TOP
Бизнес

Преобразуване на ООД в ЕООД

След като ви запознах с това, как да направим лесно регистрация на ООД и как става прехвърляне на дял от ООД на друго лице, сега ще си поговорим за това как можем да преобразуваме ООД в ЕООД.

Това действие може да се наложи по различни причини – изкупуване на дял, отказване на партньора ни от бизнеса и в този ред на мисли.

Процеса е почти същият като при самата регистрация. В този случай ще разгледаме казуса преобразуване на ООД в ЕООД след продажба на дялове на съдружниците. И така, да речем, че сме 2 съдружника в едно ООД. Единият изкупува дела на вторият, по процедурата описана по-горе на линка. В този случай нашето ООД вече има 1 съдружник и не може да продължи да оперира под тази правна форма и трябва да се пререгистрира в ЕООД. За да обхванем всички аспекти на този казус – и двамата съдружници са били и управители на дружеството. Това не е задължително условие.

И така, започваме да попълваме Заявление A4 за вписване на обстоятелства относно дружество с ограничена отговорност. Тук попълваме само нещата и полетата, които ще променяме! В нашият случай пишем името на дружеството, като вече се изписва с правна форма ЕООД. В частта за управители – заличаваме съдружника/управителя, чийто дялове сме прехвърлили на наше име. 100% собственост на капитала е само на името на единственият останал съдружник. Ако се налагат други промени – то в попълването на Заявление А4 се нанасят.

Що се отнася до необходимите документи:
1. Задължително обновен Дружествен договор за учредяване на ЕООД. – примерен вариант може да изтеглите от тук – Дружествен договор за учредяване на Еднолично дружество с ограничена отговорност ЕООД
2. Протокол от събрание на текущите съдружници, че имате разрешение да бъде продаден текущ дял на съдружник. Примерен вариант на Протокол на общо събрание за разрешение за придобиване на дял
3. Протокол за преобразуване на ООД в ЕООД и приемане на покупко-продажбата на дяловете. Примерен вариант за Протокол на общо събрание за преобразуване на ООД в Еднолично дружество с ограничена отговорност.
4. Задължително се попълва Декларация за истинност.
5. Платена такса към Търговски регистър за вписване на промени в обстоятелствата на ООД.
6. Нотариално заведен договор за покупко-продажба на дяловете.

Това е! Не е сложно + всички необходими документи, с които ще си спестите малко излишни разходи, отделяйки 1 час. Успех в бизнес начинанията!

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

7 COMMENTS
 • Велик
  3 years ago

  Привет!
  Супер точно и ясно написано.
  Много ви благодаря!

 • Петър Стефанов
  3 years ago

  Ясно, кратко и полезно! Благодаря!

 • Димитрина Димитрова
  6 years ago

  Моля за мнение по следния казус: Двама съдружници в ООД, единият е управител. Управителят е работил на трудов договор в друга фирма две години. Сега от там му предстои съкращение. За да получава обезщетение за безработица, трябва да не е управител на фирмата. Какво трябва да се направи – да стане управител другият съдружник, или настоящият управител да прехвърли дяловете си и да напусне дружеството, т. е то да стане ЕООД? И в двата случая ли ще може да получава обезщетението за безработица, и ако да, кой е по-добрия вариант? Благодаря предварително.

 • Веселин Николов
  8 years ago

  Здравейте ,всъшност при мен нещата стоят по по различен начин ,кое е по разумно ?Съдружника ми се отказва,бизнеса е кафе сладкарница ,ако премина еоод ще се наложи ли да вадя удостоверението за категоризацията и от хеито отново ,ако фирмата остане със същото име булстат ,даже и адреса само улицата ще се смени имола

 • Симона
  9 years ago

  Здравейте! Следя Ви отдавна, тъй като съм прясно завършила и започваща работа, Вашите статии са ми от изключителна полза!
  Имам малко по-завъртян случай,тъй като двамата ми съдружници всъщност са ЮЛ – ЕООД-та. Мисля, че в този случай ми трябват: решение на управителя на едното ЮЛ да напусне ООД-то, с дата 04.11.15 г, предизвестие от управителя на това ЮЛ, че напуска ООД-то със същата дата, молба от управителя на другото дружество да закупи дружествените дялове,продавани от другия съдружник-ЮЛ в ООД-то и решение на този управител, с което се разрешава тази покупко-продажба,отново с тази дата. Останалите неща са ми същите като описаните по-горе.Ще съм благодарна, ако някой ми отговори дали съм на прав път.

 • Николина
  9 years ago

  Здравейте!
  Много точна и ясна е статиятя Ви.
  Благодаря!

 • Ангел
  9 years ago

  Здравейте,
  Имам въпрос, свързан с горната статия – споменатият в т. 6 Договор за покупко – продажба на дялове трябва да е нотариално заверен. Ако единият съдружник не е в България (но е българин), как може да се уреди казуса? Споменатия съдружник не е управител, а само има дялове в ООД-то.

what do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *