TOP
Бизнес

Кога плащате на персонала си ?

Винаги ми е било интересно как и най-вече кога ръководните кадри решават да изплащат заплатите на служителите си.
В американския модел заплащането е седмично – работиш каквото работиш и на края на седмица получаваш паричките си.
Доста европейски компании практикуват заплащане на две седмици – аванс и заплата, или по скоро половината от заплата за изработените 2 седмици.
Наблюденията ми за българските мениджъри от големите компании е, че предпочитат да дават заплата и преди това някакъв аванс – 1/3 от заплатата в повечето случай.
Лично за мен идеалния вариант е този на седмично заплащане. Така практикувам и със заплатите на членовете на екипа си.
Хората получават пари всяка седмица, мотивират се и чувстват сигурност.
Както не веднъж съм споменавал, освен собствения си бизнес, работя и към една от водещите ИТ фирми в страната. Фирма, която е доста добре развита и е сред “софтуерните гиганти”. Практиката е да се изплащат заплати само веднъж в месеца, но те обикновенно доста закъсняват (около 2-3 седмици от обявената дата).

Сремете се да плащате редовно на служителите си, защото както очаквате от тях да дават всичко от себе си и да бъдат лоялни, и честни с вас, така и те очакват същото от вас. Редовното плащане на заплатите гарантира тяхната сигурност и надежност, която намират у фирмата.

Според вас какъв е оптималният вариант за заплащане на положеният труд ?

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

3 COMMENTS
 • -
  16 years ago

  Най-важното според мен за едно заплащане е да идва регулярно, ако е на фиксирана дата и има добра история (поне година), сигурността е на много високо ниво.

 • Kalin4y
  16 years ago

  Васко, лично за мен това е оптималния вариант. Близо година използвам седмичното разплащане и служителите са много доволни. Знаят, че в петък следобед ще получат парички и може да си направят сметката. Чувстват сигурността, която трябва да породи един работодател у служителя си.
  Незнам при теб, но когато аз приключа даден проект и най-важното клиента е доволен, ходим да се почерпим с колеги :) и ако е възможно си получават определен бонус.
  За мен лично голямата печалба не е на всяка цена и цел номер 1. Въпроса е служителите и клиента да е доволен, па после всичко си идва на мястото :) Както казва мечо Пух “колкото повече, толкова повече” :)
  За малко повече от година в която работя към дадената фирма, не съм си получил заплатата никога на предвидената дата. Да не говорим за някоя предна :D
  А иначе дали фиксирано или плаващо – всички е много относително. Зависи си от това каква е дейността на фирмата и с кой развива дейността си.

 • Bascos
  16 years ago

  Калине, на седмична база аз лично не бих предпочел заплащане, защото няма да спестявам абсолютно нищо -няма много логика ама в моя случай е така. Иначе месечно според мен сие идеалния вариант. Тук съм съгласен с теб, че заплатите не трябва да закъсняват изобщо -даже ако се преведат 2-3 дена предварително от обявената дата, ефекта е много як :)
  По-важен за мен е другия въпрос -фиксирано или плаващо възнаграждение, но това е друга тема :)

what do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *