TOP
Популяризация в Интернет

SEO конференцията през моя поглед

В Петък (10 Април) се проведе първата за България SEO конференция. Като един от хората, занимаващи се професионално със SEO оптимизация нямаше как и да не ида.
По време на цялата конференция бях в компанията на Васко и Руми, с която имах силно желание да се запозная. Освен с нея, се запознах и с доста хора, с които си бях поставил цел да се запозная – Пламен, Бикс, Панайот и Петър от HostBulgaria.com, и много други, който сигурно ще забравя да спомена в този пост. Моля, да ме извините.

Като цяло конференцията мина отлично. Организацията бе на супер ниво и с ръка на сърцето мога да кажа, че се радвам, когато се случват такива събития. Огнян, въпреки всички хвърлени ядове и усилия, се бе погрижил да направи нещо великолепно. Имаше си рекламни материали, тениски, предаваше се всичко онлайн от Kabinata.com … а бе, всичко си бе идеално.

Що се отнася до самите лекции, мисля, да коментирам всяка една поотделно.

1. Какво е SEO ? – от Пламен Томов – отлично въведение на Пламен. Посочи всички аспекти на началните стъпки за оптимизация на един нов сайт. В неговата презентация ясно си личеше кой са основните моменти, какво е SEO и с какво трябва да се съобразяваме. Отлична презентация. После и добре се справи с отправяните въпроси.

2. SEO за блогъри – от Огнян Младенов – Няма какво да коментирам. Отлична лекция за блогъри и полезни плъгини, които да използваме в собственият си блог.

3. SEO – ключови етапи и измерване на ефективността – Станислав Димитров – тук е най-трагичната част от цялата конференция. Първо г-н Димитров не представи обявената лекция, а практическо ръководство за SEO оптимизация. Явно го беше страх да говори за анализа на SEO оптимизацията или просто не е подготвен за тази тема. В презентацията му имаше доста противоречиви и меко казано, не вярни твърдения. Доста усмивки и коментари възбуди у мен и Васил. Да кажем, че около 20% от презентацията му бе вярна. В презентацията лекторът явно искаше да си покаже уменията за говорене на английски, а не полезност и ефективност на презентацията с повече от 70 слайда.

4. SEO vs. PPC от Мартин Попов – супер лекция и сравнение на SEO и платената реклама. Винаги съм бил на мнение, че двете трябва да вървят ръка за ръка, а не да се концентрираме само върху едното. С по-голям бюджет за SEO услуги, може доста да редуцирате отделените средства за планета реклама.

5. SEM на бизнес уеб сайт – Лили Грозева – полезна статия за оптимизация на бизнес сайт. Нещо ми избяга идеята за SEM, като нейната лекция се повтори доста с първите три. Лили се опита да намеси Usability, като фактор, което много ме зарадва. Радвам се, че все повече хора говорят за ползваемост и SEO. Това са двата ключови фактора, които могат да направят Вашият проект “звезден”!

6. SEO за електронни магазини – Георги Георгиев – очаквах повече практически примери и показно за оптимизиран магазин, но явно Гео го бе страх да показва работата си. По-смело и постигнеш по-големи резултати. Иначе полезна презентация, която Гео изнесе със стил.

7. Link Building стратегии и тактики – Мартин Христов – чудна лекция за link стратегия за Вашият сайт. Марто е един от водещите специалисти в link building стратегиите и наистина каза много много умни неща. Записах си доста неща, че следващият път да го преборя с линкове.

В общи линии това са ми впечатленията от конференцията. Доста положителни и ползотворни. Не бях на “лов за клиенти”, а просто да си отпусна. Затова и не дадох и една визитка…бях се покрил.
Между другото списание .NET ми направиха най-лошо впечатление. Като рекламни материали бяха дали списание от месец Януари. Толкова стиснати хора не бях виждал. Или имат доста останали броеве от януарското издание и решили да ги пласират, или просто им се скръндзиха новите бройки на списанието.

Вечерта подобаващо завърши в една кръчма, където се задържах за час, защото обратният път към Пловдив ме зовеше.

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

11 COMMENTS
 • Stanislav Dimitrov
  15 years ago

  the way to go! аз живея (най-вече) в Пловдив, така че свиркай : )

 • Kalin4y
  15 years ago
  AUTHOR

  Нямаш никакви проблеми, дори ще ми е приятно. Вие май имахте офис и в Пловдив, ако не се лъжа ?

  Ми аз ти казвам в пряк текст какво разбрах и как го разбрах. До мен имаше още няколко човека, които мислеха до мен. Без лоши чувства…винаги съм обичал да коментирам направо нещата, без заобиколки. :)

 • Stanislav Dimitrov
  15 years ago

  Привет,
  разбира се че може на “ти” : )
  Мда, наистина доста голямо неудобство е промяната на темата, но пак повтарям – не беше по мое желание (знаеш кого да питаш), и в крайна сметка аз трябваше да правя нова презентация предната нощ. Със сигурност ще вземем впредвид всичката положителна и отрицателна критика впредвид за следващи събития.
  Относно изброените точки – нито едно от тези неща не съм казал, хайде да не се интерпретираме наобратно:
  1. за Whois и дума не съм казал, но виж за IP history, domain history & shared hosting, и влиянието им върху SEO бих могъл дори още повече да добавя при това със силни аргументи
  2. Не съм голям фен на H таговете и ако е нужно се ограничавам до h1 & h2, останалите са абсолютно useless. Споменах да се внимава h1 да не е съвсем същия както titles и контент, защото става опасно.
  3.единственият редирект, за който аз знам да придава някакви SEO ползи е 301-постоянен редирект, макар е при всеки такъв също се губи малка част от link juice. Много рядко прилагам 302-temporary redirect, и то най-вече от потребителска гледна точка.
  Явно или аз съм бързал дотолкова, че да се преплитам в говоренето, или съм оставил публиката с много погрешни впечатления за SEO практиките.
  След презентацията се наложи да изляза за малко, но пък бях там до 6 вечерта. Няма проблем да се видим на по бира и да обсъдим SEO/PPC тематиките и на местна почва в Пловдив, даже мисля ще е забавно.

 • Kalin4y
  15 years ago
  AUTHOR

  Не казвам, че не можеш (нали може на ти :-) ), а не е добре да се сменя лекцията посленият момент. Организирал съм 3-4 семинара/конференции и е доста криво за посетителите, като се окаже в последния момент, че няма да видят това, което очакват.
  Това за българският изказ си е мое мнение. Винаги съм държал и съм се опитвал да говоря на български – в работата, в лекции, в презентации, в общуване, затова и малко остро подхождам към хора, който “прескачат” родния език.
  Точките, които си изброил е много добре да ги вземете под внимание. Все пак това е първата си рода конференция и доста неща би трябвало да се избистрят за следващата.

  А що се отнася до презентацията ти:
  1. спомена, че Whois информацията оказва влияние на SEO – мислиш ли, че е така ?
  2. спомена да използваме h тагове след h4. Последни време google дори игнорира H1, че доста се злоупотребява с него.
  3. редирект 302 предава тежест и влияние. Тествай го и ще се убедиш и ти.

  имах още бележки, които исках да ти ги задам като въпроси, ама много бързо “избяга” от сцената и не можахме с cloxy да се доберем до теб :)

 • Stanislav Dimitrov
  15 years ago

  Оу, и почти забравих:
  “…В презентацията му имаше доста противоречиви и меко казано, не вярни твърдения…”
  Кое по-точно е противоречиво и/или невярно например?

 • Stanislav Dimitrov
  15 years ago

  Благодаря за отразяването на събитието, изглежда забавно.
  Считам за редно да отговоря подред: темата ми беше сменена в почти последния момент не от мен, и съответно тази промяна не беше отразена във вече готовите програми. Аз нямам проблем да говоря за която и да е част на Search Marketing, с която се занимавам – SEO, PPC, SMM, ORM. Едва ли има значение темата, събитието определено не замислено да бъде по казармения устав : )
  Огромната част от SEO/SEM проектите, по които работя са за англоговорящия пазар, а също така и материалите от които актуализирам знанията си. Дори да се абстрахирам от смешното и често неподлежащи на превод термини в СЕО-то (you know what I mean?), няма да тръгна да си превеждам всяка една фраза, умните хора говорят английски, а дори за един SEO аматъор това е задължително.
  Излезе, че всички голям страх ни е тресял на това събитие, та се чудихме как да не говорим за това, закоето сме се събрали.
  Следващият път непременно:
  а)ще разграничим тотално темите на всеки един лектор (а не да показваме различните гледни точки, както беше замисълът този път);
  б)ще съгласуваме дали ще говорим изцяло за техническите или само за маркетинг аспектите на SEO;
  с)ще отделим повечко време на презентация; с)ще има реални case studies от всеки лектор, закоето нямаше време;
  д)ще говорим за последните новости в SEO (макар че доста хора ще примигват вероятно), за което също този път нямаше време;
  Дотогава : )

 • ДА
  15 years ago

  явно съм била на друг семинар
  с изключение на 2 лекции другите бяха за прохождащи или промо материали за клиенти.

 • Kalin4y
  15 years ago
  AUTHOR

  @Асен Сотиров: това беше силно :-)

  @Силвина: еми може да сте избрали него, но това не означава, че е най-правилното решение. Доста коментари отнесохте. А сигурно сте чули и нашите, че седяхте пред мен на конференцията :-)

 • stefan
  15 years ago

  Асен: пич изкърти, като компилатор си :-D

 • Силвина
  15 years ago

  Здравейте,

  Като един от “стиснатите” хора от .net, да уточня, че броят, който подарявахме на конференцията, беше възможно най-актуалният, в който една от главните теми е SEO – поради тази причина избрахме именно него, тъй като смятахме, че ще бъде най-интересен за участниците в конференцията от наскоро издадените. Ако имате пак път към София скоро, заповядайте в редакцията – ще Ви подарим и една бройка от най-актуалния брой към момента. ;)

 • Мисля че има грешка на:
  ред 1, знак 10

  Поздрави

what do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *