TOP
Разни

Електронно обучение в България?

Въпреки че се тръби, че реформа в образованието се случва, вписаните в проектозакона промени могат да се обобщят като симулация на активност и със сигурност няма да подобрят значително нещата към нещо по-добро. Лиспва волята за сериозна и мащабна промяна, а това, което се прави са малки кръпки, които нищи чудно да влошават повече положението, отколкото да го подобряват.
Едно от нещата, които остават неуредени и за вбъдеще – или по-скоро Министерството на Образованието продължава да си затваря очите, че ги има – са системите за електронно образование. Не че са много – все пак никой в България не е открил такава обществена поръчка, но все пак ги има.
Една такава уеб-базирана система за упражнение по математика е Kandidat.BG . В нея учениците могат всеки ден да решават по няколко задачи и това да им излиза напълно безплатно. Системата с базата си от данни, наброяваща хиляди задачи и включваща пълните им решения, праща помагалата, сборниците и всички останали пособия за обучение и упражнение по математика директно в коша.
Можете да се регистрирате безплатно и веднага да опитате да решите дадена задача, за да разберете колко улесняваща учениците е тази система. Кандидат.БГ е предвиден основно за подготовка на седмокласници, зрелостници и кандидат-студенти за изпити и матура. Внедряването на подобни системи в държавното образование биха могли спокойно не само да намалят разходите на учители и ученици, но и да намалят ползването на скъпи частни уроци, тъй като уеб-базираната система позволява напълно безплатно учениците да задават въпроси по задачи, които ги затрудняват и да получават помощ от експерти.
Разбира се, в момента системата е с комерсиална цел и при по-интензивна употреба се заплаща. Но замислете се, ако едно такова нещо започне да се ползва по държавна поръчка и стане безплатно – няма ли това да е този път наистина безплатно образование, каквото ни е гарантирано от конституцията и закона? А ако се създадат още такива системи за химия, физика, география? Колко ще се улекотят бюджетите на семействата за учебници?
От нас – обикновените ученици и родители зависи да напомним на МОН, че ни има, и че искаме нещо по-добро за себе си, децата си, и най-вече – бъдещето на България.

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

2 COMMENTS
 • Ivan Petrov
  11 years ago

  Електронното обучение е интерактивен начин за трупане на знания, но дали носи резултатите, които мислите? Със сигурност носи полза за семейния бюджет, но едва ли точно учебниците са в такава тежест :) Няма ли постепенно да се обезсмисли професията “учител” по този начин – всяко дете ще може да учи вкъщи и няма да е нужно да ходи на училище.

 • Ралица
  12 years ago

  Да наистина при нас нищо не се прави, само се говори.
  Учих английски от http://livemocha.com и упражненията ми бяха много полезни.
  За България не знам да има друг сайт освен kabinata, а трябва.
  Според мен към всяко училище или към различните учебници трябва да има възмоност да се правят упражненията онлайн.

what do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *