TOP
Разни

Социален експеримент

Доста време мина от първото ми и единствено, да го наречем социално, изследване на фирмите в България. То беше много просто, но и много полезно за мен и беше насочено към по-големите фирми в най-развития бранш в страната – хранително-вкусовата индустрия. Исках да разбера колко отворени са те към висшето образование и как приемат връзката студенти – образование – бизнес.

Преди малко по-малко от година изпратих доста email-и с молба за подкрепа на студентите от Университета по Хранителни Технологии град Пловдив. Все пак там се очаква да завърша тази година…надявам се :)
В качеството си на мрежови администратор на общежитията писах до водещите фирми от хранителната индустрия с молба за подкрепа за закупуване на сървър, който да разпределя интернет между около 500 потребители.
Когато започвах да пиша писмата, доста неуверено бях настроен. Не мислех, че някой ще обърне внимание на един студент. Но все пак реших да си направя експеримента и да видя колко фирми ще отговорят на писмото ми. Изпратих 15тина писма до водещите фирми, като ми отговориха само 3.
Първи с мен се свързаха от Nestle (www.nestle.bg). Говорихме доста по телефона, с това от какво се нуждаят студентите, как може да ми помогнат и т.н. Сигурно ни се събра около 1 час разговори. Накрая когато всичко трябваше да стане факт от Нестле се покриха. Ни вест, ни кост от тях.
Вторият ми контакт беше с фирмата за месо и месни продукти – Сами-М (www.sami-m.com). Връзката там уж беше, че на един колега майка му е от висшите слоеве на фирмата. Разменихме си няколко майла и след като им казах, че ще са необходими около 1000 лева за закупуване на един стабилен компютър, които да осигурява свързаността и те се покриха. Спряха да ми отговарят на писмата!
БЛАГОДАРЯ ВИ Сами-м, че така зарязахте студентите от УХТ. Студенти, които са може би ваши бъдещи кадри!

И не щеш ли след няколко дни ми се обади г-ца Галя Костова – системен администратор на БЕЛЛА България (www.bella.bg). Между другото много симпатичен и лъчезарен човек :)
Срещнахме се с нея, поговорихме и след няколко седмици ми се обадиха, че БЕЛЛА е готова да задели сума за закупуването на сървър. И така дадоха добри парички за по-добро интернет осигуряване в общежитията на УХТ.

Какво може да се обобщи от това мое си експериментче! Фирмите в България все по-малко се отварят и са готови да подпомагат студентите по време на тяхното обучение, като същевременно после очакват качествени кадри.
Скъпи фирми, инвестирайте във висшето образование, инвестирайте в студентите, защото те са вашето бъдеще. Без нас, без качествени кадри, вие просто нямате шанс за просперитет.
Големите и сериозни фирми като БЕЛЛА и Нестле обръщат внимание на обикновенния човек, на обикновенния студент. На
тях трябва да се благодари, че ги има, че полагат нужните усилия и средства за бъдещото. Мислят за свойте директни потребители и хората, които след време ще работят при тях.
Пожелавам ви всичко най и много успехи на българския и европейски пазар!

Защо написах тези редове ?
Много просто. Дойде време да направя следващият си социален експеримент с фирми от друга сфера на икономиката ни. Ще се постарая да ви дам малко повече информация след няколко дни, когато ще бъдат постигнати и първите резултати. А до тогава продължавам да не губя вяра в близостта и отвореността на големите фирми към крайния потребител, към техните текущи и бъдещи клиенти. Защото по-важно от близостта на фирмата с обикновенния човек няма! Защото това кара една фирма да бъде голяма и успешна!

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

8 COMMENTS
 • Стефан
  15 years ago

  @bobbydigital: абе пич ти в кои свят живееш …..
  Ако си на 13 години те разбирам, защото изказването ти е точно такова.

  Ако някога успееш да станеш студент (и не живееш при мама и тати) тогава може да си позволиш да споделяш наблюденията си относно студентите.

  Поздрави.

 • kalin4y
  15 years ago

  пробвай да искат пари от студенти, за което мислят че няма смисъл. Идват и проявяват супер големи претенции за всичко!
  Ем значи грешна ти е представата за студентите :)

 • bobbydigital
  15 years ago

  500×5 това е можело да се събере еднократно.

  И не мога да разбера защо си мислиш, че всички студенти се наливат с алкохол и пушат трева ?

  Ами такива са ми наблюденията.

 • Kalin4y
  15 years ago

  а защо да не поискаме подкрепа, след като сървърите, които се ползваха бяха доста физически, да не говорим и за морално остарели? Все пак подкрепа може да се търси от доста фирми и наистина, радващо е че има такива като БЕЛЛА.
  А относно въпросите ти, bobbydigital :
  1. Когато аз отговарях за това интернета идваше от 2 ISP-а. За какво да се погрижи фирмата и коя фирма ?
  Всичко, като LAN и поддържка, се изпълнява от студенти-доброволци. Никой не го *** за това. Всичко съм правил на доброволни начела.
  2. За наема на интернет студентите плащаха по 10лв. на месец…и това им се виждаше многооооо. Получаваха локалния сървър на НетВизио и 8Mbps от Евроком. Това само за един блок, като средно по това време имаше 50-70 абоната на блок.
  Колкото и да не ми се иска да го кажа, имаше хора, колеги, които за 10лв го правиха на въпрос…па камо ли да им вземеш още по 5лв за нещо, което не виждат полза от него.

  И не мога да разбера защо си мислиш, че всички студенти се наливат с алкохол и пушат трева ?

 • bobbydigital
  15 years ago

  Не знам, защо реши, че някои трябва да плаща сървъра?
  Аз имам 2 въпроса :
  1. от къде идва интернета ? (защо фирмата не се е погрижила)
  2. 500 х 5 = 2500 (или студентите предпочитат да ги дадат за алкохол и трева)

  п.с Браво на фирма белла, трябва да има повече такива фирми.

 • GaN
  15 years ago

  Бизнеса в България само реве, че няма квалифицирани кадри, а с нищо не помага за тяхното изграждане!

  Радвам се, че все пак се намират и фирми, които обръщат внимание на студентите, защото както ти сам каза, ние сме тяхното бъдеще и всъщност имат интерес да ни помагат.

  Дано повече фирми започнат да инвестират в младите хора на България, за да не бягаме навън!

what do you think?

Your email address will not be published.