TOP
Популяризация в Интернет

Управление на онлайн репутацията

Тук най-напред идва въпросът какво е управление на онлайн репутацията ?
Управление на онлайн репутацията (online reputation management) или ORM е процес на наблюдение на дадена марка или бранд в интернет пространството. Заедно с това е и познания как да се преборим с отрицателните явления и как да използваме атрактивни методи, за да защитим своята марка посредством комуникационни канали.

ORM се грижи за нашата марка и нейната положителна репутация в Интернет пространството. Представете си, че гледате реклама по телевизията на сапун Dove. От техните реклами лъхат послация “за нежна кожа”, “за великолепна и гладка кожа” и т.н. Ако сте жена и на следващият ден отидете в магазина, като видите продукта може би ще си кажете: “Аз искам моята кожа да е гладка и нежна. Ще си взема сапун Dove, защото той прави кожата ми такава.”. И си купувате продукта. Това е маркетингов трик на офлайн рекламата.

Сега влезте в Google, защото кой ли в днешно време не ползва Google, за да търси информация за Dove :-)
Напишете в търсачката Dove. Първи резултат ще е фирмената и брандирана страница на компанията. Но на второ и трето място ще видите страници със съдържание “Dove вреди на епидермиса и кожата”, “Не вярвайте на телевизионните реклами, защото те не показват наистина какво причиняват продуктите на Dove”.
Това определено ще Ви накара да се позамислите дали да купите този продукт, преди да прочетете тези страници. Влизате в сайтовете заели 2ро и 3то място, прочитате цялата информация и се отказвате да купите продукти на Dove.
Ето това е един от ефектите на онлайн репутацията и представата, която се създава за дадена марка.

Как да използваме онлайн репутацията ?
онлайн репутацияПо-разширената трактовка на процеса е в три стъпки (Наблюдение -> Възстановяване -> Управление), но има и една, която може да се каже, че е най-добрият начин за управление на онлайн репутацията. Тук Огнян може да ме поправи, ако греша.
Позитивното търсене сред резултатите от Google и правилно подбраните комуникационни канали, като блог или социални мрежи, са първото нещо, с което трябва да започнете. Управлявайки правилно репутацията си, свеждате до минимум негативните въздействия впоследствие. Трябва да спазвате последователността на тези “златни”, три компонента:
1. Управление
Тук се съдържат всички канали и средства, които държат Вашата марка в положителна светлина. Задължително трябва:
– трябва да имате стратегия как да следите своята марка в Интернет пространството (наблюдение)
– трябва да притежавате вече решението, как да се справите с проблема (възстановяване)
– трябва да имате няколко основни комуникационни канали, от които да се възползвате при нужда
– трябва да създавате позитивна светлина на своята марка
2. Възстановяване
Запомнете, че имате дава много, но повечето случай това включва
– причината довела до това отрицателните мнения в Интернет пространството
– отстраняване на проблема по правилният начин – бъдете професионалисти, вместо да заплашвате хората със съд и т.н.
– бъдете про-активни (притежавайте първите резултати от търсенето в Google чрез SEO техники)
3. Наблюдение
За да го направите, трябва да сте наясно защо искате да наблюдавате своята марка в Интернет, по какви ключови думи искате да правите това наблюдение и по какъв начин да го правите. Веднъж наясно ли сте с това, всичко останало е лесно за постигане :-)

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

2 COMMENTS
  • Kalin4y
    15 years ago
    AUTHOR

    и стават все повече. Ако трябва съдействие свиркай – пък ще пуснеш едно-две линкчета или 2-3 бири … ти решаваш :P

  • Много добър материал, очакваме още. Темата е много популярна. Имам един клиент, който иска да му оправяме репутацията. Сега мислим стратегии. Има ниши, при които без ORM просто не може да се мине.

what do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *