TOP
Популяризация в Интернет

Лична репутация …

… или как да създадем и управляваме личната си репутация в Интернет пространството.
Когато се е налагало да назначавам хора и да правя подбор на екипа си, първото нещо след като прочета CV-то е да проверя какво “знае” Google за този човек. Доста изненадани може да остане понякога от резултатите.
Затова в следващите няколко реда ще се опитам да Ви дам няколко полезни съвета, как да управляваме личната си репутация в Интернет.

1. Купете си личен домейн – опитайте да си купите домейн с личното име (цялото или комбинация от първо и фамилия) – напр. ivanivanov.com или givanov.net.
С тази постъпка започва първата част от управлението на личната репутация. Започвате да създавате своя идентичност в Интернет пространството. Но притежанието на само домейна не носи нищо, затова трябва да сложите и някакъв сайт на него. Лично аз препоръчвам да се възползвате от wordpress и да направите свой блог. Блогът най-добре олицетворява самият човек. Започнете да пишете за неща, които ви вълнуват. Стремете се да пишете по един път на седмица и не забравяйте, че блогът Ви може да се чете от колеги или потенциални бъдещи работодатели. С всяка една публикация в блога си, показвате част от своята личност, интелект, мнение за света и нещата в него, изборът, който правите всеки ден.
Лично аз Ви препоръчвам да си закупите домейн и хостинг от Хост България или ФКолор. Много съм доволен от услугите им.

2. Присъединете се към социалните мрежи
Задължително си направете профил в българските мрежи – Svejo, Dao и Ping. Това са сайтове за споделяне на връзки и всяка една статия, може да си я публикувате там. Хората ще разберат за Вас, ще гласуват за статиите Ви и ще получавате положителна репутация.
Не забравяйте да се регистрирате и в микро-блог платформите – edno23, clix.bg и twitter. Споделяйте на воля и несъмнено ще привлечете вниманието на бъдещи Ваши почитатели.
Направете си профили и в Digg, Reddit, Propeller, Facebook и LinkedIn.

3. Регистрирайте се в сайтове за статии (article publisher website)
От българските незнам да има по-авторитетни, но международните такива – Buzzle, Amazines и Ezine Articles не са за пропускане. Тези сайтове имат авторитет пред Google и материалите в тях са важни за него. Регистрирайте се там и публикувайте поне един материал с полезна информация. Всеки един от “ловци на глави” (headhunter) може да прочете тези Ваши думи и да ги използва в бъдещото Ви интервю. Убедете се, че пишете полезно и добре, а не някви щуротии.

4. Регистрирайте се в блог директории
Направете си регистрация в topbloglog.com, участвайте и в Българската блогосфера. Регистрацията в меджународните mybloglog, Bloghub и Blogarama – не я пропускайте. Регистрирайте се с първото име и фамилията си, като добавите във всяка една от тях своя блог.

5. Четете блоговете на другите и коментирайте в тях
Почти всички блогове искат да си оставите името и email адрес, преди да публикувате коментар. Възползвайте се от това и се подписвайте с двете си имена, пишете умно и целенасочено. По този начин ще получите дори и малка репутация, връзки към Вашият блог и повече хора ще разберат за Вас. Ще започнат да говорят, че сте умен човек и говорите професионално.

6. Създайте си блог на блог-хостинг платформа
Създайте си още един или два блога на безплатните блог-хостинг системи – WordPress.com или blogger.com. Стремете се да създадете име на блога, идентично е Вашето – givanov.wordpress.com или ivanivanov.blogspot.com. На тях публикувайте също поне по една статия на седмица. Трудно е да се поддържат по няколко блога, но по час на седмица за двата – не е толкова трудоемко. Това е само от Ваша полза и от полза за Вашата репутация. Може да публукувате и адреси на статии от първият блог.

7. Пишете в професионализирани форуми
Регистрирайте се и пишете в специализирани форуми, където пишат хора от Вашата сфера. Те са основните места, които се посещават от “ловците на глави”. Пишете грамотно, пишете професионално и не се заяждайте. Изберете си псевдоним, който да е идентичен с името. В подписът си сложете линкове към Вашите блогове.

Всяка една от тези точки е безплатна. Ще отнеме малко повече, но като резултат от това ще получите солидна положителна репутация в Интернет пространството. Несъмнено ще срещнете трудности по пътя на изграждане на своята репутация, но това само може да донесе нови познания и умения.
Персоналната репутация оказва най-голямо влияние, ако работите от вкъщи или като freelancer.
Най-ценна и за тези, които се опитват да развиват личен, онлайн бизнес или да намерят бизнес възможности за развитие, работейки от вкъщи.

Чувствайте се свободни да ми задавате въпроси за създаване на своята онлайн репутация и как по-правилно да я управлявате :-)

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

what do you think?

Your email address will not be published.