TOP
Бизнес

Прехвърляне на дял от ООД на друго лице

След като изчерпахме темата как да регистрираме ООД и да изправим нередности в Търговският регистър, следват 2 публикации, които са част от по-често срещаните действия, които може да предприемете със своето ООД.

Първата ще е посветена на прехвърляне на дял от ООД на друго лице. Това се прави в основно в 2 два случая:
Случай 1 – искате да продадете своят дял от фирмата на друго лице
Случай 2 – ще преобразувате ООД в ЕООД – този случай ще го разгледаме със следващата публикация.

И така, искаме да продадем своят дял на друго лице. Има една лека подробност, ако ще прехвърляме своят дял на Юридическо лице, но за него малко по-късно.

Какви документи са ни необходими, за да направим прехвърляне на дял в ООД ?
1. Решение на Юридическото лице, което ще придобива новият дял – то, неговите собственици, трябва да са съгласни да придобият дял в това ООД, чийто дял ще продавате. Примерно решение може да изтеглите от тук.
В нашият пример едно ООД ще изкупува дяла на съдружник в друго ООД. В решението трябва да попълнете цялата информация – физическото лице, от което ще купувате дяла, какъв е неговият раздел и % изражение от цялото дружество, както и на кой от компанията се възлага да осъществи сделката. Това се попълва САМО, ако ще продаваме своят дял на друго юридическо лице.

2. Молба от новият съдружник за присъединяване към ООД – с тази молба, новото ЮЛ иска от ООД-то да бъде приет за съдружник. Молбата се подава от името на управителя на дружеството, което ще влиза в ООД-то. Примерна молба може да изтеглите от тук.

3. Решение на ООД за прехвърляне на дружествени дялове – трябва да имате съгласието на всички Ваши текущи съдружници, за да може да прехвърлите дяла си на друго лице. Редно е да им го предложите първо на тях и ако нямат желание – тогава да пристъпите към продажба на трето лице. Реално с това решение, съдружниците на ООД приемат новият съдружник. Примерно решение може да изтеглите от тук.

4. Договор за продажба на дялове – чрез този договор, Вие като физическо лице, продавате дялответе си в ООД-то на другото ЮЛ. САМО ТОЗИ ДОКУМЕНТ СЕ ЗАВЕРЯВА НОТАРИАЛНО. Все пак е договор за покупко-продажба на дялове в юридическо лице :) Примерен договор може да свалите от тук.

5. Решение на ООД за приемане на новият съдружник – с това решение ООД-то приема за съдружник ЮЛ, както и приема обновеният дружествен договор. Да, след промяна на собствеността – трябва да актуализиране и дружественият договор. Примерно решение може да изтеглите от тук.

6. Актуален дружествен договор – в него трябва да се впише новият съдружник на мястото на старият. Няма да давам примерен дружествен договор, защото такъв има в темата за Регистрация на ООД</а>. Просто данните на старият заменят с новият и готово.

7. Декларация по чл. 13 ал. 4 от Закона за Търговския Регистър за инстинността на предоставите актове. Нея също може да си свалите от предната тема.

8. Вносна бележка за платена държавна такса за обявяване на промени в ООД – 15 лева е за подаване по електронен път, 30 за на място в Търговският регистър.

Това е целият комплект документи за прехвърляне на дял от едно ООД към друг собственик. Ако отделите около 2, най-много 3 часа, може да подготвите сами целата документация и да спестите едни 300 лева за адвокат :)

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

10 COMMENTS
 • Ogi
  8 years ago

  Привет,

  А може ли да се прехвърли дружествен дял към съдружник, чийте дялове са запорирани? Т.е да се добавят нови дялове, към вече запорирани?

  Поздрави

 • Стефан
  9 years ago

  Здравейте,
  при напускане на съдружници продаваме даловете си на оставащия съдружник.Искат/ТР/ да открием отново набирателна сметка за уставен капитал??? Банката ни отказа!???

 • СТЕФКА ТИХОЛОВА
  9 years ago

  Благодаря на Калин и Огнян Младенов,със знанията си ми помогнахте да направя прехвърлянето на дял в ООД от родители на СОЛ.Аз съм само счетоводител,но поради високите такси при адвокатите и не свършена докрай работа се налага да правя от време на време тези промени в обстоятелствата. Полезни сте,благодаря ви!

 • Stefan
  10 years ago

  Наистина има много полезна информация, но оправете линковете!

 • Иван
  10 years ago

  много хубава статия, но повечето линкове не работят.

 • Таня
  10 years ago

  Имате много полезни статии. На тази статия попаднах докато търсех информация, какви декларации се подават при покупко-продажба на дялове. Защото общото мнение е, че при такава сделка освен вписване в ТР нищо друго не се прави, а то не е така. След като четох ЗДДФЛ и КСО, стигнах до следното заключение, но имам нужда да го кометирам дали съм права.
  Продаващият дяловете си независимо от това дали е на печалба или не декларира този доход в Приложение 5 към ГДД по чл. 50.
  Купуващият дяловете, ако е предприятие или самоосигуряващо се лице декларира изплатения доход в справката по чл. 73. Ако това е другият съдружник в дружеството то със сигурност трябва да подаде справка по чл. 73 от ЗДДФЛ.
  Ще бъда благодарна да коментирате моето мнение.
  Поздрав.

 • Емо
  10 years ago

  Много благодаря за предоставените документи по вкарване на нов съдружник в ООД.Не съм компютърен спец ,затова положих доста усилия докато успея да сваля документите.Мисля ,че трябва да поправите нещо на самата страница за да става това по-лесно.Успех на блога!

what do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *