TOP
Популяризация в Интернет Разни

Мисли след Webxpo 2010 в Пловдив

Днес съм на Webxpo в Пловдив и с доста хора се запознах. Хубаво е познаваш хората от твоя бранш в Пловдив и това бе главното, което ме доведе тук. Освен факта разбира се, че ще участвам в една панелна дискусия на тема SEO с Васко.Смятам да изкажа личното си мнение от проведените презентации и лекции. Васко, също сподели размисли и страсти след Webxpo – дори с видео и снимки :D

Първата лекция бе на колегата Велислав Петров от Decart с тема „Топ практики за генериране за топ клиенти в B2B сферата”. По лично мнение – не бе много силна презентацията и не съдържаше нищо „българско” в нея. Българско, от гледна точна на практиката в страната и българският бизнес, бе и главната идея на конференцията.
Като цяло в презентацията не стана дума за нито една топ практика до колкото разбрах от нея, а аз слушах много :) Колегата говореше върху неща, които са нещо като обобщение и може да се намери в Интернет. Усети се липсата на реални примери и опит. Не ми хареса и една статистика, която извади и с която силно не мога да се съглася. В Топ 10 начини за намиране на клиенти, той постави на 6 място – директен маркетинг, познат като e-mail маркетинг, 7 място за PR методи, 8 – печатна реклама и на 9то място – ТВ и радио реклама. Според мен, колкото и да е силен Интернет и социалните мрежи, тези канали за намиране на клиенти все още заслужават ТОП 5 места.
Като цяло презентация се фокусираше върху брандинга, а не върху топ практики за набиране на клиенти. Оценката, която мога да дам е едвам средна оценка по шестобалната система.
Хубавото бе, че Велислав е ползвал услугите на Prezi.com – интерактивна уеб система за изготвяне на презентации. Лошото е, че много се движеше и почти нищо не можа да се разбере от презентацията и отделните елементи/слайдове от нея. Техните услуги мисля да ги ползвам за презентацията, която ще изнеса на SEO Конференция 2010 в София следващата седмица и се надявам да се справя по-добре. Видях къде може да са грешките :-)

Втората презентация бе на Николай Михайлов от CG Art на тема „Защо социалните мрежи погребаха форумите?”. Ако следваме последователността – презентацията бе по-добра от първата и ми хареса доста, но в началото отдели 10 мин., че и повече, какво ползва и не самият лектор. Все пак сме събрали да говорим за някакви добри практики и методи, личен опит защо социалните мрежи изместват форумите, а не за себе си.
Добре спомена, че във форумите предимно се хейтва и решението на твоят проблем може да го намериш на 4-5 страница. Преди това има изказвания от сорта на „как може да го не знаеш това?”, „дано някой да знае и да ти помогне” и т.н. Също така посочи добри практики как да използваме социалните мрежи.
Малко презентацията се насочи към социални мрежи за графичен и интерактивен дизайн. Искаше ми се да чуя нещо по-глобално, отнасящо се до общото…все пак не всички сме от сферата на графичният дизайн и не сме събрали да рекламира собствената си социална мрежа.
Накрая колегата се изложи много, защото хем говореше за ползите от социалните мрежи и защо са надвили форумите, хем призоваваше да не стоим във Фейсбук, да не пишем там и да не ги ползваме изцяло.
Оценката, която мога да дам на презентацията и лектора е добра.

Третата лекция за Миниджът в уеб дизайна – доста непозната материя за мен и честно да си кажа не знам какво е минидж. Оказа се, че това е онова състояние на духа, което е в средата между това да направиш един уникално як проект и това да сътвориш някаква „манджа” с проекта си. Това поне разбрах от думите на Георги Линков от StudioX. Може да е супер важна и интересна тема, но не разбирам много в тази сфера. Поради това поставям оценка 4 и обещавам да се ограмотя повече :)

След това бе наш ред. С Васко се хвърлихме с всички сили да защитаваме SEO и че то е реално – няма място за измама в оптимизацията за търсачки. Повече май трябва да кажат другите, че аз съм леко пристрастен. :)

Последната презентация бе на Ники Бачийски на тема “Бизнес с отворен код: Мисията възможна”. Уникален лектор и уникално представяне на идеята за свободен софтуер. Малко ми остана да ме убеди да използвам свободен софтуер за офис приложенията :) Лично за мен това бе най-добрата презентация. По умел и “силен” начин показа ползата от ползването на свободен софтуер, създаване на общност около него и добрите практики от wordpress.com.

Като цяло мога да кажа, че съм доволен. Стана добра дискусия, обсъдихме доста неща, но и несъмнено има какво да се каже. Повечето колеги са на моето мнение, че чистото SEO няма да има бъдеще. В него се наместват както онлайн репутация, социални мрежи, както и цялостни е-маркетинг кампании.

П.П. накрая разбрах, че термина минидж е измислен от лектора. Представлява имидж на уеб сайт – смесица от дизайн, програмиране, seo оптимизация и usability – ползваемост.

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

9 COMMENTS
 • Благодаря за коментара за моята лекция, винаги е интересно човек да разбере какво мисли публиката.

  Контекста за финала ми беше, че фейсбук е добре да се ползва основно като средство за комуникация, а не за игра или забавление, особено ако човек иска да го използва професионално.

 • BrandMover
  13 years ago

  ОК, и аз ще се радвам да науча нещо от презентациите на SEO 2010, надявам се да ги видя качени като се върна от Digital Signage 2010, което е по същото време. Успех и хубав уикенд!

 • Kalin4y
  13 years ago
  AUTHOR

  Велислав, услугите на prezi.com съм ги ползвал и друг път. Дори съм Enjoy абонат :-)
  Благодаря за линка и ще поразгледам какво има. Човек винаги се учи – цял живот!

 • BrandMover
  13 years ago

  Абсолютно съм съгласен с теб, вчера в Пловдив бяха 99% SEO wannabe-та и 1 клиент, та трябваше да скрия по-голямата част от презентацията. Добре е, че после се запознахме и поговорихме с правилните хора. Успех с Presi, радвам се, че съм те светнал как се правят презентации. На http://www.slideshare.net/brandmover може да се светнеш и за други неща (например 120000 “небългарски” прегледа на година ;-)

 • Stilgar
  13 years ago

  OpenOffice po-dobre ot MS Office? Dori na Slashdot (nai-freetardskia site na sveta) ne si pozvoliavat da tvurdiat takiva gluputki.

  Az napisah edni 50-60 stranici diplomna rabota na OpenOffice i stignah do izvoda che 200lv za Office ne sa hich mnogo.

  BTW Office Web Apps shte sa bezplatni (v momenta sa v beta) i tova koeto se zaklevat ot MS e, che kakvoto i da stane niama da ima zaguba na formatirane (neshto s koeto Google Docs ne moje da se pohvali).

 • Kalin4y
  13 years ago
  AUTHOR

  трябва да го тествам, че до сега един път го ползвах – форматирането ми под MS Word го нямаше никво в ODP. Това му бе първият и последен шанс да ми се докаже :)

 • Marfi
  13 years ago

  Е как пък няма да изпозлваш отворен код за офис приложенията? Айде openoffice не е точно отворен, отворен, но е в пъти по-добре от МС.

  Всичко, което ползвам на MS ми е отворен, freeware, give it a try!

what do you think?

Your email address will not be published.