TOP
Проекти Разни

Учредяване на сдружение с нестопанска цел

След като ви запозанах как да направите регистрация на оод/еоод, сега е ред на регистрация на юридическо лице с нестопанска цел, по-известно като сдружение с нестопанска цел или НПО. Подготвих необходимите документи, като в следващите стъпки мисля да Ви опиша какво трябва да направим, за да създадем сдружение.

Първо трябва да отбележа, че става въпрос за учредяване на сдружение в частна полза. Необходимият брой учредители е 3 физически лица. Ако тръгнете за правите сдружение в обществена полза е много по-голяма хамалогията и документите, които следва да подготвите и поддържате после. Затова и се отказах, а реално в този случай частна полза е идеалният вариант, защото ще се учредява браншова организация.

Първото, което трябва да направите е да запазите име на сдружението. Това става в Информационно обслужване АД. Без да запазите име и да Ви издадат удостоверение не може да учредите сдружението. Трябва да се издаде на името на председателя.

След което преминавате към попълване на устава на сдружението. В него се описват всички аспекти на НПО-то, целите, които си поставяте и начините на функциониране. По-долу може да намерите примерна бланка. Всичко си е строго индивидуално и според вашите нужди. В примера е използвано създаване на браншова организация, трима учредители, членски внос на годишна база и още няколко специфични моменти. Може да редактирате устава според нужните си.

След като се попълни устава трябва да имате учредителен протокол. Примерен шаблон може да намерите отново във файла по-долу. Чрез него взимате решение за учредяване на сдружение с нестопанска цел, приемате устава, избирате първият управителен съвет.

Отново трябва протокол от заседание на управителният съвет на сдружението. Чрез него избирате председател и зам. председател на сдружението, както и възлагате на председателя да подаде документите за регистрация на сдружението в съда. Да, юридическите лица с нестопанска цел се регистрират в Окръжен съд към града, където ще е седалището.

Всеки един от учредителите трябва да си извади свидетелство за съдимост, което е необходимо за учредяване на сдружение.

И на последно място от нужните документи спесимен от подписа на Председателя. Той се заверява нотариално.

С така подготвените документи, както и попълнено заявление за вписване отивате в съда. Освен тях ще трябва да заплатите и малко такси, както следва:

1. Държавна такса за учредяване + такса за препис на Решението в името на народа – общо 62 лева по сметка на Окръжен съд.
2. Нотариална заверка на подпис – 6 лева
3. Запазване на име в Информационно обслужване АД – 60 лева.

С това се изчерпват първоначалните документи и разходи. С едно копие на устава, протоколите и оригиналите на останалите документи отивате в окръжния съд, за да ги подадете. Обикновено за седмица-две става регистрацията.

След като излезе регистрацията трябва да в 5 дневен срок да си извадите ЕИК номер в Търговския регистър. Това става срещу едно заявление, което ще ви дадат там и такса от 40 лева. Номера Ви го дават веднага, като картончето идва след месец и нещо.
С удостоверението отивате в най-близкия офис и трябва да си направите печат на сдружението. Цената му варира, като обикновено е 25 лева.
Трябва да си откриете и сметка в някоя банка, като обикновено с таксите и минималния остатък излиза към 20 лева.

И накрая честито :) Вече си имате сдружение с нестопанска цел и може да развивате своя бранш.

Можем да обобщим документите и таксите, за да Ви е по-лесно при подготовката на нужните документи:

1.Удостоверение за уникалност на името на Информационно обслужване
2. Заявление за вписване на сдружението към окръжен съд
3. Устав на сдружението
4. Учредителен протокол
5. Протокол от първо заседание, с който се избира председател и зам. председател.
6. Свидетелство за съдимост на всеки един от учредителите
7. Копие от платена държавна такса
8. Нотариално заверен спесимен на председателя

Таксите са както следва:

1. 60 лв за запазване на име
2. 62 – държавна такса и препис от решението
3. 6 – нотариална заверка
4. 40 – ЕИК
5. 25 – печат
6. 20 – банкова сметка

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

79 COMMENTS
 • Стоянка Чапарова
  8 years ago

  Здравейте,сдружението ни е на 21 години и е клон на Асоциация за което има съдебна регистрация.Налага се да се пререгистрираме като сдружение с нестопанска цел.Има ли процедура,която избяга свикването на учредително събрание,нова документация,нов печат.Какво става със средствата ни събрани до сега,хората са платили членския си внос да края на 2016,дължим ли да го върнем,ще подават ли нови молби за членство?Благодаря.

 • Соня
  8 years ago

  Имаме НПО в частна полза, какво трябва да направим , за да го пререгистрираме в обществена.
  Благодаря !

 • Цвети
  8 years ago

  Какво ще кажете, възможно ли е едно сдружение на пушачи да си вземе под наем заведение за клуб, и там да се пуши? Болен въпрос за доста пушачи и собственици на заведения!

 • shampi
  8 years ago

  Здравейте полезна статия наистина :)
  Имам един въпрос каква е процедурата при промяна на устава на едно Сдружение с нестопанска цел за осъществяване на дейност в частна полза, трябва ли да се подават някакви документи в съда и ако Да – какви?
  Ако е възможно може да ми пишете на имейл [email protected]

  Благодаря предварително хубав ден

 • Яни
  9 years ago

  Здравейте! Имам въпрос – как се регистрира взаимоспомагателна каса? Цялата тази процедура цитирана в статията ли се спазва? Нищо конкретно , точно и ясно не намирам за тях.

 • донкон
  9 years ago

  Здравейте, под Учредителния Протокол като се записва Учредители: Там точно кои данни на учредителите се записват? Трите имена, плюс напр. ЕГН,? или и адрес?
  Благодаря ви предварително,

 • Ivaylo
  9 years ago

  Приятелю, благодаря ти, много за статията!
  Спести ми много усилия. Много стегнато и точно е написано. Българина не е научен, обаче си направи един PayPal бутон. Сигурен съм, че доста хора биха ти изпратили една бира по PayPal за добрата статия :)

 • Димитър Н.
  9 years ago

  Процедурата за регистрация в ДАНС е следната (според човек от ДАНС):
  1) В 7-дневен срок от регистрация се пише писмо до данс с, което се уведомяват, че НПО-то е регистрирано. Посочва се адрес и телефон за кореспонденция. Прилага се копие от решението
  2) В 4-месечен срок се праща протокол от събрание на което са приети вътрешните правила срещу пране на пари, правилата, удостоверение за актуално състояние на НПО-то. това трябва да стане до 14 дена от приемането на правилата.

 • тони
  9 years ago

  Здравейте, прекрасна статия много ми бе полезна. Но имам въпрос плащат ли се осигуровки на учредителите, председателя на нпо?

 • Здравейте,
  Благодаря за полезната статия, но аз имам такъв въпрос – Какъв пакет от документи се подава в съда за смяна на ръководство на НПО,освен държавната такса от 50,00 лв.?
  Задължително ли е ползването на адвокатски услуги?
  Благодаря предварително,
  Ст. Петрова

 • Таня
  10 years ago

  Здравейте и от мен. На жители от една улица ни се налага да построим канализация. Разбрах, че за тази цел трябва да се учреди сдружение с нестопанска цел. Искам да ви попитам как се закрива такова сдружение. То ще съществува до построяването на канализацията. И важат ли всички изисквания, които сте посочили. Благодаря ви предварително.

 • Nik
  10 years ago

  @Kalin4y- На първо място, желая да Ви благодаря за свободно споделената информация която ни беще тотално полезна в учредяването. Бих предложил, че Вие бихте могъл да предоставите банкова сметка чрез която всеки който желае и има възможността да ви благодари с независимо с каква сума (50ст или 1лв, 5лв, 10лв и.тн.)

  Имам въпрос относно реда за провеждане на събрания (срещи) от Управителния Съвет на НПО в частна полза и тяхното документиране (водене на протокол), как се извърша, колко редовно.

  Поздрави

 • Елеонора
  10 years ago

  Здравейте, може ли да публикувате такава статия и за сдружение в обществена полза… Ако вече има извинете ме!

 • Nikolay
  10 years ago

  Здравейте! Наистина много добра статия!
  Искам да попитам този 5 дневен срок за подаване на заявление в Търговския регистър от кога започва? От тогава, когато отидеш в деловодството на съда и си вземеш решението за регистрацията или когато разбереш от интернет сайта на съда за регистрацията? Благодаря отново!

 • Рога и копита
  10 years ago

  Оправете си статията, сдруженията се регистрират след съда в регистър БУЛСТАТ, не в Търговския регистър, макар и двата регистъра да са към Агенция по вписванията. Сдруженият и фондациите не са търговци.

 • martin
  10 years ago

  Izvinqvam se che pisha na latinica no nqkoi znae li kakvo trqbva za da se smeni imeto na zdrujenieto I kolko pari struva

 • Атанас Янков
  10 years ago

  ЗДравейте,искам да направя синдикат,борещ се за правата на работниците в верига хранителни магазини ,
  това ли е начина? :)

 • Пещерен човек
  10 years ago

  Здравейте! Не ми стана ясно какво друго трябва да се подаде в ДАНС освен ВЪТРЕШНИ ПРАВИЛА за контрол и предотвратяване изпирането на пари? Имали типови бланки за подаване на документи или свободен текст. Във всяка областна дирекция ли се подават или в централата на ДАНС-София.Благодаря Ви предварително!

 • Дияна Димитрова
  10 years ago

  Здравейте! Интересува ме какви са сроковете за вписване на промени за сдружение в съда, от момента на провеждане на Общото събрание и взимане на съответните решения.Изобщо някакъв срок има ли?
  Благодаря предварително!

 • Вера Иванова
  10 years ago

  Здравейте, бихте ли ми казали какви документи са нужни за вписване на промяна в състава Управителния съвет и смяна на Председателя на Сдружение с нестопанска цел, в обществена полза?и има ли срокове?

 • Петър Генчев
  11 years ago

  Благодаря за Инфото.
  Много полезно!
  Осигуряват ли се Учредителите на Сдружението и на каква сума?
  Благодаря

 • Iren9
  11 years ago

  Здравейте,
  много се зарадвах, че попаднах на толкова изчерпателна информация по темата за създаване на НПО! Имам само един въпрос: Към днешна дата актуална ли е информацията? Имам предвид дали има новости и допълнения относно изискванията (видях, че публикацията е от 2011). Благодаря предварително!

 • милена
  11 years ago

  Здравейте,много ми хареса статията.Искам да попитам,може ли да се назначават лица на граждански договор към Сдружение в частна полза.

 • Kalin4y
  11 years ago
  AUTHOR

  Мая, ако не се лъжа – 7 дни е срокът, в който съдията по вписвания трябва да обяви решението в името на народа.

 • maq pencheva
  11 years ago

  Искам да ви попитам има ли законов срок за да излезе решението на съдията за регистрацията на НПО , и ако има какъв е той, ако срока е просрочен имаме ли някакви права

 • Ева
  11 years ago

  И от мен едно огромно благодаря за изчерпателната статия, както и за коментарите.

 • Марина
  11 years ago

  Здравейте, изключително полезна информация! Въз основа на нея безпроблемно сами регистрирахме Сдружение в частна полза. Бих искала да Ви попитам, каква е процедурата за излизане на член от УС? Благодаря Ви предварително.

 • Снежина
  11 years ago

  Въпросът ми е продиктуван от това, че в нашия случай крайният управителен съвет би следвало да е с представители от различни градове, може и да са повече на брой,което би усложнило много процедурата по подаване на заявления, подписи и т.н.

 • Снежина
  11 years ago

  Здравейте, много добре подредена и полезна информация. Имам въпрос – става дума за браншово сдружение. Възможно ли е в Устава да бъде записано, че първоначалният състав на УС е 3 души (учредителите)и е с ограничен мандат, а в срок от 30 дни след излизане на регистрацията (примерно)Председателят е длъжен да свика Общо събрание, което избира УС с пълен мандат в състав от напр. 7 души?
  Благодаря!

 • йордабн
  11 years ago

  Здравейте , ако е възможно ми пратете документите за регистрация на уърд формат защото немога да ги попълня в пдф – благодаря

  Йордан Черенев

 • Един
  11 years ago

  Благодаря за полезната и изчерпателна информация!
  Само и аз да потвърдя, че свидетелства за съдимост на учредителите не са нужни. Тествано тези дни в Старозагорски съд.

 • Казабланка
  11 years ago

  Здравейте,

  Леко встрани е въпросът,но все пак.
  Мога ли да търся авторско право върху име, ако името не е било регистрирано, но е било известно в публичното пространство? И после се регистрира сдружение със същото име, т.е. става кражба на името.
  Благодаря!

 • Christian
  11 years ago

  Здравейте и от мен! Много полезна информация, но възниква следният въпрос: има ли минимален брой учредители когато става дума за регистрация на “фондация в обществена полза”? Ще се радвам да получа отговор, предварително благодаря! Поздрави!

 • Иван
  11 years ago

  Благодаря предварително за отговора!

 • Иван
  11 years ago

  Здравейте, желая да попитам следното – искаме да си направим сдружение, което да се казва Млад лекар – въпросът ми е дали трябва да е в частна полза или в обществена? Ще бъда благодарен за съвет, защото не знам в чия полза да го регистрирам! Поздравления за статията, много е полезна! И дали двама човека могат да са учредители?

 • Светлана
  11 years ago

  Здравейте,

  един напълно невежа иска да попита ако от дружество с нестопанска цел искаме да се конкретизираме в такова в обществена полза и имаме следната история
  1/ 7 физически учредителя,докато е дружество с нестопанска цел
  2/ Напускат 2-ма от учредителите /остават 5/ и успоредно с това искаме да се регистрираме в обществена полза,
  това променя ли статуквото – има ли нужда от още двама задължително, с които да се регистрира новата форма или 5-ма са достатъчни?

  Благодаря

 • Пламен
  11 years ago

  Здравейте! Благодаря за изчерпателната информация, която давате.
  Въпросът ми е, мога ли да използвам примерния устав, който сте публикувал?
  Благодаря предварително за отговора!

 • Mitko
  11 years ago

  Статията е много полезна благодаря! Бихте ли ми казали, ако има регистрирана вече НПО в частна полза и досега не е извършвала дейност. Има регистрация в окръжен съд, но няма регистрация в агенцията по вписвания, няма ЕИК. Как да процедирам от тук нататък?

 • Гинка
  11 years ago

  Здравейте! Не ми стана ясно какво друго трябва да се подаде в ДАНС освен ВЪТРЕШНИ ПРАВИЛА за контрол и предотвратяване изпирането на пари? Благодаря Ви предварително!

 • Петя Желева
  11 years ago

  Здравейте!
  На първо място и аз да благодаря за информацията и за творческата инициативност да я споделите с нас във виртуалното пространство. Но и аз имам един въпрос. Принадлежа към общността на християнска църква, която иска да легализира свои детска градина и християнско училище. Разбрахме, че първата стъпка за това е сдружение с нестопанска цел, но тук идва и въпросът ми. Вие казвате, че е добре сдружението да е с частна полза. Но дали пред вид нашите планове за съответните две образователни заведения можем реално да основем сдружение с частна полза или в нашия случай то априори е с обществена такава?

  Благодаря Ви предварително за отговора!

 • Yolina Stoycheva
  11 years ago

  Благодаря! Много полезна информация!

 • Мария Петкова
  11 years ago

  Всичко е толкова полезно, браво на Калин.
  Имам едно питане, как се прави годишен отчет на сдружението ,какво трябва да съдържа и до кога се праща в министерството?

 • Валентин
  11 years ago

  Какви са тези глупости със задължението за регистрация в ДАНС? Толкова ли е трудно служителите на ДАНС да вземат информацията от Агенцията по вписванията за регистрираните сдружения? Или това е измислено само за събиране на глоби и за симулиране на дейност? Колко тъп трябва да е един “разузнавач” за да не може да направи справка в Агенцията по вписванията за регистрираните организации? Как точно подаването на някакви си декларации ще спре прането на пари? Законите са неадекватни! Само създават ненужни бюрократични пречки за спазващите закона граждани, като по никакъв начин не затрудняват перачите на пари и другите престъпници.

 • Изида
  11 years ago

  Здравейте, имам следния въпрос : След като Нпо (в частна полза е)организацията е регистрирана и работи , но след време не извършва никаква дейност, трябва ли пак да се регистрира и колко време отнема? Същата процедура както е описана в публикувания материал ли е? Благодаря ви!

 • Екатерина
  11 years ago

  Здравейте,
  Статията е извънредно полезна, благодаря Ви! коментарите също са много полезни. Имам един въпрос, ако е възможно да ми отговорите:
  Възможно ли е подаването на документите и всички процедури по регистрацията да бъдат извършени от упълномощено лице, а не от избрания председател?
  Благодаря предварително за отговора!

 • Калинка Недялкова
  11 years ago

  Здравейте,

  Благодаря за публикувания материал и изчерпателна та информация.
  В конкретен план имама следния въпрос
  Има ли в законодателството нещо по специално ако съучредители са чуждестранни лица / чета че е необходимо свидетелство за съдимост и медицинско свидетелство – разбирам го да бъдат преведени и легализирани, нали така. / Първо би трябвало да поискаме разрешение от съда за регистрация на НПО от чуждестранни лица или не е необходимо. Бихте ли разяснили такъв случай – на участие на чуждестранни лица , какви допълнителни документи и процедури са необходими.
  Предварително благодаря за отговора и Ви пожелавам много успех!

 • Лидия
  11 years ago

  Чудесна статия! Благодаря, че сте написали толкова ясно всичко по учредяването на НПО! Позволявам си да задам и един въпрос – за сдружения от гр. София регистрацията от СГС ли е? Желая Ви успех и още веднъж благодарности за безкористната Ви помощ!

 • Иван Караиванов
  12 years ago

  Много полезна статия ! Благодаря на автора .

 • Роско
  12 years ago

  До Наталия: Няма проблем учредителите и членовете на УС да са в роднинска връзка. По Конституцията сдружаването е свободно и няма ограничения.
  Дори да сте сигурни, че няма такова име – пак трябва да го запазите.
  До Веско:
  За регистрацията е нормално да си съберете пари учредителите. Виж, за другите неща – не съм сигурен, че ще ги убедиш.
  И отговорът ми е – започнахме на мускули, а след като си убеден, че после така или иначе ще намериш финансиране – пожелавам ти го от сърце!

 • natalija ilieva
  12 years ago

  И още един въпрос. Ако сме сигурни, че няма подобно име на сдружението като нашето, трябва ли да го запазваме. Трябва ни много бърз отговор. Благодаря!

 • natalija ilieva
  12 years ago

  Има ли проблем, ако учредителите на Сдружението с нестопанска цел са в роднинска връзка? Предварително Ви благодаря за отговор!

 • Веско
  12 years ago

  Здравейте колеги!
  Изчетох бая литература и вече съм долу горе наясно с процедурите по регистрация на НПО. Веднъж регистрирано, мисля, че ще съумеем да си намерим финансиране. Проблемът ми е, че не знам дали е възможно да поискам финансиране за самата регистрация/учредяване,тъй като става дума за учредяване на НПО от физически лица. До колкото разбрах самата регистрация не е много скъпа, но все пак се изисква наемане на офис, закупуване на офис техника, заплащане на човешки труд и пр. Ще се радвам да споделите как сте започнали, тъй като често се оказва, че най-трудното е да започнеш.
  Въпросът ми е: откъде намерихте първоначален капитал?
  Предварително благодаря на всички отзовали се!

 • Kalin4y
  12 years ago
  AUTHOR

  gabushon, запазва се името от човек, който ще влиза в сдружението. Няма какво да пишеш за запазване на име. Запазването на име за сдружение с нестопанска цел се извършва в клона на Информационно обслужване в съда. Отиваш там, те искат името и после ти издават удостворението.

 • gabushon
  12 years ago

  И съответно имате ли го файла възможен за изтегляне. За да не се налага да го набирам текста наново и тогава да вписвам допълненията. Последен въпрос ако причината е да довършим нашата кооперация как точно да формулирам текста който да въведа във полето ” Сдружението има за цел ………….”

 • gabushon
  12 years ago

  За да запазим името на сдружението използваме ли файла “Заявление за вписване на сдружението към окръжен съд” И кой е нужно да го запази може ли да е не от предвиденият председател на дружеството.

 • Милена
  12 years ago

  До тук всичко направих,остана ми само да подам някакви документи към ДАНС,но не знам какво точно.Може ли малко помощ!

 • vivi
  12 years ago

  Много ясна и работеща схема за успешна работа с НПО.
  Благодаря!

 • Григорова
  12 years ago

  Моля да ми отговорите на въпроса:Задължително ли е запазване на име, след като сме избрали име на сдружението в което е включено името на града ни и няма как да се повтори.Благодаря Ви предварително.

 • Григорова
  12 years ago

  Задължително ли е запазването на име, след като сме сигурни, че няма ка да има име на нашето сдружение, защото в името е включено и името на града ни.

 • Митака
  12 years ago

  Здравейте скъпи читатели.
  Искам да споделя с Вас, че нито съм адвокат, нито юрист, нито съм учил нещо подобно, но ми се е налагало не еднократно да регистрирам, внасям промени в устав, закривам сдружения и искам да Ви успокоя, че няма нищо страшно в това. Напълно елементарно е. А и искам да поздравя човека написал тази статия. За безплатни услуги и помощ пишете на мейла ми. Съвсем скоро мисля да основа с мои приятели организация в обществена полза. Ако искате да се включите в това начинание вратата ни е винаги отворена за нови предложения и препоръки. Очаква се учредителното събрание да протече в края на месец юни т.г.

 • Stefan Lalev
  12 years ago

  Много полезно.На мен ми помогна страшно много

 • aldo
  12 years ago

  Здравейте дами и гозбода,фирмата ми е заличена,помоя грешка в началото на годината трябвало да се пререгистрира фирмата.И искам да си имам фирма какво мога да направя какви документи ми са нужни.Зов за помощ.Ще съм благодарен от сърце, помогнете ми. [email protected]

 • petkova
  12 years ago

  Здравейте ,
  Бихте ли помогнали отново? Попаднах на вариант за Заявление, което се подава до ОС и подписва от всички членове на УС- в нашия случай те са 11. При положение,че според Устава Сдружението се представлява пред трети лица от Председателя – не трябва ли само той да подпише и подаде Заявлението?
  А и защо е необходимо в Заявлението да се изписват отново целта, средствата, правила за членство и т.н..,след като се съдържат в Устава? – има ли нормативно изискване за това какво трябва да съдържа Заявлението? Въпросите май станаха мнго. Предварително благодаря!

 • petkova
  12 years ago

  Със закъснение – отново благодаря!Все така прецизен и ясен.
  Успех във вашите начинания и хубав ден!

 • мария
  12 years ago

  Здравейте,
  Може ли да публикувате бланките за учредяване на сдружение с обществена полза, не мога никъде да ги открия ще Ви бъда много благодарна!

 • Kalin4y
  12 years ago
  AUTHOR

  в частна полза – защитавате интересите на група хора, общност, браншова организация например
  в обществена полза – защитавате интересите на обществото като цяло.

  Има разлики в устава.

 • petkova
  12 years ago

  Благодаря за статията-изчерпателна,ясна,полезна!
  Правих доста опити да разбера каква е принципната разлика между двете форми на сдружение с нестопанска цел, но без успех. Разграничението,което правите в началото ми помага,но освен “документалната хамалогия” има ли и други съществени разлики? Как да преценим, коя от формите е удачна за сдружението, което искаме да създадем?

 • Ralinco
  12 years ago

  Когато едно сдружение с нестопанска цел не е извършвало никаква дейност през годината, освен нулевата годишна декларация в НАП трябва ли да се подават и другите отчети и да се обявяват в Търговския регистър?

 • Kalin4y
  12 years ago
  AUTHOR

  Кикo, трябва да попълваш нулеви бюджети и отчети, като имаш такса за обявяването им в Търговски регистър. Не, не е задължително да имаш членски внос.

  Нелита, мисля, че няма.

 • Нелита
  12 years ago

  Информацията в статията е наистина много изчерпателна. Има ли нормативно изискване(задължение) или срок за откриване на банкова сметка?

 • Кико
  12 years ago

  Имам и едно допълнение към въпроса си, задължително ли е да има членски внос? Т.е. бих искал ако е възможно да няма. :)

 • Кико
  12 years ago

  Моя въпрос е малко встрани. Дружеството което искам да регистрирам го искам само за да си запазя името, т.е. утре някой да не регистрира фирма и да ми го отнеме, няма да развива реално никаква дейност. Та според законите трябва ли да плащам някакви годишни такси, трябва ли да се подават някакви данъчни декларации или не е необходимо? Преди бях питал счетоводители и юристи и едни ми казват, че трябва други, че не трябва. Вие сте хора със сдружения и би трябвало да разбирате повече заради практиката си. Благодаря предварително за отговора.

 • Krassinoff
  12 years ago

  Благодаря за статията! Благодарение на вас и аз спестих 400 лв.!!! Някой може ли да ми каже дали съществува препятствие учредителите на Сдружението с нестопанска цел да са в роднинска връзка? Благодаря още един път!!!

 • Иван
  13 years ago

  Има си сдружение,което срещу много минимален хонорар ще ви регистрира ЮЛНЦ.

  Казва се български център за нестопанско право на ул Добруджа се намират и това им е основната цел и мисия-да помагат на неправителствения сектор юридически

 • Анатолий
  13 years ago

  Днес чакам да ми спуснат една оферта и ако е също толкова неприемлива ще се заема сам. Най-много да не стане :)

  Благодаря още веднъж!

 • Kalin4y
  13 years ago
  AUTHOR

  Мне, но нали и затова е статията. Да спести тези 400 лева и сами да си регистрираме сдружението, вместо да плащаме на някой за 2 часа работа 400 лева :)

 • Анатолий
  13 years ago

  Благодаря за статията! Имам питане, понеже хич не съм по юридическите работи. Откривал ли е някой фирма, занимаваща се с регистрацията на сдружения на по-нормална цена. Гледам, че услугата се предлага срещу хонорар от 400 лева, което си е грабеж, меко казано…

 • Янева
  13 years ago

  Наистина полезна статия, която спестява много врме в хаотично търсене на информация.

 • Роланд
  13 years ago

  Добро ръководство. Нека добавя и от моя опит:

  – Не сме давали свидетелства за съдимост, но не ни върнаха документите и регистрираха сдружението.
  – Не искам да правя реклама, но сметките в Първа инвестиционна банка за сдружения с нестопанска цел нямат месечни такси, а в повечето банки ги таксуват като всички юридически лица по 6 лв. на месец.
  – След като се регистрира, е препоръчително да се регистрира и в ДАНС по Закона за мерките срещу изпиране на пари , иначе се дължи глоба от 200 лв. нагоре. Голяма част от сдруженията обаче не са регистрирани и карат на принципа “ако ме хванат”.

what do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *