TOP
Лични

Бърза помощ или бърза пародия ?

Да не ти се налага да викаш Бърза помощ днешно време!

Преди известно време дигнах страшно висока температура. Имаше към 40 градуса. Никакви лекарства не успяха да я смъкнат и реших да се обадя на бърза помощ. Бе към 3:00 часа посред нощите.
Обаждам се и обяснявам случаят, а на отсрещната стана ми се казва: “Господине, не може ли да отидете до Втора градска, там има спешен кабинет. Ако можете, още по-добре, се обадете на частната бърза помощ на телефон 6150.”.
Аз съм с 40 градуса температура, не мога да си седя на краката и съм леко дезориентиран, а те ме карат да шофирам или да се обадя на частна бърза помощ. Къде отиват моите пари ? Къде е здравното осигуряване ? Къде ни е бързата помощ ?

Преди време, като провеждах едно обучение на служители на бърза помощ, ги гледах как към 2-3 часа опъват масата в стаята на диспечерите и нареждат кой какво донесъл от вкъщи + бутилка бира. Да не говоря, че един сигнал бе пратен около 30 мин. след приемането му, защото операторката забрави на него! Да не споменавам, че разказваха как да пращат линейката за сладолед или банички в 6 часа сутринта.

Къде ние бързата помощ, питам пак ? Дали всичко това не е една шега и трябва да я преименуваме на “бърза пародия” ?

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

10 COMMENTS
 • гmi
  13 years ago

  ЗДРАВЕЙТЕ! Може би има какво да вземете от Лъки Пловдивско за решаване на проблема в Бърза помощ.При нас например има 7 шофьора,които работят всичко друго и между другото може би веднъж седмично карат по 1 дежурство в бърза помощ съвместно с мед.фелшер.

 • Axl
  13 years ago

  JESTOK – ТОВА Е ИСТИНТА — САМО РАЗТРЕЛ ЗА ПАРАЗИТИРАЩИТЕ ЛЕКАРИ НА НАШ ГРЪБ! Случй много такива- ЯВНО МАСОВО В БЪРЗАТА ПОМОЩ НА ТЕЛЕФОНИТЕ СА НЯКЯКВИ ДОЛНИ ИЗМЕКЯРИ И ИЗМЕКЯРКИ А НЕ ЛЕКАРИ!

 • Ивайло
  13 years ago

  Ако сте недоволни от Бърза помощ- има си регионални директори до които да напишете писмено оплакване. Ако претенциите ви са основателни съм сигурен че ще се вземат мерки.

 • JESTOK
  14 years ago

  При следващото ми обаждане след 45 минути, от 112 ме свързаха с оператор на 150 и долната к.рва насреща /за 150 говоря, не за 112, тях не ги обвинявам за случая/, след като ме попита същия въпрос – какъв съм на момичето, ми каза: ‘като сте толкова загрижен, окажи и ти бърза помощ’ – е, питай я, разбира се, като аз ще оказвам бърза помощ, за какво взема заплата тя тогава и и храня децата с данъците си … че и пиян ме изкара, а аз не пия нито вземам някакви вещества и т.н. … тази ако я срещна на улицата и да няма свидетели, ще я начупя от бой !!! … ама де да я знам коя е :)

 • JESTOK
  14 years ago

  Пример: Току що се обадих на бърза помощ 155, по повод момиче – дете на 17 г. в много тежко състояние, висока температура, неадекватно, силно възпалено гърло, не може да преглъща, с опасност за задушаване през нощта, на молбата ми за изпращане на линейка, 0фІцата на телефона ми зададе следния въпрос: “защо след като сте външен човек /т.е.-не от семейството/, се ангажирате със случая /т.е.- да викам помощ/” – тази к..pBа бих я разчекнал, следващите обаждания ми ги отхвърляше, накрая вдигна мъж и след кратка разправия от моя и негова страна, въпреки че споменах, че момичето може да ‘пукне’ от тази тяхна неангажираност, т…..EмEрyTA д0лен, н…CPAH най-нагло ми отговори: “няма да изпратим никава кола” – е тук се вбесих до небесата !!! Лично бих осъдил такива б…..0клуци на разстрел и бих изпълнил присъдата – 1. им плащаме данъци и им храним децата, а те оставят чуждите деца да загиват, 2. дори не могат да разберат какво е граждански и най-вече човешки дълг – странно им е защо чужд човек ще се обади за да помогне на някого, 3. те крадат от данъците ни, получават заплати паразитирайки, а с престъпната си безотговорност убиват хора – те са убийци, крадци и асоциални гад0ве, трябва да има доживотен затвор за такива, а в някои случаи и смъртни присъди !!! [email protected] Същото е и с полицията, имам конкретни случаи, но темата е друга …

 • Емилия
  14 years ago

  Снощи 6 годишното ми дете вдигна 39,8. На телефона на бърза помощ чувах само сигнал “…няма свободен оператор…”.Звъннах на 112. Приеха сигнала около 21:30 ч.След един час отново им звъннах, защото никой не се появи.Дадоха ми отказ.И така почти 6-7 пъти.Звъннах на 112 от друг номер и веднага вдигнаха, но като разбраха, че е за обявен вече случай, пуснаха музика и ме оставиха да чакам.Звъннах им от трети номер, за да ми обяснят, че от Бърза помощ ми пускат музика, докато чакам, не били те.Два часа чаках да дойде линейка…От пицарията като си поръчвам храна пристигат по-бързо от другия край на София, при това без да ме питат къде точно живея, кои са съседните пресечки и т.н.Не е ли недопустимо да ти затварят телефона от 112? И телефона им спешен, като помощта!Операторките дори не можаха да ми кажат в коя болница да водя малката, след като два часа я гледам как изгаря…А ми обясняват как първия час при инфаркт е особено важен за спасяване… Е, мисля, че сме мъртви, ако чакаме на нашето здравеопазване…

 • misli
  14 years ago

  Такова е за съжаление.
  Човек да не му се налага да ползва “услугите” им.
  И по болниците е зле положението… много нехайно се отнасят с проблемите на хората.

 • Янчо
  14 years ago

  То да беше само Бърза помощ на това дередже, то цялото здравеопазване е някакъв кошмар. Имам чувството че сме живи въпреки родното здравеопазване.

 • Мартин
  14 years ago

  Половината БГ лекари трябва бъдат публично линчувани. На останалата половина трябва да им удвоят заплатите с освободения ресурс. Така има шанс някой да носи отговорност и да работи съвестно.

what do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *