TOP
Лични Разни

Софийски паркинги и гаражи

Преди известно време ми се случи следният казус, в сблъсък със Софийски паркинги и гаражи.
Понеже централния офис на фирмата, в която работя се намира в София се налага доста често да пътувам до там. Офиса e на ул. Георги Бенковски в центъра.
Един зимен ден отивам аз и паркирам близо до кръстовището на ул. Будапеща и ул. Искър. Води се синя зона.
parking
На рисунката, аз съм с третата (оранжева) кола. Малко преди края на първата кола има забит знак за инвалиди.
Паркирам си аз преспокойно и си пращам два sms, че да не мисля два часа за паркирането. Отивам на обяд и ми се наложи да отскоча да си взема нещо от колата. Но какво да видя – колата е няма.

Викам си, тука само “паркинги и гаражи” ЕАД са замесени, защото предните две си стоят.  Близо половин час ми отне, за да се свържа с оператор и да ми кажат в кой гараж се намира колата. От там ми заявяват, че нямат кола с такъв номер и веднага ми затвориха телефона. Ей, викам, откраднаха я. Звъня им втори път след около 5мин и този път колата ми е в системата им. Оказало се, че компютъра им забил. Е ,как ще забие точно на моя кола!

Отивам да си взема колата и какво ми бе учудването като разбрах, че е дигната заради спиране на място за инвалиди.

Как, по дяволите се оказа, че само моята кола заслужава да бъде дигната, като след знака имаше още една кола? Никакъв отговор от служителят.
Това да си с пловдивски номер в София е доста рисковано. По друг начин не можах да си обясня случката, защото всички sms си бяха отчетени коректно. Освен, че дадох малко над 20лв. за неправомерното вдигане от паркинги и гаражи, ми трябваше и да си платя и двата смс-а, които пратих.

И най-голямата ирония след всичко това, преди да тръгна към гаража на “Евлоги и Христо Георгиеви” и “Янко Сакъзов” на мястото от което бе дигната моята кола, спираше един червен Фиат Пунто с местен номер. Но два часа по-късно, когато си тръгвах от офиса, тази кола все още бе на моето място. Стоеше си непокътната и без намеци да бъде дигната.

С всеки изминал ден се чудя в каква страна живеем !? Както казваше един мой преподавател в Университета – живеем в Абсурдистан – страна на всякакви абсурди.

 

П.П. не оспорвам решението за вдигането на колата, а негодувам срещу факта, че само моята е вдигната при условие, че не само аз съм в нарушение.

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

19 COMMENTS
 • Баи Ангел
  12 years ago

  Дано с тези пари свещи да си купуват мръсниците гадни.И на оня свят мира да нямат и да са все така алчни за пари .

 • Иван Г.
  12 years ago

  Привет, днес и аз станах жертва на мафията от “Паркинги и гаражи”…
  Паркирах в Синя зона – на “Московска” и “Раковски” (към английското посолство).

  ЗАЩО ПИША ТОВА – ЧЕТИ: При входа в зоната един човек, който приех за служител на Синя зона ми посочи свободно място където паркирах.

  Бързах за една банка в късния следобед и се върнах след 15 минути- Тъкмо паякът се канеше да тръгва, но го стопирах. Олекнах с 29 лв. на място (не мисля, че това е тарифата…

  Факт 1: В този ден бях с кола с пловдивска регистрация;
  Факт 2: В бързината съм заел място-служебен абонамент на някаква банка;
  Предположение 1: Човекът, който ми посочи мястото за да паркирам ме е зарибил и след като паркирах, се е обадил на “неговите хора” с паяка. (Таксата за зоната си платих с SMS)
  Предположение 2: Тримата от паяка и “рибарят” са си разделили 29 лв.(не ми дадоха квитанция)

  Факт 3: София ще е малко по-чиста защото с автомобил НЯМА се движа в центъра никога повече!!!

 • wendo
  12 years ago

  най-хитрото нещо е човек сам да се сдобие с една скоба и да си я слага, уж че вече са го набарали ;) с техните номера, по тяхната глава

 • Мони
  12 years ago

  Здравейте . искам да изтакна за един служител на паркинги и гаражи в София Даниел Дукатинов работи на т.н съоражение ПАЯК, страшно много злоупотребява с работата си лаже и рекетира хората тича да слага скобите по колите като после имити че уж колата е вдигната и ти взима парите нали имат устройство за следене да имате предвид. Работи в района на бул. Хртисто Ботев

 • Юлия
  13 years ago

  Вече вдигат и през ноща!!!На площада на Народното събрание ми вдигнали колата в полунощ. Отивам в 4 и ги заварих да вдигат цялата редица а до нея още една ама нея нямало да я пипат. Защо, питам аз. Единия ми вика синя зона. Жената, която е наредила вдигането и тя там, вика не е синя, а е платно за движение. А аз гледам линията я няма от едната страна – изтъркана е напълно, а от другата е “пресечена” от изтъркване. Аз на ленатата ще спра тя е за коли, няма на тротоара нормално, а и няма как да докажат, че това е лента освен по проект на града може би. Знак също няма, само такъв за синя зона. Там редовно спират коли от поне 5 години и никога не е имало проблем. Няма и маркировка указваща къде се паркира. Колите от съседната редица до мен казаха, че няма да ги пипат, спряла съм в грешната редица – аз никога не мога да бъда сигурна дали съм или не в нарушение като няма маркировки ,знаците са в дърветата и там пише до 18 до 21 до 19 а всъщност смси приемат до 18.30!!!. Сега обаче провеждали акция !!?? и нито преча на движението, нито има синя зона през ноща, нищо, ама  им казали да вдигат колите пред нощните заведения. Това ми се е случвало в Слънчев бряг. Същото ама не вярвах че ще паднем толкова ниско и в София. Единия от паяка налетя да удря приятеля ми. Имам и акт. Сега ще обжалвам. Одраскали са и колата. Предния ден завеждах паркинг щети при застрахователя и знам че е от тях одрасканото. Малко, но е там. Колко по-лесно е да ми сложат глоба, но да не вдигат колата. Тя по никакъв начин не пречеше на никой до мен имаше 5-6 метра празна лента движение. Правят ни на маймуни. Това си е изнудване. Аз не исках да подписвам акта, но отказаха да ми дадат колата, дори и след като платих близо 40 лв за вдигането! Сега ще обжалвам. Тоя на паркинга, който беше от кат след като написа акта, каза че умишлено е пропуснал да ми каже, че мога да мина само с фиш без да ходя до кат и да ми взимат точки ама поне имам възражения и затова не ми е предложил!!!!?? Да ама сега ще обжалвам мамицата им…..няма друг начин иначе ако си мълчим и навеждаме глави ще ни плюят отгоре.

 • Шарк
  13 years ago

  Важен е знака! Винаги има обозначение за броя на инвалидните места 1 или 2. Има и маркировка на паркоместата за инвалиди. Ако е било само едно мястото за инвалиди си в правото си, но ако на знака е отбелязано две места си в нарушение!

 • Дони
  13 years ago

  “Паркинги и гаражи” вдигат абсолютно произволно. Ако вдигнат една кола от дадено място, на същия ден изобщо няма да се върнат до улицата, така че не се ядосвай защо другите не са били вдигнати.
  Да не говорим, че наказанията на някои от актовете (напр. общинските за глоби за паркиране) се водят по толкова порочни правни актове, колкото не можеш да си представиш (напр. “Наредба за организацията на територията на Столична Община”, на която половината членове са обявени за нищижни.)
  Според мен е редно “Паркинги и гаражи”, като търговско дружество с общинско участие, да не се обвързва с КАТ и да налага глоби по ЗДвП. Нека увеличат паричната санкция, но да не взимат точки и пишат актове, попадащи под опеката на друга юрисдикция, защото започва едно ходене по мъките…А най-често човек наистина спира за няколко минути.

 • Влади
  13 years ago

  Всички си го отасяме от “работните” служители на Паркинги и гаражи както и аз вчера 25.01.20010 за една минута превишение ми клопнаха скобата.Съоветно 9,90 лв.Ясно е че е имало разправии но както и да е.
  Тогава ми се роди идеята, нека вземат пари с или без документ дайте ние потърпевшите, да им пишем имената и служебните номера на “работните” служители ,та като имат нужда някога от някой доволен от техните услуги клиент, като са известни да получават обсужването на нивото което са дали на хората .

 • Мартин
  13 years ago

  Нямам коментар за “управата” и страната в която живеем

 • Burdin
  13 years ago

  Моят е следният,11 дек. 18:30ч.спирам колата си ,пред порталната ни врта на номер 2растоварвам ,между другото не сам паркирал,имам платена винетка спрял сам ред нас.когато излизам колата е репатрирана на наказателен паркинг.Два дни я търся никой не отговаря на техните тел.,отивам в полицията, а дежурният се обажда за проверка,след което аз го питам дали е там ,а той ми отговатя първа да проверя по наказателните паркинги,след това да отида при тях.В неделя .вечер я откривам на техен парк И АЗ ги питам на какво основание.тяхното обяснение,цитират ми член според който съм възпрепяствалсвободното преминаване на хора по тротуара,което не е истина .и другото което е са писали че е вдигната от номер 4 също лъжа.съответно акт,който аз неисках да подпиша,мотиват ми е ясен,че най нагло лъжат.заплатих и пак нахални да подпиша акта тогава ще си взема автомобила. Така че 63 лв.и ходи доказвай че нямаш сестра,а и ми скочиха на бой.така че вие си правете изводите,който и да е на власт все тая….

 • мъченика
  13 years ago

  Аз имам сьщтия случай.Работя като шофьор,спирам на МАРИЯ ЛУИЗА в СОФИЯ.Слизам да дам на клиента стоката, той стои до колата,която е налепена с фирмени реклами.Работа ми е за 1 мин,в този момент идват рекетьорите.Обясних и като човек,че сам за 1 мин. и се махам.От паркинг и гаражи ми казват,че престоя е разрешен,но щом сам до колата се води паркиране и е забранено.22лева глоба и акт!Касов бон не ми дадоха за глобата.Нека ядат,аз мога и гладен да си легна.

 • ima li zna4enie
  13 years ago

  Подобен случай имах и аз. С плевенска регистрация в София. Спирам на около 3 метра отстояние от кръстовище на вътрешни улици за 10 мин.в 18:00ч. До мен знак за синя зона. Пускам си sms-чето и съм спокойна въпреки че трябваше само да се кача до един офис и да оставя документи, а наближаваше 18:30ч когато паяците спират да щъкат. Слизам и…..колата ми я няма. Първо реших, че е открадната, но пък в центъра кой да краде моето “Поло”98г. Звъня аз на “Паркинги и гаражи” и ми казват че не са ми я вдигнали, защото не съм пуснала sms ами съм била в нарушение, но щели да ми обяснят на място. Хващам едно такси в най-голямото задръстване от 5-те кюшета и за 10-ти лева стигнах :(
  Там ми обясняват, че не съм имала 4-ри метра отстояние от кръстовище и затова са я взели и с ирония ми съобщават, че освен 30лв. за гаража, ще трябва да платя глоба и да ми вземат талона и най-глупавото, че сега съм трябвало да си се прибера в провинцията и да си уредя въпроса. Гадове мръсни. Аз се ядосах, казах им, че и София е провинция и то по-голяма от всички останили, защото хората които уж трябва да се грижат за реда за тези които я правят такава и им предложих да обиколим центъра и да ми покажат кой има 4-ри метра остояние от кръстовище. Съответно докато се водеше тази плеада, някакъв възрастен човечец се опитваше да си търси правата, защото задното стъкло на колата му беше раздробено. А те гадовете, му обясняват, че така са я заварили. То си личеше, че от напрежението при вдигането на колата се случило…. че даже му казаха, че могат да го глобят и затова, че автомобилът бил в движение с пукната стъкло!!!!!!!
  Така, за сетен път се наситих на бг. управията и сега вече 3-ти месец си чакам талончето да ми пристигни в Плевен и все трябва да излизам от работа, за да си презаверя акта, защото и затова има глоба ако те спре някоя гадина.
  От всичко това, предполагам трябва да заключим, че като някой софиянец отиде някъде трябва здраво да го друсат местните органи, че да си го връщаме и кръга се затваря за пореден път без да има решение.

 • Сергей Петров
  14 years ago

  Калине, аз съм от София. На 6.04.2009 г. спрях след Лъвов мост, непосредствено преди ул. “Веслец”. Докато вляза в магазина да извикам жена ми, до колата ми беше спрял паяк. Полицаят засне колата докато отида при него и ми поиска документите.Взех ги от колата, дадох му ги и той ме изпрати при шофьора на паяка Толев.Той ми взе за “услугата” “Преместване на автомобил” 22 лв, при положение, че автомобилът не е подготвян за повдигане, камо ли местене.За събраната сума не ми е издаден никакъв документ.След това полицаят ми състави акт за неправилно паркиране.
  Написах 3 жалби.До СДВР, до ОПП /оспорвам акта/ и до “Паркинги и гаражи”. От СДВР ми отговориха, че действията на полицая са правомерни /което формално е вярно/, а за поведението на водача на паяка да се жаля на “Паркинги и гаражи”, което съм направил.
  От ОПП ми отговориха, че глоби до 50 лв не подлежат на обжалване, глобата ми по акта е 20 лв. Не зная дали има разлика между обжалване и оспорване на един акт. Според мене има, според ОПП – не. И най-важното. От “Паркинги и гаражи” до днес 08.07.09 г. нямам никакъв отговор. Писах и до Кмета на София г-н Борисов, като принципал на общинска фирма “Паркинги и гаражи” да провери моя случай, писмото ми е заведено, но изглежда “Битият си е бит …”. Вярно, че няма още месец от както съм писал, но сигурно там и ще си остане. Жалко, че гласувах за бат Бойко. Изглежда, че от тази копанка с безотчетни пари сигурно големи хора лочат.
  Малко се увлякох, но не само майните страдат. Отнасяме го и шопите. Поне да имаше за какво или да беше направено както трябва. Поздрави! Сергей.

 • marabuu
  14 years ago

  ПРОБЛЕМЪТ Е, ЧЕ СГРАДАТА ПРЕД КОЯТО СИ СПРЯЛ Е НА ПАРКИНГИ И ГАРАЖИ И СИ СПРЯЛ НА НЯКОЕ ОТ МЕСТАТА НА ШЕФОВЕТЕ ТАМ !

 • bascos
  14 years ago

  Калине, аз карам вече 5та година с PB регистрация в София :) Но наистина, когато ми се налага да ходя по кенефските тесни смотани улици на т.нар. Голямо село, ползвам или маршрутка или такси- ако мислиш да хитриш като шоп-арите, виждаш, че не става. По груби сметки съм около 200 лв назад от проститутките от Паркинги, “не знам във кой момент ще взема сопата ..” :)

 • Stilgar
  14 years ago

  Еmi ne te haresvat iavno. Te puk shte si dignat koito iskat stiga da e parkiral krivo. Nishto nepravomerno niama tuka.

 • Kalin4y
  14 years ago
  AUTHOR

  Stilgar, ядосвам се, че само моята кола вдигнаха. Защо не са вдигнали и тази зад мен, и тези пред мен ? Силата на знака е до следващото кръщовище, а до там имаше по още 4-5 коли

 • Стойчев
  14 years ago

  “Паркинги и гаражи” са фирма, която действа на изключително произволен и субективен принцип и нищо не може да бъде опровергано, ако не се хванат на място и има полицай. Въобше паркирането в центъра е лудница, която ако можеш по-добре си спестявай като паркираш извън него и после с градски транспорт.

 • Stilgar
  14 years ago

  Samo ne razbrah koe tochno e “nepravomernoto vdigane ot parkingi i garaji”

  Puk i kvо dneska na teb ti se e sluchilo utre na drug. Nali znaesh nikoi ne e v narushenie predi da go hvanat.

what do you think?

Your email address will not be published.