУ, ясно е, че е странно това. Но не помисли ли, че това е направено умишлено? На повечето ми връстници, това им се струва модерно и … “яко”. И с такава идея предполагам че е сложена такава реклама. Аз лично…ненавиждам “оригиналния” клиент на ICQ, та камо ли тоя на abv, заради шарениите(тъй де… и Pidgin-а ги може тея неща), но сам разбираш че тоя клиент на абв се ползва предимно от младежи.

  @Стефан, никога не съм твърдял, че съм фиолог че да предирам за компетентност. Не виждам причина да го обръщаме в спор на личностна основа.

  За заключение ще кажа..това предполагам, не е сложено от липса на знание или обич към българския език, а чисто и просто с идеята да бъде насочена към по-младата част от населението ни.

 17. Kalchoncho Says:

  А на всичкото отгоре когато става въпрос за софтуер се използва UPDATE а когато става въпрос за хардуер UPGRADE

 18. SSH_ON Says:

  Съвсем нормално, ако го е писал някой от поддръжката. То човек така се вглъбява в работата си, че съвсем затъпява.

 19. Nik Says:

  Вместо да се занимавате с глупости и да критикувате тука, искам да Ви питам кой от Вас (технически грамотните) е спомогнал по някакъв път да се развива и чете българският език в нета ? Това ли ви е приноса? Към технически нетолкова грамотните коментирали горе -> кога за последно бяхте на народен събор? Вие сте като кучета, които лаят ама не хапят. Вместо да сте активни по блогове и форуми, свършете малко истинска работа.
  Сърдечни поздрави,
  Ник

 20. tech_noir Says:

  Отвратително е в комбинация с домейн като “АБВ”. Ако беше “BlOgA nA PePo CoUnTaRa”, по-бих разбрал.
  “Обновена”, “осъвременена” и т.н. по-бих разбрал.

  Писна ми последните 15-ина години от селски фйешъни с Карнобатска в багажника на мерседесО, оти по завйеденята много скъпу батйе, ма нйема са изгами сига, нали сме турбо лиайсталаджии!.

  Радвам се че от две-три години не ползвам никоя от услугите им (тази връзка, благодаря за публикацията).

  Отивам да си препрочитам “Криворазбраната цивилизация”.

 21. Mishef Says:

  Това го има навсякъде, така че не драматизирайте :)

 22. Стефан Says:

  И след като го има навсякъде не трябва да му се обръща внимание, така ли?
  Ами по добре да си напишат целият портал на шлокавица и готово, то и тя е супер модерна сред младите, защо ги затормозяват да четат кирилица.
  Хем младите ще се накефят, хем и никой няма да им обръща сериозно внимание.

 23. Стефан Says:

  Не знам “ъпгрейднато” като е изписано изглежда … странно но нямам нищо против. Навремето (преди 10-12 години) четях една книга за програмиране та в нея на последната страница имаше една таблица “Неправилно използване на някой технчески термини”.
  И имаше точно такива парадокси, като се замисля сега “правилните”, които бяха там никъде не се използват само “неправилните” :-D дано я намеря в къщи за да ви покажа няколко примера.
  Така, че и с това можем да се примирим ако се наложи :-)

 24. васил Says:

  Това е най добрата програма за комуникация, включени са много нови екстри и мисля че всеки трябва да има тази програма, по разговори качеството е много по добро от това на скайп.

 25. Cookie monster Says:

  Да,наистина по много тъп начин abv.bg правят “преводи”.
  Но това се случва във всички медии.Причината винаги е една – тъпите журналисти и други неграмотни хора – в случая програмисти(програмистите по принцип ги уважавам).
  Просто в България няма закон за защита на езика,както е в много европейски страни,а и в Русия.
  На г-жа Иванова ще кажа,че upgrade се превежда надграждам,но може и да се прeведе обновявам,въпреки че update е обновявам.
  И този “тъп и безогледен национализъм” е причината в тази страница да се пише на кирилица и български.
  А на останалите нейни поддръжници ще кажа,че чуждиците не обогатяват езика,а го обедняват.Затова се наричат чуждици.
  Все едно да кажеш “чао” вместо “довиждане”, “мерси” вместо “благодаря”, “перфектен” вместо “съвършен” и т.н.
  Съвсем различно е положението със заемките.Те,а не чуждиците обогатяват и развиват езика.Някой ще ми каже ли българска дума за bravo,telephone,server,player,ultimatum,status quo(статукво),драма,трагедия и “ела!” не знам как се пишат на гръцки,но схващате.
  И г-н Кирил Владимиров,във всеки език има чуждици,но другите държави ги ограничават,а във Франция дори им намират аналози,а в България журналистите и властимащите ПЛЮЯТ по българския език.Кой ще им обясни,че за “лидер” имаме дума – водач и че на български се казва “привърженик”,а не “фен”?
  И още нещо – досие е френска заемка,а файл е английска чуждица,която я измества.

 26. Kalin4y Says:

  Съгласен съм с теб…всичко си зависи и е в самите нас! Ако ние не си пазим родният език, незнам кой ще го направи :(

 27. Аня Says:

  Много се радвам, когато виждам подобни теми във все повече форуми и блогове. Щом има спор, значи все още са останали хора с национално съзнание, уважаващи културната си идентичност. А някой от вас да знае някакъв сайт, в който да има официални статистики за броя на чуждиците и заемките в европейските езици? Спещно ми трябва такава информация и ще съм много благадарна, ако успеете да ми помогнете!

 28. Giyrsel Says:

  Naprimer pove4eto turci ve4e ne kazvat a6kolsun kazvat bravo ili te6ekur mersi jivqh tam i se ubedih

Trackbacks

 1. Кой е езика ?  

Leave a Reply