TOP
Бизнес

Криза в ИТ – чушки

Много хора последно време ми говорят за криза в ИТ сферата. Честно да си кажа, не съм съгласен. Фирмата, в която работя има затруднения при изплащане на заплатите и обяснението е криза в ИТ сферата. Познати, работещи в различни фирми от ИТ сферата – има криза.
Каква криза бе хора ? :)
Последно време отчитам бум на търсенето за влагане на пари в Интернет рекламата, както може би и колеги са свидетели. Въпреки, че спирам от Нова година да приемам клиенти за SEO, последният месец има средно по 3 запитвания всеки ден. До колкото знам има и значителен ръст на влаганите пари в уеб дизайн и изработка на фирмени сайтове. Криза в ИТ има за фирмите, които оперират на международния пазар (тип outsourcing). Водеща QA компания в България среща трудности, намалели са приходите на две-три фирми, опериращи на международна сцена, една английска фирма може би ще затваря представителството след Нова Година в България, въпреки че взеха доста ресурс.
Това всичко са международни компании, или такива работещи с международни проекти, и те срещат стегнация на съответния национален пазар. Но не и в България. За фирми, в които работя както аз, така и всички останали, оперират на българския пазар – кризата просто не мога да я видя.
Не може да има такъв наплив от запитвания за интернет реклама и оптимизация, изработка на уеб сайтове и да има криза.
Поддържам контакти с един козметичен алинс от Германия, който влага супер много пари в Интернет представяне – криза за тях няма.
Българина е свикнал да се вманиачава и да приема всичко навътре. Може би това се явява най-лесното обяснение за проблемите в една фирма. Има криза – няма заплати. Това е!
Стегнете се! Ние също живеем в България и наблюдаваме ИТ пазара.
Не ми се искаше да пиша на тази тема, ама днес доста ме зачекнаха за нея. Ако искате може да прочетете и коментари от други специалисти в webmasterbg.org, които май споделят мнението ми.

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

7 COMMENTS
 • Иван
  15 years ago

  Съгласен съм, че за момента се преувеличават малко нещата, защото така всеки един работодател може да извлече полза от ситуацията, като с кризата обясни замразяване на повишения или дори забавяне на заплати, но все пак има реална възможност и последните две неща да са породени от реални проблеми. Но положението в никакъв случай не е розово – Фиат са в принудителна ваканция в момента, Шкода бяха (не следя, може и още да са) замразили също производството, а вероятно има и други. И това са само автопроизводители. Ако си построим една пирамида на секторите и сложим жизненоважните най-отдолу, аз лично виждам ИТ-то горе и смятам, че то е потенциална цел за свиване на разходите от гледна точка на клиентите.

 • Kalin4y
  15 years ago

  Ванка, не визирам изключително SEО-то. Коментарите ми се базират след разговори с хора, които се занимават с продажба на софтуер, продажба на хардуер. Също и такива работещи като програмисти за български и международни компании.
  Защо да не можем да определем за кой пазар работятя фирмите ? Ти сам си отговори на въпроса като изброи трите възможности :)
  Вярно е, че сме засегнати, но имам чувството че повечето неща ги създадохме изкуствено!

 • Иван
  15 years ago

  Все пак според мен теза за това дали има криза или не трябва да са гради върху това дали са спаднали запитванията за Search Engine Optimisations. SEO != IT, а освен това дори момчетата от SEO форума си казаха – запитванията са дори повече, но поръчки не са приемали както сега, така и преди.
  А за това дали фирми, които оперират само на българския пазар са реално затруднени от кризата – напълно е възможно заради поскъпване на кредитирането или замразяване на чисто български проекти заради спряно финансиране от извън България. Освен това не е никак лесно да се уточни за кой пазар работят фирмите – има такива, които работят за български, други за чуждестранни, а трети и за двата вида. В ерата на глобализацията и от позицията на член на ЕС България не може да бъде незасегната и оазис на спокойтсвие.

 • Toncho
  15 years ago

  //Re: Смешно ми става. Висшият мениджмънт да се оправа с такива простотии за собствените си затруднения :)

  Съгласен съм с теб!!!

 • Kalin4y
  15 years ago

  Смешно ми става. Висшият мениджмънт да се оправа с такива простотии за собствените си затруднения :)

 • Мъро
  15 years ago

  Принципно си прав, но всичко си е до компания, до начин на управление, до бизнес контакти и т.н. Някои компании в действителност ще съкратят част от персонала си след Нова година, но това е защото се наема работна ръка на конвейер без да се филтрират специалистите и “пълнежа”. Именно този пълнеж някъде Март – Април ще бъде оставен на трудовия пазар според мен – поне ако “ръстовете” на кризата продължават в тази си насока.

  Иначе принципно си прав, макар че да се говори така общо за такъв обширен сектор е меко казано несериозно :)

what do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *