TOP
Бизнес

Пиреос изкупува Първа Инвестиционна Банка – ПИБ !?

Последната седмица много сериозно се говори за фалит на една от големите банки в страната – Първа Инвестиционна Банка (ПИБ). Много се изговори и много се написа по въпроса, дори и в блога на един SEO.
Това, което се случва в момента е чудесен пример затова как една PR кампания може да съсипе дадена фирма/огранизация, че дори и банка.
След като един слух тръгва от форумите на BG mamma, форум за бъдещите майки, започва една лоша кампания срещу ПИБ.
Няма да дистукирам или убеждам хората, че банката е най-великата, защото аз я ползвам. Много ще ми е криво, ако наистина фалира.
След като две седмици се говори за това, снощи в 20:00 шефката на Първа Инвестиционна Банка излезна с опровержение на всичко това. Всичко е много хубаво, но най-лошото и от цялото изказване бе в края. Тя каза следното:

Аз казвам, че ТБ „Първа инвестиционна банка” АД е високоликвидна и няма никакъв проблем да изплаща задълженията си по депозитите. Който се чувства несигурен, да заповяда да си изтегли парите, каза още изпълнителната директорка на банката.

Много лошо ход. Напълно си противоречат двете изречение и не трябва да се казва такова нещо пред обществеността. Това ще внесе още повече несигурност и ще накара мнозина хора да изтеглят финансите си от банката, което наистина може да доведе до фалит.
По вътрешна информация, вчера са се продавали на поразия акции на ПИБ на Българска фондова борса и единствения купувач е била друга банка – Пиреос банк. Въз основа на тази същата информация, вече 30% от Първа инвестиционна банка била собственост на въпросните гърци.
Вчера следобеда всички банкомати на ПИБ бяха изкарани от системата, както бе спряна и вътрешната им система за разплащане.
Не искам да коментирам ужасното интернет банкиране след като обновиха системата си…
Дали неуместното изказване на управителят на ПИБ г-жа Мая Георгиева и всичко, което се пише из интернет пространството ще доведе до гибелта? Дали тази негативна PR кампания ще сложи края на ПИБ? Остава да видим!
Защото именно след това, мнозина познати и непознати започнаха да теглят спестяванията и парите си от трезорите на банката.

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

34 COMMENTS
 • Aelita
  16 years ago

  Абе, какъв ти е проблема на тебе? Явно изпитваш остра нужда да се заяждаш с хората по форумите, а? Е, на мен не ми пука, щото нито те знам, нито ме интересуваш.
  Дали съм информирана или не, си е лично моя работа, освен това не съм питала теб, а някой, който е готов да ми отговори точно и безпристрастно. Един човек вече го направи (и то не преди 4 месеца), така че коментарчетата ти относно “информираността” ми са излишни. Иди си изкарвай злобата някъде другаде.

 • Dodo
  16 years ago

  Ами толкова по-зле за тебе, явно си много далеч от новините и се информираш от статии и интернет от преди 4 месеца.

  Е, стегни се малко информирай се от по достоверни источници. И даже на фона на фалиращите международни банки ПИБ, тъй като е българска, е от най-сигурните в момента?? Е, да сигурен съм, че не знаеш, личи ти на какво ниво си информирана! Ако смяташ, че е по-сигурно – хайде сложи си ги в Пиреос или Уникредит – Булбанк и няма да се занимаваш с ПИБ повече!

 • Aelita
  16 years ago

  Абе, ти нормален ли си? Мен ме интересува единствено дали ще фалира или не, щото си пазя парите – кого лъжа, според тебе? Кви са тия глупости, или те гони параноя?

 • Dodo
  16 years ago

  Aelita ,Aelita , мноооого прозрачно! Нали знаеш приказката за лъжливото овчарче – втори път няма кой да те се хване … аре бегай да ги говориш тия за Булбанк – не разбра ли – туй е новата мода!

 • Гърбов
  16 years ago

  Абе, какво става – тези Пиреос май тях ще ги изкупуват сега…

 • Goro
  16 years ago

  Абе щом са си купили самолет за 60,000,000 долара, значи са баровци. Как да им нямаш доверие? Пък нека фидж им намаляват рейтинга колкото си щат.

 • Kalin4y
  16 years ago

  Aelita, няма да фалира. и аз имам парички в нея, не съм си ги теглил. Просто няма как да фалира и всичко се оказа фалшива тревога :)

 • Aelita
  16 years ago

  Е сега – последно – ще фалира ли банката или не? Аз например имам там доста пари и определено ме е страх да не ги загубя… :(

 • Златин Неделчев
  16 years ago

  Да, жалко – колко хора си загубиха лихвите от тези слухове – и то точно тези хора имаха наистина нужда от тези пари. А що се отнася до банката – тя си работи на пълни обороти…

 • “Цялата тази шумотевица около ПИБ може наистина до доведе до срив на банката, по лошото е че всичко тръгва от такъв стабилен източник на информация в света на икономиката като форума на bg-mama :-D
  Явно повечето българи са подвластни на масовата психоза и дори при такава смешна информация почват да вярват на нея.
  Да се надяваме че ПИБ ще успеят да преодолеят тази криза.”

  След като писаха, как бългрски национални телевизии са алармирали за онзи звуков наркотик, за който се пишеше преди време, всичко може да се очаква дори от най-“сигурните” източници на информация в България. Търсят се шокиращи новийни, които да продават.

 • Kalin4y
  16 years ago

  В днешното развитие на икономиката, доста трудно ще позволят една водеща банка да фалира…и то по този начин.
  Цялата тази ситуация е показателна само за едно – Интернет и информацията, която се “носи” в нея вече не е за подценяване в страната. Доверието на българите към интернет все повече расте. Което е добре за развиването на бизнеса в тази гледна точка :)
  Поне това си извадих като един от основните изводи от тази ситуация. Още по-малко е за подценяване на интернет имиджа на фирмите :)
  Остава и те да помислят върху това!

 • ОКТАГОН
  16 years ago

  Пък що да се мори човек да отваря очите на слепите …
  Заплахи за глоби … 2000- 5000 лв. … мани бегай !!!
  То ако е така що не осъдят и тия дето вдигат цената на петрола … и технически си го виждах преди 2 месеца, че ще върви към 120$… без вербални интервенции като в БГ…
  Но четете внимателно и мислете за взаимовръзката между нещата…

 • ОКТАГОН
  16 years ago

  @ Kоста

  Аз казах, че съм спрял плащания към ПИБ за 100 000 лева, а не че съм ги теглил и само тук съм писал, каквото знам и анализирам от различни източници !!!

  Вербалните интервенции са нормални за всички страни по целия свят !

  Така,че и ние в БГ не правим изключение: БНБ-> Премиер и т.н. се впуснаха да се изказват с такива думи като “ликвидност” га че ли знаят обикновените хорица какво значи … ама като си плащат ПИБ всички я налапаха тая авторитетна дума “Ликвидност” … както и да е … аз съм си хеджиран… пък да видим ;) … оппа още една авторитетна думичка :)

 • Коста
  16 years ago

  @ОКТАГОН

  Абе много станахте тез дет сте теглили 100 000 лева от банката, започвам да си мисля, че някой ви плаща на постинг! Ти да не би да си изгубил 5 лева от лихвата и 0 лв. за транзакция, защото вече на няколко пъти чух от различно място същото твърдение!

  Смятам, че не е лошо всички да започнем повече да четем, отколкото да пишем по темата, защото се усеща леко накуцване в компетенцията и да си зададем въпроса “какво става, когато една банка в държавата фалира?” и “струва ли се да вървиш с овцете?”

  Аз лично започнах да чета веднага след като си изтеглих парите и си прецаках лихвите, за което горчиво, ама много горчиво съжалявам и възнамерявам да поправя грешката….

 • А ако слуха не е бил пуснат с цел да се изкупят акциите ? Аз например, ако бях чул за слуха по рано (чух го днес (17 май) ) и аз щях да си купя акции (при положение че е логично да паднат и след като излезе наяве какво е станало наистина, да се вдигнат отново) добре че са съумели да купят акции. Явно те се оказаха единствените, които не повярваха сляпо на слуха, а действаха с нюх.

 • stefan
  16 years ago

  Нещо което ми направи впечатление днес, трафика към форума на бг-мама:
  900 Гости, 991 Потребители (266 Скрит/и)

  Май цялата кампания за фалита на ПИБ е била за да се вдигне посещаемостта на форума на бъдещите майки ;-)

 • клиентка
  16 years ago

  добър вечер на всички! Извинявам се много, аз не съм много веща в банковото дело, но искам само да кажа, че съм клиент на банката ПИБ, и много съм разочарована както от политиката на банката, така и от качество на обслужване на клиентите. Но като съм чула изказвания на Изпълнителният и директор/ по което си личеше отношение на банката към своите клиенти/, сега разбирам, че и от служителите и не може да се очаква лоялност, коректност и най-важтото-УВАЖЕНИЕ КЪМ КЛИЕНТА! Повече не искам даже да чуя за нея! Личеше, че банката е българска!!!……

 • MVP
  16 years ago

  Страшен номер, много ми харесва това което става .. Ще трябва да помисля как да го направя това и за моите фирми в по-малък мащаб. Идеята може да се развие както в негативна така и в позитивна посока.

 • ОКТАГОН
  16 years ago

  Извинявам се “профито” е asen… a Kalin4y май ще го “накажат” насред София с групово оплюване :) :) :)

 • ОКТАГОН
  16 years ago

  А за профито Kalin4y .. да не е толкова сигурен за бомбастични разследвания и такива ми ти мокри сънища … това да не е баница чупи па яж !!!

  Ако си регистриран брокер или инвестиционен посредник и имаш такова инфо и се докаже, че си гоползвал срещу клиентите си тогава няма проблеми да го отнесеш !!!

  Но ако си нормален гражданин и можеш да вържеш 2 2 .. тогава няма кой да ти се прави на следовател и т.н. страшни филми !!!

  Малко си освежете правната култура и тогава пускайте такива заплахи !!!

  И то ако беше така всички по Лондонското Сити и Ню Йорк щяха да са по занданите !!! ;)

 • ОКТАГОН
  16 years ago

  Явно хората си имат адвокати и в този блог… за случайно попаднах тук!

  За Цеко Минев ми е кофти .. хубав човек, но шуробаджанашкия капитализъм ще му се отрази зле!

  А за “адвокатчетата” и “разследващите”: днес ограничиха сумите за теглене на каса на 2500 лв., а до вчера беше 5000 лв. !!! Девойките от фронт офисите бяха много напрегнати горките :(

  Сами си правете изводите !!!

  Иначе ми е кофти за банката … и други от индустрията казват, че им е кофти, че много добре се работи с тях… но като дават на наши хора така пари се получават такива неща !!!

  Ако някой си спомни защо спряха ТЕЦ”Бобов дол” – за липса на сероочистващи инсталации … тогава ще му се изясни картинката за причината на тази криза !!!

 • SSH_ON
  16 years ago

  Щом бъдещи майки могат да доведат до фалит банка като ПИБ, предтсавяйте си на какво са способни бъдещите татковци :D

 • asen
  16 years ago

  Калине, има голямо значение дали те четат 100 или 10 000 души и личното ти мнение в един прекрасен момент споделено с толкова много хора може да им окаже влияние. Съгласен съм че е хубаво да има свобода на словото но е повече от нужно поне според мен когато нещо се казва/пише в публичното пространство поне да не се бъркат основни понятия.

  Ако например се беше поинтересувал какъв е свободния обем акции търгувани на БФБ София, нямаше да пише за 30 % закупени от Пиреос Банк. Относно думите ти за вътрешна информация, аз наистина не се шегувам, подобно разгласяване на информация е наказуемо и в България такива разследвания не са новост макар и да не са масова практика, както е в САЩ.

  Обичам да чета качествени материали, но съгласи се че измежду блогърите има сякаш прекалено много който се интересуват единствено от трафик, ключови думи и скандални заглавия и това като цяло сваля нивото на блога като едно иначе добро явление. Поздрави и успехи ти желая.

 • Kalin4y
  16 years ago

  Асене, няма нищо общо с трафика. Мен чак толкова не ме вълнува дали ме четата 100 или 1000 души. Идеята на блоговете е да се пише по актуални теми и да се изразява лично мнение.
  Когато забранят свободното изказване по вестници и списания (офлайн изданията), тогава вече можем да говорим за забрана и в онлайн изданията.

 • asen
  16 years ago

  Калинчо, Калинчо за едните 20 долара от google на месец станахте за смях ти и всички като теб който от два дни дъвчете темата само и само за хванете малко трафик. Хубаво е когато пишеш нещо то да не е чак такава голяма глупост. И само да знаеш за думи като твойте че имаш вътрешно инфо за изкупуване на акции на БФБ може спокойно да отнесеш някое разследване от КФН. Ако бях на мястото на Цеко Минев, поне човека разполага с ресурса щях всичките блогърчета и форумчета който просто спамите да ви привикам един по един в съда, да се поизпотите малко.

 • ОКТАГОН
  16 years ago

  Даже няма да се учудя,ако го премахнат споменатия “бос” и да си вземат парите от застрахователите по тези големи кредити !!!
  Те са задължителни за суми над 100 000 лева!!!

 • ОКТАГОН
  16 years ago

  За всички знаещи и незнаещи!!!

  ПИБ има проблеми със кумеца на г-н Мутафчиев… г-н Ковачки !!!
  Същия енергиен “бос” има необслужвани кредити към ПИБ на брой 221 над 1 млн. лева!!!
  Това инфо е от Хора, които имат достъп до кредитния регистър в БНБ!!!
  Така, че няма лъжа , няма измама !!!
  Когато един кредит е редовен провизиите по него са малки …виж БНБ сайта… когато кредита стане необслужван тогава провизиите граничат със размера му !!!

  И сами си направете аритметиката откъде ще се вземат толкова пари за да се оставятъ на сухо в БНБ !!!
  Следват ограничение на лиценза и най-лошия вариант – КВЕСТОРИ !!!

  Това им е проблема – ликвиден и скоро ще се усети след блъфа на пчеличката Мая !

  Всеки сам да си преценява!!!
  Аз си изтеглих и спрях плащания за 100 000 лв. заради това !
  Друг мой човек си изтегли влоговете във вторник след 18ч. и си имаше прекрасна ликвидност !!!

  НО аз си вървя пред цунамито … навик ;)
  Дано безплатния ми анализ да ви помогне !!!

 • PIBofob
  16 years ago

  Истината ч, че тая банка за трети път вкарва киентите си в главоболия за последните джве год…. То не бяха източвания на сметки, после електронни подписи, после ново електронно банкиране… На маймуни н направиха… После им спряха кредитирането заради лоши резултати… И най-вече- като потърсиш помощ за нещо от тия техни простотии- никой нищо не знае… Може би това беше единствената БГ банка… То е ясноче тука освен донати и корнишони- друго не става… Да я взимат гърците и да се кротваме… Че почна да ми писва…

 • newhope
  16 years ago

  Ами българите са подвластни на масова психоза, тъй като обстановката в страната и в света е нестабилна. всъщност реакцията на хората по повод слуха за фалита на ПИБ е отражение на несигурността и негативните настроения, които витаят във въздуха. Ако хората се чувстваха сигурни, нямаше да обърнат внимание на подобни слухове. Не съм убеден че слухът е тръгнал от форума на бг мамма, доколкото си спомням още в началото на годината имаше дискусия във форума на инвестор бг относно ПИБ, и въпреки че не беше споменавана думата фалит, ставаше ясно че не са добри очакванията. Смяната на системата за интернет банкиране на ПИБ наля доста масло в огъня. Тази незавършена, неудобна и най-вече нефункционираща система за интернет банкиране е голяма грешка на ПИБ, която за още по-голямо съжаление съвпадна по време със слуховете за банката, и така подсили ефекта и затвърди предположенията за лош край, дори и да не е имало причина да се говори за такъв. За създалата се ситуация би могло да се обвинят PR и IT одлелите на ПИБ, форума на bg-mamma, други форуми и блогове, но според мен основната причина е настроението на народа.

 • Маргарит
  16 years ago

  Значи според “твоите хора”, може би става върпос за 30% от общия обем на акциите пуснати на БФБ, но пак ми се вижда много! Според мен лично е малко вероятно да е вярно!

 • Kalin4y
  16 years ago

  Информацията е от горните етажи на общинска банка и не претендирам, че е 100% истина. 8 пункта са паднали акциите на ПИБ през вчерашния работен ден и са изкупени доста. Не казвам, че са им пуснати всички акции на фондовата борса. Просто казвам колко се държи от хора на Пиреос, като подадена ми информация от човека и наистина ще е много кофти, ако скоро се окаже вярно :(

 • Маргарит
  16 years ago

  “единствения купувач е била друга банка – Пиреос банк. Въз основа на тази същата информация, вече 30% от Първа инвестиционна банка била собственост на въпросните гърци.”

  Да, ама не. Грешна ти е информацията. Акциите, които са пуснати на борсата са само 15% от общия обем на акциите на Първа инвестиционна банка, така, че няма как гърците да държат 30%. И още нещо, обемът на търгуваните акциите на БФБ вчера и бил изключително малък, така, че няма как да държат дори и 15%.

 • стефан
  16 years ago

  Цялата тази шумотевица около ПИБ може наистина до доведе до срив на банката, по лошото е че всичко тръгва от такъв стабилен източник на информация в света на икономиката като форума на bg-mama :-D
  Явно повечето българи са подвластни на масовата психоза и дори при такава смешна информация почват да вярват на нея.
  Да се надяваме че ПИБ ще успеят да преодолеят тази криза.

what do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *