TOP
Разни

“Богатство” на родния език

Винаги съм смятал, че българският език заедно с диалектите и чуждиците, които са навлезли в нашето всекидневие, е един от най-богатите езици на планената. Следващата статия е едно своебразно доказателство за това!

“Събрали се учени – лингвисти, за да обсъждат езиковите проблеми. По време на дискусията се заговорило колко е съвършен всеки един език. Започнали всички да хвалят колко е съвършен техния език, докато не станал нашият, български представител и теглил следната реч:
“Дами и господа, моите почитания към Вашите езици, но няма по-богат и цветист език от българския. Ето тук съм Ви приготвил няколко примера в подкрепа на твърдението ми:
1. Кажете, има ли някой език на тази планета, на който да има дума, означаваща нещо средно между “капе” и “тече” ? Няма такъв. Аз съм проверил специално. А на български име – “църпори”.
2. Има ли някой език, на който да има 4 степени на сравнение – няма. А на български има – далече, по-далече, най-далече, на майната си. Или – готина, по-готина, най-готина, бафмааму.
3. Има ли език, в който да има минало незапомнено време? Хе хе – няма. А на нашенски има – Бил съм се бил напил.
4. Имате ли вие бъдеще евентуално време в миналото ? Нямате. А ние имаме – щял съм бил да работя.
5. Колко начина имате по заобиколен начин да кажете “не знам”, когато ви питат нещо ? Общо взето всички се свеждат до един: “I don`t know”, “No idea”, “I got no clue”. А вижте ние колко по-заобиколно можем да го кажем: “Казва ли ти някой!”, “А сега де”, “ебеш ли му мамата!”, “а – сега ме хвана!”
6. И накрая, господа – хайде кажете, има ли език, в който да има една таква дума, която може да замести всяка друга дума в този език ? Няма! А на български има – това е думата “такова”.
На последната 6-та точка американският делегат не повярвал и казал “Не го вярвам това, че една дума може да замести коя да е друга дума в езика, аз лично ще проверя това!”
Разбира се Mr. Smith заповядайте в БГ да проверите!
И така мистър Томас Смит хванал самолета, прелетял океана и още веднага щом кацнал на летище София решил да пробва вълшебната дума. Отишъл на информацията и казал: “Моля ви, таковайте ми едно такси” – няма проблем, служителката набрала един номер и таксито пристигнало.
Изненаданият мистър Смит се качва в таксито и казва на шофьора: “Моля ви, таковайте ме до най-луксозният хотел в София” – няма проблеми – бум в “Шератон”. Още по-изненадан отива на рецепцията и казва: “Моля ви, таковайте ми една стая за 5 нощувки” – няма проблем, регистрират го, дават му ключа и момчето му занася багажа до стаята.
Томас е като треснат, но продължава да тества думата, невярвайки на ушите и очите си – сяда в ресторанта и казва: “Моля ви, таковайте ми една мешана салата и такова с шопска такова, и едно такова Каберне Совиньон” – след малко иде мешаната скара, шопската салата и виното.
“Oh my God, he was right – it really works!” – признал накрая Тома неверни.
На сутринта станал и тръгнал за банята, но се сетил, че предишната вечер му направила впечатление една старинна сграда, недалеч от хотела и един минувач го информирал, че това е Централната баня, та нашият човек решил да я пробва как е, щото в неговата модерта държава няма такива работи. Влезнал човека да се къпе, но там нямало четка с дълга дръжда, с която да си търка гърба и той помолил един пич да му сапуниса гърба с думите: “Моля ви, таковайте ме отзад”. При което оня се оказал услужлив човечец – (ми чужденец все пак – няма да го оставим с впечатлението, че не сме госпоприемни я!) и съответно го “таковал”.
Томас Смит останал доста изненадан от събитията, но си замълчал (все пак е в чужда държава, може пък тук това да е нормално) и като се върнал в Щатите – споделил преживяванията си, при което доцент Ганев се плеснал по челето и казал: “О, аз забравих да ви предупредя, колега, че “таковане” се спряга неправилно с гол гъз” …”

Това е статия от регионалният седмичник “Родопи voice” в град Кърджали, издаден за 27 Март – 2 Април 2009. Бих казал доста цветуща и оригинална статия, описваща в най-голяма степен богатството на родния език :)))

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

3 COMMENTS
 • Alexandar
  15 years ago

  Stilgar mnogo si zle we. ve vizda6 li 4e cqloto e na 6ega we !!! ti se duni6 brutalno!

 • stefan
  15 years ago

  В оригинал вица е че една дума може да замени всички, тия другите сравнения не са много удачни.

 • Stilgar
  15 years ago

  tоva se duni brutalno oshte na tochka edno
  koito ne viarva da si otvori nebezizvestnia SA Dictionary i da napishe “църцоря”

what do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *