TOP
Разни

Електронно обучение в България?

Въпреки че се тръби, че реформа в образованието се случва, вписаните в проектозакона промени могат да се обобщят като симулация на активност и със сигурност няма да подобрят значително нещата към нещо по-добро. Лиспва волята за сериозна и мащабна промяна, а това, което се прави са малки кръпки, които нищи чудно да влошават повече положението, отколкото да го подобряват.
Едно от нещата, които остават неуредени и за вбъдеще – или по-скоро Министерството на Образованието продължава да си затваря очите, че ги има – са системите за електронно образование. Не че са много – все пак никой в България не е открил такава обществена поръчка, но все пак ги има.
Една такава уеб-базирана система за упражнение по математика е Kandidat.BG . В нея учениците могат всеки ден да решават по няколко задачи и това да им излиза напълно безплатно. Системата с базата си от данни, наброяваща хиляди задачи и включваща пълните им решения, праща помагалата, сборниците и всички останали пособия за обучение и упражнение по математика директно в коша.
Можете да се регистрирате безплатно и веднага да опитате да решите дадена задача, за да разберете колко улесняваща учениците е тази система. Кандидат.БГ е предвиден основно за подготовка на седмокласници, зрелостници и кандидат-студенти за изпити и матура. Внедряването на подобни системи в държавното образование биха могли спокойно не само да намалят разходите на учители и ученици, но и да намалят ползването на скъпи частни уроци, тъй като уеб-базираната система позволява напълно безплатно учениците да задават въпроси по задачи, които ги затрудняват и да получават помощ от експерти.
Разбира се, в момента системата е с комерсиална цел и при по-интензивна употреба се заплаща. Но замислете се, ако едно такова нещо започне да се ползва по държавна поръчка и стане безплатно – няма ли това да е този път наистина безплатно образование, каквото ни е гарантирано от конституцията и закона? А ако се създадат още такива системи за химия, физика, география? Колко ще се улекотят бюджетите на семействата за учебници?
От нас – обикновените ученици и родители зависи да напомним на МОН, че ни има, и че искаме нещо по-добро за себе си, децата си, и най-вече – бъдещето на България.

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

2 COMMENTS
 • Ivan Petrov
  10 years ago

  Електронното обучение е интерактивен начин за трупане на знания, но дали носи резултатите, които мислите? Със сигурност носи полза за семейния бюджет, но едва ли точно учебниците са в такава тежест :) Няма ли постепенно да се обезсмисли професията “учител” по този начин – всяко дете ще може да учи вкъщи и няма да е нужно да ходи на училище.

 • Ралица
  10 years ago

  Да наистина при нас нищо не се прави, само се говори.
  Учих английски от http://livemocha.com и упражненията ми бяха много полезни.
  За България не знам да има друг сайт освен kabinata, а трябва.
  Според мен към всяко училище или към различните учебници трябва да има възмоност да се правят упражненията онлайн.

what do you think?

Your email address will not be published.