TOP
Управление на проекти

Какво не трябва да прави един PM ?

С всеки изминал ден се убеждам все повече, как може да има PM, който силно си вярват, че може да бъдат такива. Реално те не стават за тази работа. Ръководител проект не те прави само там някакво обучение в Университета или поредния сертификат, който си закачаш над бюрото. За да си успешен лидер и ръководител се иска много повече. Хората се раждат такива, не става насила.
Най-големите грешки, който може да направим един РМ е да показва самочувствие и липса на екипна работа. Никога не наричайте работата на членовете на екипа “безполезна” или “безплодна”. Това би ги ядосало и изнервило доста.
Недопустимо е за един ръководител да пита членовете на екипа неща от сорта на: като излизаш в по-дълга отпуска, да не мислиш да напускаш, или да посрещаш колегата в понеделник с думите “да не мислиш да си вземеш болнични за три дни”.
Ръководител проект трябва да подпомага и стимулира членовете на екипа, а не да ги демотивира и да им убива всякакво желание за работа.
Не забравяйте, че Вие не сте най-умните и най-правилните. Вслушвайте се в това, какво ви говорят останалите от екипа. Един РМ не може да знае всичко и да бъде компетентен по всяко едно мнение. Доверете се на членовете на екипа, който са по-големи професионалисти в дадена област от вас и не им противоречете. Само изпадате в конфузни и смешни ситуации.

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

8 COMMENTS
 • Това с титлите е много забавно! Скромното ми мнение по въпроса е, че за да може някой успешно да управлява процесите, които съпътстват планирането и реализацията на един проект, то той трябва да:
  1. Е наясно с всички етапи към проекта – какво включват, какви материали/технологии са необходими, какви ресурси и колко време;
  2. Е наясно с всички основни детайли към проекта (нереално е да се очаква ПМра да познава в тънки детайли всяка отделна сфера, ангажирана в проект, но трябва да има поне средно ниво на познание);
  3. Много важно – да може да подаде правилно и ясно задачи и изисквания към всеки от участниците в проекта;
  4. В критичен момент да умее да се намесва своевременно и да има способност да прецени кое е максимално адекватното решение на проблема.
  5. Да може да изгради и да следва (ПМ и останалите участници в проекта) ясна работна процедура, която има както основни и универсални части за приложение, така и специфично разработени под-процедури за конкретния проект.

  За целта е необходимо човекът да е специалист в областта, в която работи, като същевременно има достатъчно обширни познания в останалите (допълнителни/обслужващи) сфери към тази област. По този начин той ще може да оптимизира работните процеси към което и да е задание, ще намали на максимум напрежението между отделните звена (което неминуемо се появява ако задачите между различните участници в проекта не са синхронизирани) и ще приключи проекта с доволен клиент.

  Разбира се, подобни хора са единици – рядко срещам някой от т.нар. ПМ-ри да покрива повече от 2 от 5-те препоръчителни точки. И тогава често става… кофти – процесите се преплитат и разтягат във времето, не са уточнени много от детайлите (изпуснати са от ПМ-ра) и това води до допълнителни усложнения, няма процедура за реакция в критична ситуация и това води до допълнителни усложнения.

  И още нещо много важно – негативни и крайни чувства нямат място в междуработните отношения – проектът е съставен от задачи, в които всеки опитен работник влага сърцето си, наистина, но извън това – между отделните звена трябва да има високо ниво на професионализъм и колаборация. В случай на проблем – действа се оптимално и стегнато без горделивост, без обвинения между отделните екипи или личности, без обяснения кой е специалист.

  Поздрави!

 • Daniel
  15 years ago

  Напълно подкрепям становището за това какво не трябва да прави един ПМ. Как точно се става Проджект мениджър? Може и да е глупав въпросът ми, но от две години работя в консултантска фирма, а все още не съм наясно какво те прави ПМ.

 • Stilgar
  16 years ago

  Pisаneto po blogove e bezpolezno, no izkliuchitelno zabavno. Osobeno komentarite.

 • Илияна
  16 years ago

  Безполезно имах предвид за конкретно решение на ситуацията, в никакъв случай за блога ти.

  Ти си приел думите ми лично, аз ги приех лично и винаги е лично. Защото зад ПМ, екип, БА, и други абстракции стоят хора. А хората са си хора и в работата и извън нея.
  И хората се обиждат.

 • Kalin4y
  16 years ago

  хехе…не мисля, че е безполезно да си пиша в блога.
  Никой не ангажирам с моето становище. Пиша за неща, които ме вълнуват и които смятам, че са подходящи за дебат – все пак някой е казал, че в спора се ражда истината!
  Не приемай нещата прекалено лично. Мен това ми е слабата страна, не съм я крил никога. Опитай се да се абстрахираш от нея и да се погледнеш отстрани. Доста е трудно понякога човек да се погледне и да види как другите биха реагирали, ако е на тяхно място.

  Никога никои не съм обиждал и нямам намерение да го правя! Не ми е в характера да обиждам … виж да образувам нерви мога, ама да обиждам никога! ;)

  Редакция: този дето го е казал беше Марк Твен, ако не бъркам.

 • Илияна
  16 years ago

  Съгласна съм. За този случай и за напред, разчитам на теб да инициираш този разговор, готова съм да слушам. Защото да шушукаме, да се обиждаме и да си пишем в блоговете е не само безполезно, ами може да се получи недоразумение, че си искал да кажеш нещо грозно.

  Когато си отново на работа, или ако имаш път към Стара Загора по празниците или към София по друго време. Насреща съм да изясним въпроса. От нещата които си писал, мисля си, че съм се изразила неправилно или си ме разбрал погрешно.

  Весела Коледа и дано под елхата някой ти остави надежда :)

 • Kalin4y
  16 years ago

  Няма безгрешни хора, Илияна :)
  Аз бъркам всеки ден – бъркам в работата, бъркам в живота. Къде си взимам поука, къде повтарям пак същата грешката (въпреки, че не знам защо го правя). Просто така съм устроен – за щастие или беда.
  Относно какво бих могъл да направя … Може би ще седна да си поговоря с него ? Може би ще имам какво да чуя ?
  Винаги има какво да се научи, защото да се вслушваме в думите на приятели или колеги понякога е доста полезно :)
  По-добре да се говори за проблема, отколкото да се загърбва и да си продължава шушукането … поне така пише по дебелите книги. :)
  При всички положения ще седна и ще видя къде ми е грешката, къде имам пропуск и дали мога да осъзная, за да я поправя.

 • Илияна
  16 years ago

  Аз съм само БА, но ти като ПМ, опитай се да прочетеш горното и да си представиш, че някой от твоя екип го е написал за теб.
  Какво ще направиш? Какво ще си помислиш? И как ще се почувстваш? Ама честно…
  И не ми казвай, че ти никога не би сбъркал. Няма да ти противореча, но няма и да ти повярвам.

what do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *