TOP
Разни

Кукери в Ивайловград

Вчера на 1ви Март бях в Ивайловград. По традиция там в един от кварталите на града “Лъджа” посрещат кукери. Този празник се чества всяка година на Сирни Заговезни. Кукерите прогонват злите духове и минават през всяка една къща от града. По пътя се минава и през Илиева нива, където има издигнат паметник в памет на хилядите тракийски бежанци, включително и 200 деца.

Главния кукер или бея, изпълява молебен за здраве и берекет, докато останалите кукери танцуват и изпълняват кукерско хоро.

Заслужава си да се види този обичай. Пък и миризмата на кебапчета и кърваво червено ивайловградско вино не е за изпускане :)

Малко кофти снимки станаха, че навлизане в Ивайловград се сетих, че съм си забравил Sony-то в колата, че ходихме с друга до там :(

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

4 COMMENTS
 • Митко, много дразниш :-)
  Няма ли да почерпиш :)

 • Митко
  15 years ago

  Ето ти малко снимки на точно тоя Кукеровден в Ивайловград, на който си бил :)
  http://ivailovgrad.com/Gallery/thumbnails.php?album=27

  Иначе за винцето. Тая година направих страхотно вино. Само грозде без захар и т.н. простотии. Нещо уникално. В магазина на можеш да купиш такова. Елексир ;)

 • ааа не съм :-)
  Заведоха ме да гледам кукери, ама винаги съм бил фен на ивайловградското вино … даже в момента си пийвам едно червено винце, мани бегай :)

 • Ха!? Ти ивайловградчанин ли си бе? Родата ми е от там, ама в стария квартал се подвизавам от време на време ;)

  Иначе никога не съм обичал кукерите…миризми, мелета…вярно има бой, което е плюс, ама не си струва :D

what do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *