TOP
Бизнес

Прокредитбанк

Навремето, когато основавахме първата си фирма пред нас стоеше към коя банка да се насочим. В началото избрахме ПИБ, но поради затруднени процедури с онлайн банкирането им и неудобните клонове, почнахме да търсим друга алтернатива.
След кратко проучване веднага изкочи името на Прокредитбанк като предпочитана банка. А и от техните послания – Прокредитбанк е банка, която е ориентирана към дребния и малък бизнес. Супер, повече от 3 години ползвам техните услуги, защото имаха гъвкава политика, по-добри условия и такси, както и по-добро клиентско отношение.

Да, правилно казвам – ИМАХА. Последните 6 месеца Прокредитбанк се превръща като всички останали банки, предлагащи стандартни условия.
Промените, които се случиха последните няколко месеца са (тук говоря за тарифи за юридически лица, като за физическите промените са доста фрапиращи):
1. Промениха таксите по подръжка на сметките, вдигнаха ги
2. От липса на минимално салдо по сметка, вече го направиха към 40 лева, които седят блокирани по сметките.
3. От лимит на теглене до 5000 лв. без такса, скоро този лимит става 3000 лв.
4. Пуснаха пакети за банкиране, базирани на месечна такса. Повечето от тях толкова безумни и без никаквъв смисъл в тях. Примерно ние сме на пакет от 20, който включва 6 лв. месечна такса на сметката (която си е стандартна такса) и 20 безплатни транзакции през е-банкирането (по принцип всяка една е с такса от 0,70 лв.). Обща стандартна цена на услугите е 20 лв., точно толкова колкото е и пакетната, уж по-добра, цена.
5. Ако искаш да внасяш пари по сметка на трето лице, до момента нямаше никакви такси. От Април ще има 3 лв. такса за услугата.
6. Не на последно място затвориха единственият клон в най-гъсто населеният район на Пловдив с обяснение, че нямало нужният брой нови клиенти. Нищо, че офиса през последната година все е претъпкат с хора. Просто обслужвал клиенти на други офиси, защото сметките им били открити там. Това е повече от смешно.

Ползвам и услугите на Булбанк, където за 13 лв. на месец банкирам неограничено през Интернет портала им.

Вярно, кризата се отразява зле на Прокредитбанк. Те се изтеглиха от румънският пазар, но ако продължават в същият дух – ще загубят и клиентите, които имат в България. Клиенти, които им е кефят заради по-добрата политика и по-гъвкавите условия.
Сериозно обмислям оттеглянето ми от Прокредитбанк и това ще стане факт, защото просто стават една от другите банки в страната.

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

3 COMMENTS
 • жоро
  8 years ago

  ТЛ;ДР: Прокредит за нищо не стават, бягайте далече.

  По-подробно:
  1. Затвориха касите по клоновете, предполагам за да уволнят служителите и да спестят пари, което е простотия от гледна точка и на въпросните служители и на клиентите, което освен че е очевидно ето и два примера:
  – Заведох моя позната в банката, чакахме над половин час на опашка за да и кажат че не могат да и обменят пари.
  – На мен като си затварях сметките ми откраднаха седем евро и нещо, защото банкомата не можел да пусне такива дребни суми. Другия вариант който ми предложиха беше да отида до клон на другия край на София, който бил единствения с каса.
  2. Редовно влошават условията, примери няма да давам, ето цитат на който попаднах като се зарових в нета защо Прокредит правят каквото си искат: ‘промени в условията, по които двете страни са се договорили, са извършени едностранно, на тъмно, без знанието и без съгласието на другата страна’.
  3. Електронното им банкиране работи относително, два примера:
  – Ако пусна пари между моите две сметки в Прокредит в неделя сутринта, транзакцията ще мине в понеделник. Предполагам трябва жив човек да кликне ‘окей’, не виждам друга причина за въпросната дивотия. Не че това е причина.
  – Половинката ми пуска пари от нейната сметка към моята, пише и ‘невалиден айбан’. Втори опит, два пъти копи-пейст, същото. Звъним на банката, казват ни ‘пуснете ги през валутен превод’, ‘ама сметката е в лева и грешката е невалиден айбан’, ‘да при нас е така’. Без коментар.
  4. Изчезват пари. Изобщо не се майтапя. Два примера:
  – Получавам превод, парите не се появяват при мен, обяснението е ‘да, парите пристигнаха ама ние ги върнахме’. На въпроса ‘а защо?’ отговора беше ‘имаме право да го направим, пише го в член хикс, точка игрек на споразумението’. Това същото, например 74 страничното, дето си го променят когато и както си искат.
  – Получавам друг превод, от съвсем друго място, твърдят че този изобщо не са го получили. След първия случай не им вярвам.
  Изчезналите пари са общо под хиляда лева, честито, забогатяхте.

  В момента съм в съседната банка, преводите пристигат, има каси, интернет банкирането работи, все още не са променяли условията даже без да ме уведомят.

  До платените пиари на банката, които сега ще се появят да ме оборват: не си правете труда, нямам желание да споря, само искам да предупредя хората.

 • Лидия
  9 years ago

  Напълно съгласна за Прокредит! Вече 6 години съм при тях, но наистина вдигнаха таксите си и аз самата се оглеждам за други.

 • Калине, аз се разкарах от ПроКредит преди малко повече от година поради подобни причини и некачествено обслужване. След като 3 поредни месеца забравяха да направят автоматично заявено плащане, оказа се че грешката била в тях – не ме обезщетиха по никакъв начин, дори не се извиниха.

  След това решиха да ми променят условията по сметките, без да ме известят… и това беше точката на кипене. Отидох и се изнесох в Булбанк. И до ден днешен съм много доволен от услугите им – онлайн и офлайн.

  п.с: В черния ми списък с банки са още ДСК, Алианц и ЦКБ.

what do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *