TOP
Лични Разни

Добродетелта е жива

Бях се отчаял, ама наистина. Последно време виждам как хората са се озлобили и как гледат само да прецакат ближния, независимо, че са били на “маса” заедно преди няколко дни. Безпаричието ли, нрава ли – не мога да си го обясня, но прословутото българско гостоприемство май е доста изчезнало.

Но, както всяко едно правило и това си има изключение. Преди няколко дни си изгубих личните документи в сградата на НАП – Пловдив, на ул. Скопие. Голям стрес изживях. Това не бяха претърсвания на колата, на целия офис, но тях ги няма. Прежалих се и отидох в полицията да ги обявя за изгубени. Лепнаха ми два акта по 30 лева за изгубени документи и ми дадоха да се разхождам с една справка. Справка, в която се казваше, че това съм аз, а не някой друг :-) Бях се въоръжил с търпение и се подготвях за следващият месец ходене по мъките, докато си изкарам нови документи.
Не щеш ли, към 18:00 часа на същият ден ми се обади човек, че са намерили захвърлените документи до административният съд, на ул. Мария Луиза. Били захвърлени до един храст и ми звънят на номера, записан на застрахователната полица.
Не може да си представите колко се зарадвах. Оказа се, че човекът, който ми се обади е служител на административният съд. Не поиска дори да го почерпя, затова че ми връща документите. Думите му бяха “нали сме хора, няма нужда от такива неща”.

Именно неговите думи ме накараха да напиша тези редове. Явно все пак са останали хора, който безкористно вършат добри неща, които не очакват в замяна нищо. Евала и дано все повече има такива хора.

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

4 COMMENTS
 • Деси Христова
  13 years ago

  На мой близък скоро се случи подобно нещо.Откриха го по визитна картичка на негов партньор оставена в документите.Има и човеци сред нас. Проблема е наистина, че има много злоба,негативизъм и използвачестно сред нас. Понякога се чувствам като изкопаемо от праисторията, защото съм устроена да гледам добронамерено, с оптимизъм и с доверие на хората. За съжаление когато правиш без корист услуги, когато си готов да помогнеш безвъзмездно защото можеш или знаеш идва момент в който всички смятат, че си длъжен да го правиш и ако откажеш ставаш лош. А това, което става с теб, е че се чувстваш измамен, използван и виновен.
  Хората се делят на такива, които са устроени или научени да получавата и не се притесняват как, на каква цена и за чия сметка ще получават и на такива, които са устроени да дават, защото това ги прави щастливи, защото така се чувстват по-добре или защото това са те. Вярно е, че за да получи един друг трябва да даде, но дано даващите станат малко повече. Тогава света би изглеждал малко по-ведър, енергията около нас ще е по-добра, живота ни ще стане по-добър.

 • Евала на такива хора… а има някои, които пръста няма да си мръднат.

 • Kalin4y
  13 years ago
  AUTHOR

  ам, махнаха ги :))

 • Ангел
  13 years ago

  Жива е и още как, просто хората споделят основно негативите в живота – т.е. яко хейт.
  И в крайна сметка с актовете какво стана? :)

what do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *