TOP
Бизнес

Криза в ИТ – чушки

Много хора последно време ми говорят за криза в ИТ сферата. Честно да си кажа, не съм съгласен. Фирмата, в която работя има затруднения при изплащане на заплатите и обяснението е криза в ИТ сферата. Познати, работещи в различни фирми от ИТ сферата – има криза.
Каква криза бе хора ? :)
Последно време отчитам бум на търсенето за влагане на пари в Интернет рекламата, както може би и колеги са свидетели. Въпреки, че спирам от Нова година да приемам клиенти за SEO, последният месец има средно по 3 запитвания всеки ден. До колкото знам има и значителен ръст на влаганите пари в уеб дизайн и изработка на фирмени сайтове. Криза в ИТ има за фирмите, които оперират на международния пазар (тип outsourcing). Водеща QA компания в България среща трудности, намалели са приходите на две-три фирми, опериращи на международна сцена, една английска фирма може би ще затваря представителството след Нова Година в България, въпреки че взеха доста ресурс.
Това всичко са международни компании, или такива работещи с международни проекти, и те срещат стегнация на съответния национален пазар. Но не и в България. За фирми, в които работя както аз, така и всички останали, оперират на българския пазар – кризата просто не мога да я видя.
Не може да има такъв наплив от запитвания за интернет реклама и оптимизация, изработка на уеб сайтове и да има криза.
Поддържам контакти с един козметичен алинс от Германия, който влага супер много пари в Интернет представяне – криза за тях няма.
Българина е свикнал да се вманиачава и да приема всичко навътре. Може би това се явява най-лесното обяснение за проблемите в една фирма. Има криза – няма заплати. Това е!
Стегнете се! Ние също живеем в България и наблюдаваме ИТ пазара.
Не ми се искаше да пиша на тази тема, ама днес доста ме зачекнаха за нея. Ако искате може да прочетете и коментари от други специалисти в webmasterbg.org, които май споделят мнението ми.

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

7 COMMENTS
 • Иван
  9 years ago

  Съгласен съм, че за момента се преувеличават малко нещата, защото така всеки един работодател може да извлече полза от ситуацията, като с кризата обясни замразяване на повишения или дори забавяне на заплати, но все пак има реална възможност и последните две неща да са породени от реални проблеми. Но положението в никакъв случай не е розово – Фиат са в принудителна ваканция в момента, Шкода бяха (не следя, може и още да са) замразили също производството, а вероятно има и други. И това са само автопроизводители. Ако си построим една пирамида на секторите и сложим жизненоважните най-отдолу, аз лично виждам ИТ-то горе и смятам, че то е потенциална цел за свиване на разходите от гледна точка на клиентите.

 • Kalin4y
  9 years ago

  Ванка, не визирам изключително SEО-то. Коментарите ми се базират след разговори с хора, които се занимават с продажба на софтуер, продажба на хардуер. Също и такива работещи като програмисти за български и международни компании.
  Защо да не можем да определем за кой пазар работятя фирмите ? Ти сам си отговори на въпроса като изброи трите възможности :)
  Вярно е, че сме засегнати, но имам чувството че повечето неща ги създадохме изкуствено!

 • Иван
  9 years ago

  Все пак според мен теза за това дали има криза или не трябва да са гради върху това дали са спаднали запитванията за Search Engine Optimisations. SEO != IT, а освен това дори момчетата от SEO форума си казаха – запитванията са дори повече, но поръчки не са приемали както сега, така и преди.
  А за това дали фирми, които оперират само на българския пазар са реално затруднени от кризата – напълно е възможно заради поскъпване на кредитирането или замразяване на чисто български проекти заради спряно финансиране от извън България. Освен това не е никак лесно да се уточни за кой пазар работят фирмите – има такива, които работят за български, други за чуждестранни, а трети и за двата вида. В ерата на глобализацията и от позицията на член на ЕС България не може да бъде незасегната и оазис на спокойтсвие.

 • Toncho
  9 years ago

  //Re: Смешно ми става. Висшият мениджмънт да се оправа с такива простотии за собствените си затруднения :)

  Съгласен съм с теб!!!

 • Kalin4y
  9 years ago

  Смешно ми става. Висшият мениджмънт да се оправа с такива простотии за собствените си затруднения :)

 • Мъро
  9 years ago

  Принципно си прав, но всичко си е до компания, до начин на управление, до бизнес контакти и т.н. Някои компании в действителност ще съкратят част от персонала си след Нова година, но това е защото се наема работна ръка на конвейер без да се филтрират специалистите и “пълнежа”. Именно този пълнеж някъде Март – Април ще бъде оставен на трудовия пазар според мен – поне ако “ръстовете” на кризата продължават в тази си насока.

  Иначе принципно си прав, макар че да се говори така общо за такъв обширен сектор е меко казано несериозно :)

what do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *