TOP
Разни

Радо Стойчев – новият месия

В нашата мила родина все очакваме, че ще се появи някой безкористен благодетел, който ще ни поведе като баща и просветли, ще царува и работи за нашето благо, ей така, защото има „принципи и ценности“ и „обича народа“. Очевидно това скоро не се е случвало, но не пречи този утопичен образ да действа винаги, когато е придружен от популизъм и добра актьорска игра.

Най-светлият пример затова е е бившият вече треньор на националния ни отбор по Волейбол – Радостин Стойчев (ако това не го пишех, а го говорех на живо, досега да съм замерян с домати или пребит, заради „волейболна (народна) любов“.) Едва ли има досега такъв прецедент – национален треньор да изостави отбора си и да помъкне с него най-добрия играч точно преди Олимпиада, и да бъде провъзгласен за герой!

Радо Стойчев е новата месия, за щастие все още не на национално ниво, но кой знае, може и той като Константинов да се захласне по политиката. Учудвам се по форумите как той бива представен като мъченик на властта и борец за свобода. Разбира се, той сигурно доста се е поизмъчил да работи на заплата, няколко пъти по-висока от тази на един специалист-хирург в България. Измъчил се е и да привлича рекламодатели за отбора, от които е получавал „нищожните“ 50% от спонсорството. Тук идва момента да кажем, че и шестте оттеглили се наведнъж спонсори от волейбола, са привлечени от Радо Стойчев и той е получавал пари от тях, а сега след като напусна, може и да се успял „някак си“ да ги убеди да спрат да го правят. А защо е смятан за „борец“? Защото се опълчи на управата? Та той по никакъв начин не зависи от нея, нито ще остане гладен като я изостави. И как точно го направи? Като изостави така обичания си отбор точно преди Олимпиада и Световна лига. Нацели точния момент – в десетката!

Защо Радо не направи разкритията си малко по-рано или по-късно? Нали и той, и „връзката му“ от БФВ Иво Константинов са знаели за неуредиците във федерацията отдавна и са си мълчали? Защото засегнаха егото му когато го уволниха и той реши да отмъсти. Защото ако го беше направил малко по-рано, нямаше да има кой да го чуе – не-толкова заклетите фенове, които са масата от хора, се активизират непосредствено преди Лигата и Олимпиадата. Ако пък го беше направил малко по-късно, щеше да трябва да си ходи в Италия, за да тренира Тренто, и дори да се издигне вълна от недоволство, той нямаше да може да я яхне… За да послужи целият скандал на личния интерес на Радо Стойчев, той трябваше да се случи в подходящото време… и да бъде пожертван отбора. Трябваше да бъде дръпнат и Матей Казийски, иначе „съпротивата“ на Радо нямаше да добие такава известност. Планът изглежда сработи.
Спортистите ни отиват на най-важното събитие в живота им – Олимпиадата, изключително отслабени. Очаквали са я с нетърпение , подготвят се от толкова дълго време, а сега някой реши, че трябва да им я отнеме, и без дори да ги попита, тръгна да се бори за его-целите си и отмъщение, скрит зад маската на идеалите за справедливост и свобода от „потискащата и корумпирана власт“.

„Народната“ любов към Радо обаче би била безсмислена, ако я няма народната омраза към Данчо Лазаров и целия УС на БФВ, които бяха изкарани някакви злодеи, седящи в меки кресла и лапащи пари без да правят нищо. Да, във федерацията може и да има неуредици, но там има хора, които работят за българския волейбол повече от десетилетие. И ако проблемите в БФС си личат от постиженията на националния отбор по футбол последните петнадесет и повече години, то по същия начин можем да съдим за БФВ по постиженията на волейболните ни национали за същия период от време. Ако тези „злодеи“ в БФВ наистина не вършеха нищо, едва ли щяхме да сме домакини на Световната лига. Ако „злодеите“ от БФВ не осигуряваха добри условия за волейболистите ни (както твърдят някои) националния по волейбол едва ли щеше да е повод да се гордеем. В момента волейболът в България е единственият ни успешен на международно ниво колективен спорт.
Но скоро може и да не бъде, ако скандалите продължават.

Не само че по този начин унищожаваме отбора си и както се вижда го разцепваме, но и караме спонсори да се оттеглят. На международно ниво федерацията ни започва да става всепо-компроментирана от тези скандали.
Вчера излезе новината, че България все още не е платила 500 000 долара такса, за домакинството на Световната лига, а срокът е до 1-ви юли. За това естествено беше обвинена федерацията. Ръка за ръка с нея се появи и друга информация – че Сърбия е изявила готовност да организира скорострелно и приюти Световната лига, в случай, че България не си внесе таксата. Оказа се, че таксата не е внесена не заради федерацията, а понеже правителството все още не й е превело съответната сума.Другото твърдение, че сърбите може да ни вземат домакинството, се оказа тотална лъжа: в Белград по същото време се провежда друго събитие, съседите ни не са изявавали такова желание пред FIVB. В чии интерес е тази лъжа, оставяме да прецените на вас.

Едно от твърденията обаче е истина: че FIVB (Международната федерация по Волейбол) не гледа с добро око на скандалите между Стойчев и Лазаров. Изправени сме пред заплахата и извън България да започнат да гледат на отбора ни с лошо око, който в крайна сметка няма никаква вина за случилото се. Това може да е последната капка в чашата, която да накара останалите ни верни на играта волейболисти, също да се откажат от участието си в националния отбор.
Което почти със сигурност ще бъде края на златния ни век във Волейбола.

При това положение би трябвало Радостин Стойчев да спре приятелския огън. Поне докрая на Олимпиадата, но той не иска да го прави. Не се знае дали от волейболните фенове, или от ПР щаба на Радостин Стойчев, но в момента се пропагандира бойкот на Световната лига, който би трябвало да „принуди Данчо Лазаров да подаде оставка“. Всъщност бойкотът по никакъв начин няма да навреди на поста на Лазаров, а на волейболния ни отбор, и на имиджа на волейболния ни отбор пред международната федерация. Феновете, начело с Радостин Стойчев и Матей Казийски, са решили, че няма проблем да ги пожертват, в името на това една единствена личност, точно в този момент (и нито месец по-късно) да бъде свалена от поста си.

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

1 COMMENT
  • Принципно съм съгласен, няма как треньор да иска оставката на президент на федерация. Само едно уточнение, според мен не Радо Стойчев даде начало на цялата работа, а федерацията. След загубата от Германия не Стойчев подаде оставка, а бе уволнен, което беше голяма глупост. От там започна всичко.

what do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *