TOP
Популяризация в Интернет

Google Removal Request Tool

Един инструмент на Google, чрез който можем да подадем заявка за премахване на URL адрес от списъка с изведени резултати по някакво търсене. Това може да се окаже доста полезно при водената от Вас ORM (управление на онлайн репутацията) кампания.
Преди няколко дни ме обвиниха, че съм започнал негативна кампания в Интернет пространството към един лекар. Това не е вярно, защото ако бях е започнал нямаше да бъде по този начин, по които протече тя. Щеше да е по-целенасочено и с по-голям ефект. Аз просто изразих личното си мнение :)

Да си представим, че един ден виждаме в резултатите на Google някакъв материал, който е доста негативен за нас или виждаме името си/бизнеса си в порнографски/клюкарски сайт. Тук се отнасят и публикуването на лични данни в Интернет пространството без разрешение или виждате своя снимка в Google Image, в която Ви олицетворяват наистина мръсно.
Вече сте в правото си да поискате от Google да премахне даденият линк от индекса с резултатите. Това става чрез инструмента Webpage Removal Request Tool или Инструмент за подаване на молби за премахване на уеб страници. Този добър инструмент Ви предоставя възможност да поискате от Google да бъдат изтрити страница/и от индекса, които не отговарят на истината или са “мъртви страници”. Всеки с Gmail/Google акаунт може да се възползва от този похват. Според Google, всяка една подадена заявка се разглежда персонално и не остава без отговор.
Може да избирате от следните три основни опции:

1. Информация или изображение, които се показват в резултатите от търсенето с Google.
2. Остаряла или неработеща връзка в резултатите от търсенето с Google, която извежда грешка 404 (not found) или 410 (gone).
3. Уеб страница или изображение с неподходящо съдържание, които се показват във филтрираните ни със SafeSearch резултати.

После продължавате със стъпките докато завършите цялата заявка. Google ще изпрати предупреждение до webmaster/създателят на сайта покана за отстраняване на материала или нанасяне на правилните корекции. Ако обаче въпросният автор на материала не се разбере с търсачката, то Google ще предприеме изтриване на страницата на индекса…дори е възможно да наложи и някакво наказание на сайта, ако е твърде негативно съдържанието.

Google не предоставя много инструменти за управление на онлайн репутацията Ви, но този е един от възможните начини да поддръжате реномето си. Ще се радвам да чуя мнението Ви, ако вече сте ползвали този метод на изчистване на SERP (страници с резултати от търсенето на Google) и какви са били резултатите :)

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

3 COMMENTS
 • elunez
  15 years ago

  Е чак пък толкова Калинчу ,не мисля че ще се случи , въпреки че като се сетя рекламната кампания на БОЙКОСТОВ беше уникална ;D

 • Kalin4y
  15 years ago
  AUTHOR

  много по-сериозно :) Случвало се негативна кампания и специално направен за това уеб сайт да измества личният блог/сайт на въпросната личност. Участва се с негативни коментари/статии по форуми, свързани с дейността на фирмата/човека портали, социални мрежи и сайтове за маркиране като dao, svejo и в този ред на мисли.
  Според това какви са целите, но доста голям % от serp-а може да се заеме с негативни публикации, отколкото положителни.
  В крайна сметка се опира до това, колко е готов човек да плати, за да омаскари някого или да плати, за да си изчисти името/името на фирмата си :)

 • Труден
  15 years ago

  Без да се приема като заяждане, искам да попитам: колко по-серизно би могло да пострада едно име, от това да се появи на първа страница в резултатите на Google под определението “шарлатанин”.
  Какъв по-сериозне резултат (по-голям ефект) би постигнала една ORM кампания?

what do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *