TOP
Бизнес Проекти

Търговски регистър – Изправяне на нередовности

Вече ви запознах с това как да направим регистрация на ООД по електронен път, през портала на Търговският регистър.
Нека повторим и главните предимства на регистрацията по електронен път:
1. По-ниска държавна такса в размер на 80 лева (стандартната е 160);
2. При липса на документ или нередовност на някой – няма да последва отказ, а указания, които трябва да се коригират в определен срок.

Именно целта на тази публикация е да ни запознае какво трябва да правим, ако настъпки събитие от точка 2.

Когато успешно сме подали документите си за регистрация на ООД, следва да сме получили и входящ номер на документите. Следете какво се случва с регистрацията, защото може да се окаже, че сте пропуснали или сбъркали нещо. А портала на Търговският регистър не винаги праща e-mail известия за настъпили промени. Хубаво е всеки ден да го правите.

Когато е налице нередност по документите, след направена справка (Отваряте търговският регистър www.brra.bg и от менюто избирате Справки > По входящ номер на заявление) ще се покаже и информация за текущият статус на заявката Ви. В последната колона за “Резултат” ще имате надпис “Указания от дата ХХ.ХХ.ХХХ г. HH:MM:SS”. Това ще рече, че при прегледа на документацията, служител на ТР е намерил пропуск. След като отворите Указанието – в един PDF нагледно си пише какво трябва да предоставите като изискуеми документи и къде е Вашият пропуск. След което има посочен срок, в който трябва да реагирате. Лошото тук е, че няма конкректен срок от 2 или 3 дни, а реферира към член 19, ал.2 от Закона за търговският регистър. Той гласи:

(2) (Изм. – ДВ, бр. 34 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.) Длъжностното лице по регистрацията се произнася по заявленията за вписване и за заличаване и по заявленията за обявяване на актове незабавно след изтичане на три работни дни

Тук отново няма посочен период. Говорих с 2ма експерти от Търговския регистър, като споделиха, че времето е 3 дни, но никой от тях не беше сигурен от кога почва да се броят тези 3 дни – от датата на подаване на заявлението или датата на указанията. По логика би следвало да е 3 дни от датата на указанията, но по-добре не рискувайте и реагирайте веднага. Общо взето, ако имате подготвени документите – няма да Ви отнеме повече от 30мин. да оправите грешката и да ги подадете, пак през сайта на Търговският регистър.

Как се подава Заявление за отстраняване на нередност, във връзка с указания?
1. От brra.bg отваряте Електронни услуги > Подаване на заявления по образец;
2. Избирате образец Ж1 Заявление за отстраняване на нередности;
3. Въвеждате данните си – тук трябва да е същото лице, което е упълномощено да подава заявлението за първоначална регистрация на ООД-то;
4. Въвеждате ЗАДЪЛЖИТЕЛНО входящият номер, който сте получили при подаване на А4 за първоначалната регистрация на ООД;
5. В приложения прикачвате новите файлове, който са посочени, че трябва да коригирате;
6. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО прикачвате и Декларация за истинността на заявените обстоятелства и приемането на представените за обявяване актове – свали от тук

Подписвате с електронният подпис и сте готови. От тук насетне продължавате да си следите статуса на основният документ – в нашият случай А4. Ако всичко е наред, в последната колона “Резултат” ще се изпише “Изчакване на 3-дневен срок”, ако ли не – по-добре се консултирайте с адвокат :)
Обикновено при прикачени редактирани документи – служител по вписванията реагира до 24 часа и следва да обнови статуса на документите Ви.

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

9 COMMENTS
 • Жоро
  6 years ago

  Сърдечно Ви благодаря за информацията!

 • Дима
  9 years ago

  Благодаря за хубавата статия,но искам да попитам когато има указания на вече подадени документи от упълномощен Ж1 трябва ли да е нотариално за верен? И може ли ж1 да се подаде по електронен път с подписа на упълномощен, който не е адвокат?

 • Валерия
  9 years ago

  Хиляди благодарности за безценната правна помощ, за това че сте си направили труда да опишете целия процес по регистрацията и така да помогнете на много хора, включително и на мен. Подадох си заявление А4 по ел. път, получих указания, т.к. декларация по чл.141, ал.8 ми беше непълна /но това си е мой пропуск :)/. След това си подадох Ж1 за отстраняване на нередности и в крайна сметка вече си имам чисто ново ЕООД.
  Блогът ви е прекрасен, продължавайте в същия дух!
  Поздрави!
  Валерия Станчева

 • Много полезно Калински!

  Мога да кажа само – тествано е, работи :)

 • Елизабет Викторова
  10 years ago

  Здравейте, г-н Василев,
  Не съм адвокат/въпреки, че ми се иска да бъда, но …/.
  Преди време регистрирах своя фирма в ТР, с електронен подпис и с помощта на публикациите Ви, затова добих увереност, че и с регистрация на фирма на позната, ще мога да се справя. Подготвих всички документи, включително и нотариално заверено пълномощно от учредителя, внесох таксата, прикачих всички документи и съгл. Чл. 15, ал. 3 ЗАКОН ЗА ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР, се посочих като “друго лице в предвидените по закон случаи”. Получих ОТКАЗ, с мотива, че в разпоредбата на чл 15, ал. 1 ЗАКОН ЗА ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР, не съм оправомощено лице.
  Какъв е най-лесния и бърз вариант, за излизане от така създалата се доста неприятна ситуация?
  Повторно, трябва ли да се заплаща държавната такса, към ТР?
  Поздрави!
  Елизабет Викторова

 • Sasho
  10 years ago

  много полезно. току-що регистрирах фирма. благодаря.

 • Kalin4y
  11 years ago
  AUTHOR

  В отказа, който сте получили трябва да пише защо Ви е отказана регистрация на ООД.

 • Vania
  11 years ago

  Здравейте, г-н Василев, изчетох статията ви , преди седмица се наложи да регистрираме ново ООД , както сте описали по електронен път. Следяхме входящия номер ,но за съжаление ни беше отказано директно след 2 дни, нямаше никакви указания само изпратено писмо на емейл , който бяхме посочили в които пишеше регламентиран отказ по заявление и т.н. След което се свързах с представител на търговски регистър за да ги попитам защо директно са постановили отказ , но за жалост никой не можеше да ми обясни със точност. Казаха ми ,че е възможно да се заведе дело съответно срещу тях, но няма гаранция колко време ще се проточи. Имали ли сте подобен казус и как го разрешихте ?
  Поздрави. Ваня Костадинова.

what do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *