TOP
Бизнес

Млад мениджър ?

Скоро в разговор с един познат от Германия, тръгна тема за млади мениджъри и тяхната реализация. Тук ще засегна въпрос за мениджъри на “малки години” – от 22-23 години нагоре.
Случи ми се, някъде Март-Април тази година, да ме поканят на събеседване със CEO на ИТ фирма за позиция Търговски директор. За това събеседване, трябваше да се подготви план-проект за дейността на фирмата и какво смятаме да предприем за развитието на компанията. Въпросният ръководител харесал вижданията ми и решил да се запознаем. За мое голямо учудване ме посрещна с думите “Но защо не си на около 40 години”.
Останах доста учуден, защото в дискусията той ми показа, че човекът заел позиция на търговски директор, трябва да бъде на години около или над 40. Другото, още повече в моя случай на 23, не било представително и един вид “неуместно” младеж да представлява фирма, в която работят хора по на 30 години и нагоре.
Лично за мен това са небивалици. Защо така ще се спъвaт младите хора, само заради годините им? След като има одобрение на вижданията и нужните качества за заемане на тази длъжност, защо да не се възползва от тях?

Моят познат заемаше позиция на мениджър “Маркетинг и реклама” на 24 г. в доста голяма немска компания, като в момента е Изпълнителен директор на водещ германски хостинг провайдър.
Свидетели сме, в западна Европа и особено САЩ на ИТ фирми, как заемащи ръководни позиции са хора по на 25 г. и развиват ресорите си доста успешно.

В България май това е в разрез със самото ни мислене. Ако не си на години, то не можеш да заемаш мениджърска позиция, защото имаш “младежко” и небизнес мислене, “живота не те е учукал”. Имаш нужните качества, имаш визия и мислене с духа на компанията, но си твърде малък и бизнеса не може да те приеме.
На мнение съм, че за ИТ компания дори се препоръчват по-млади хора, защото по-лесно се поддават на иновациите и бързите промени. Мисленето им е по технологично и могат да отреагират по-добре и по-своевременно на събитията.
Вие как мислите ?

Тук призовавам Тодор от Новавизия, Михаил от PMstories, Светослав от PMmanager , Огнян от SEOM да дадат своето мнение за това, може ли един човек на 23-24г. да заеме мениджърска позиция. Нека се включат и работодатели с отговор на въпроса: Дали бихте наели млад човек за ръководна позиция в компанията си ?

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

10 COMMENTS
 • Георги
  13 years ago

  Здравейте,

  Много интересна тема сте подхванали.
  Аз съм на 39 и имам IT фирма от скоро и много ми се
  иска някой да ме вземе като шеф, та да си пробвам
  способностите, пък и да събера малко опит за моята фирма.
  Относно опита – съм виждал доста млади хора (18-20 годишни)
  които са блестящи програмисти, но някак си не ги виждам
  като мениджъри.По принцип човек се ражда boss, но му
  трябва определен опит за да успее. Все пак е работа с
  живи хора – те постоянно те изпитват и реагират на това
  което правиш и казваш.
  Защо ме е било страх да заема такава позиция досега?
  1. Нямах достатъчно опит. Когато някой програмист изпадне в
  затруднение – сега ще му помогна лично, а преди щях да постъпя
  като шеф – шях да намеря подходящ човек да му помогне.
  2. Сега имам доста добра представа един проект или задача за
  колко време се изработва и ще споря с the big boss за сроковете.

  Представете си следната ситуация(По истински случай).
  The big boss е 50 годишен – доста знаещ инженерен кадър,
  но няма никакъв IT опит – особено мениджърски.
  Шеф на IT отдела е 30 годишен програмист (средна хубост).
  The big boss не може да прецени за колко време ще стане проекта.
  Малкия шеф може горе-долу. Резултата е че IT екипа не се справя
  в дадения срок.”малко пояснение – Фирмата не е IT”.
  В резултат на това не се изпълняват поръчките към клиентите в
  уречения срок – забавяне на дейността на цялата фирма.
  Извод: Програмист през който не са минали милиони редове код
  и не е изпадал в поне 30 критични ситуации – забрави да става
  за шеф.Не говорим за години – но ако на 22 си минал през този ад
  – това означава, че не си влизал в кафе, не си ходил на дискотека
  и ред други лишения – е “такова животно нема”.

 • Човек се разда с рев и с малко коса (евентуално). Останалото се придобива по пътя. :)

  Сигурен съм, че след 10 години, когато ти евентуално ще назначаваш мениджъри ще си зададеш въпроса “А този не е ли прекалено млад?”.

 • Kalin4y
  13 years ago
  AUTHOR

  Като цяло съм съгласен с теб, Тодоре. Конкретен контекст на тази случка е разглеждането на мениджърска позиция в ИТ фирма. Без да влагам чувства на обида, младите по-лесно се адаптират към променящият се ИТ свят, по-бързо може да отреагират на нужните на даден бизнес казус.
  Що се отнася до управлението – да, изисква се опит, но този опит се получава, като някой ти се довери и покаже, че е зад теб, делегира ти нужните права и те подкрепя.
  Все пак не може да се научи да бъде лидер, той се ражда с тези умения :)

 • Калине, благодаря за поканата за коментар. Темата е интересна за доста хора, предполагам.

  Моето мнение е следното: възрастта вероятно има значение, но много по-важна е степента на мениджърска компетентност. В нашата фирма ние изследваме тази мениджърска компетентност по 10 различни показателя и именно те във своята съвкупност дават отговор на въпроса дали един човек изпълнява добре своята мениджърска работа (на текущата си длъжност) или не.

  Теоретично няма значение дали си млад или стар, за да си мениджърски компетентен, т.е. да си с високи показатели по 10-те ключови мениджърски роли, за които говоря. На практика обаче, тези 10 мениджърски роли се усвояват по различни начини, в т.ч. и с времето, опитът и практиката.

  Следователно, ако приемем тезата, че времето, деловият опитът, практиката и работата в различни фирми (продукти, марки), жизненият опит и т.н. могат да са от полза за придобиване на по-висока мениджърска компетентност (макар че много зависи какъв точно опит и каква точно практика имаш – може да е добра, може и да е порочна :-) ), то възрастта има своето значение.

  Съвсем отделна е вече темата за това какво иска да излъчва една фирма с едно или друго назначение. Ако фирмата иска да излъчва неща като “тежест”, “авторитет” и т.н. пред своите клиенти, партньори и служители – вероятно ще търси по-възрастен човек (понякога това може да е доста самоцелно). Зависи и в кой сектор работи фирмата – в производството (например голям завод) един млад човек би изглеждал не толкова на място в качеството на ръководител от висок ранг, но в интернет фирма – защо не?

  И пак казвам, нещата според мен и колегите ми са въпрос на мениджърска компетентност, а възрастта, респективно опитът и практиката могат да влияят на тази компетентност. Нещата с твоя въпрос (казус) са малко или много индивидуални обаче и трябва да се разглеждат в конкретен контекст.

 • Труден
  13 years ago

  Нямам против да бъда цитиран, но в случая цитираните мои мнения нямат тежест вън от контекста на воденият разговор в две теми във Facebook.

  Естествено всички 40-50 годишни хора са били младежи, които са мислели като теб, Калине.
  И аз така мислех на 25 години.
  Не съм забравил какво съм мислил, но днес от разстоянието на времето и с жизнения опит на плещите си, виждам, че не съм бил прав.

  Жизненият и професионален опит е МНОГО ВАЖЕН за един ръководител.

  Може да си топ специалист в професията си, но това не те прави ръководител.
  Разбира се има и изключения от правилото, но предполагам, че ти не говориш за тях

 • Kalin4y
  13 years ago
  AUTHOR

  Малко мнения от Facebook:


  Oggy Popov Ne e samo v Bulgaria. Dobre do6ul v ”the adult world”. Poiz4akai 5 godinki, za da te poglednat horata po-seriozno ;)

  Ognian Mladenov А през това време сътвори някой нов Google или Microsoft и след 5 годинки се опитвай ти да гледаш на останалите … по-сериозно … ако можеш :-)


  Kalin Vasilev Oggy, не съм съгласен, че е само в България. По-скоро е до самосъзнание… вярно е, че всяко стадо си има своята мърша, ама не приемам всичко да се сложи под общ знаменател.
  преди 5 часа · Изтрий


  Oggy Popov Kaline, kude pi6e da sme kazali 4e e samo v Bulgaria? :) To4no obratnoto, 4etat horata nqkakvi istorii za uspeh na mladi hora i otnovo generalizirame. Zamisli se kolko istorii za proval si pro4el? :) Normalno e na tezi godini da ima ot4asti takova otno6enie, stiska6 zubi, kakto kazva Oggin, prai6 ne6to po-dobro ot tqh i sled 5 godini ti tqh gi gleda6 taka. A Bulgaria ima tolkova 6ansove, osobeno za mladi i kadurni kato teb, 4e denq 72 4asa da be6e, nqma6e da stigne.


  Nikolay Sisoev-Truden За да управляваш хора, ти трябва жизнен опит с хора, а ти все още го нямаш (доказано). Това е валидно за всички млади хора.
  преди 2 часа · Изтрий


  Nikolay Sisoev-Truden По принцип, де…
  Затова и допълних, че е валидно за всички млади хора.

  А примерът с теб го давам, за да потвърдя мнението си.
  Ако ти с лека ръка си готов да разрушиш една кариера, никой не би те наел да си отговорен за кариерата на много работници и цяла фирма.

  Повечето млади хора са като теб, агресивни и безскруполни по отношение на чуждата кариера и интереси. Готови да свалят глави, за да наденат корона.
  преди около час


  Oggy Popov E to taka stana za6toto dava6 sebe si za primer i horata avtomati4no kum teb se obru6tat :) Vij, v momenta, v koito zapo4ne6 da se postavq6 na mqstoto na drugite i da izolira6 tvoeto mnenie, predubejdeniq, 4ystva i harakter, togava si gotov da bude6 na4elo. Postavi se za mig na 4ovek koito naema hora: bilo to mladi ili stari. Ti misli6 samo za tova za6to toi teb ne te vzima, poneje stava6. Toi trqbva da durji smetka sus desekti drugi faktori. Kogato osuznae6 kakvo dviji horata, kakvo gi motivira da kazvat i pravqt edno ili drugo, gotov si da ma4ka6 nared, nqma mlado nqma staro. Nari4a se EI, emotional intelligence, i kakto kazva Nikolay, idva s vremeto i opita (no ima i vroden harakter). Abe teorii mnogo, ama ako nqma himiq mejdy dvama 4oveka, ako 6te 100 godini opit da ima6, nqma da iskam da rabotq s teb. Koi znae koe e pravilnoo.. :)
  преди около час

 • Марто
  13 years ago

  Само като видиш обявите за работа – търсят се все млади и амбициозни хора с 4-5-6-10-20 години опит :) Ненормалници…

 • Kalin4y
  13 years ago
  AUTHOR

  Аз по-скоро се чувствам учуден, защо не се дава поле за развитие на хора, които нямат години, а в същото време имат нужните умения и качества да се справят с работата.

 • Alex
  13 years ago

  Преди година, когато бях на 24 получих предложение да стана търговски директор на мн. голяма българска фирма. Няма да споменавам имена понеже не приех предложението. Искам да кажа само, че има фирми и в България, които са готови да дадът шанс и на по-млади хора да заемат ключови позиции. Въпроса е дали имаме достатъчно кометентни хора във всички сфери можещи и знаещи да заемат подобен пост.

 • Марто
  13 years ago

  Напълно разбирам как се чувстваш – до момента винаги съм бил най-младия в екипите, в които съм работил. Отдавам успеха на това, че са ме приемали по-скоро заради самата работа – тя винаги е била свързвана с IT, а при нас нещата са по-други сякаш (примера с твоя познат също е свързан с IT ).

  Младите хора имаме много по-иновативно мислене и това е голям коз спрямо закостенелите идеи на хората на/над 40. Въпреки това опита е по-важен за CEO-тата.

what do you think?

Your email address will not be published.