< Browse > Home / Бизнес / Blog article: Бизнес план – финанси на фирмата и финансиране на проекта

| Mobile | RSS

Бизнес план – финанси на фирмата и финансиране на проекта

July 15th, 2008 | 4 мнения | Публикувано в Бизнес

След като ви запознах с първите раздели, които трябва да включите при изготвянето на бизнес плана на дейността си (фирмен профил на компанията, описание на дейността и маркетинг, реклама и пазари) идва ред на заключителната част от всеки бизнес план – финансовият план и разчети.
При изготвянето на финансовият план трябва да включите информация за всички парични потоци, разпределени по месеци – приходи и разходи, покриване на краткосрочни кредити за производствена дейност и т.н. Също така е добре да включите и годишен паричен поток със следните раздели:
– приходи от продажби + други приходи
– разходи за дейността и други разходи
– печалба преди облагане
– данъци и такси
– печалба след облагане
– главници по кредити
– нетен паричен поток
Във финансовата част от бизнес плана трябва да се включи и прогнозен отчет за приходи и разходи, получен и образуван по схемата: количество готова продукция умножено по себестойност (лв./м) разделено на печалба (лв./м) и сумирани за цялото количество.
Също така ще трябва да изработите частта, отделена за финансиране на проекта, който разработвате. В нея се включва информация за общата стойност на проекта, източници на финансиране (собствен и/или заемен капитал), трябва да приложите погасителен план, ако имате изтеглен кредит. След което преминавате към финансовата и икономическа оценка на проекта.
В себе си тя включва:
– оценка на нивото на рентабилност на производството
– оценка ефективността на капиталовите разходи
– оценка ефективността на финансовото състояние чрез коефициент за текуща, бърза и незабавна ликвидност
– очаквани рискове при реализиране на проекта.
След като опишете всички тези раздели, с които се опитах да ви запозная в няколко публикации, можете да сте сигурни, че бизнес плана ви е написан и че имате ясни, начертани планове за развитието на Вашата фирма.
Скоро ще публикувам един примерен бизнес план, за да може да се запознаете изцяло с неговата структура и съдържание.

About the author

Kalin4y Консултант по управление на онлайн репутация (ORM), е-PR и e-маркетинг, SEO оптимизация и email маркетинг. За контакти e-mail: [email protected], skype: kalin4y_eha или Google

Leave a Reply 13520 views, 1 so far today |
Follow Discussion

4 Responses to “Бизнес план – финанси на фирмата и финансиране на проекта”

 1. Biks Says:

  Чак пък бизнес план не се занимавам да правя. Драскам на един лист идеята и правя.

 2. Kalin4y Says:

  Бикс, ако си го правиш ти проекта и със собствени средства и листче ти върши работа. Но когато се опитваш да развиеш нещо и да тръгнеш да търсиш заемен капитал, без бизнес план няма кои да те погледне :)

 3. Любомир Петров Says:

  Лично мое мнение, но бизнес плана е доста полезен дори и сам да си правиш идеята, защото често докато си драскаш по листчетата забравяш някой фактори, които са важни. Виж в бизнес плана си има структура, предназначена да не забравиш разни важни, но фатални фактори :)

 4. IVANOV Says:

  tARSIA FIRMA DA MI NAPRAVI BIZNES PLAN ZA EL. STANCIA
  ZNAE LI NIAKOI?0876540528

Leave a Reply