TOP
Разни

Банка ДСК и защита на личните данни – мисия невъзможна

В рамките на една седмица Иван Василев, ми показва как Банка ДСК проявяват анти-защита на личните данни на своите клиенти. На снимките по-долу може да видите как са изхвърлени разпечатки от вътрешно банковата система на ДСК. Там има данни на техни клиенти, извлечения по сметки, смяна на банкови карти, задължения по кредити, салда и всякакъв тип документи.

Клона в търговски център Гранд, ул. Капитан Райчо в Пловдив.

Питам се какво се случва с нашите лични данни и за какво ще се ползват, ако така безхаберно се администрират от банка ДСК?
Нали същите те – банка ДСК, трябва да имат политика за защита на личните данни. Още повече са банкова институция и ние им споделяме всички си данни. Не знам как би се почувствал човек, ако разбере, че личните му данни за разпръснати в разпокъсан кашон насред центъра на Пловдив – данни за лични сметки, задължения, банкови карти. Не ми се мисли, какво биха направили лошите хора, търсещи облаги от състоянието на другите, ако успеят да се възползват от тези лични данни по някакъв начин. Тогава кой ще е виновен ? Ние или банка ДСК, че е допуснала такова голямо нарушение и недостатъци в личната си система за управление на качеството?

Къде е Агенцията за защита на личните данни, която трябва да контролира тези неща ?
Реших да се обадя и да попитам какъв е реда за подаване на жалба. От там ми обясниха, че не може да подам жалба, защото не са разхвърлени из улицата мои данни. Също така не може и да се самосезират. Мога единствено да пусна искане за становище и евентуално да ми отговорят на него, като пак евентуално, ако го сметна за сериозно и има подадени повече от 1 сигнал да направят проверка в банка ДСК. Не можело да пусна и искането подписано с електронен подпис, защото още не си били оправили организацията и обработката на документите.
Какво върши председателят Венета Шопова в агенцията и подчинените и? Карат ни да подписваме безумни декларации и политики за опазване на личните данни, а големите финансови институции като банка ДСК може да се подиграват, буквално да се подиграват, с нашите лични.

До кога ?

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

16 COMMENTS
 • Ужасна история, но това е поредната частна/държавна институция, на която не й пука за личните данни. Звъни на Господарите, няма да помогнат особено, но поне ще дадат гласност. И без това за ДСК доста се изписа последната седмица благодарение на Иво Илиев :)

 • Аз
  9 years ago

  Ами много е простичко, просто се събирате група хора, и седите дежурни до кофите, щом дойдат да изхвърлят кашона с данните, го смачквате от бой този който дойде, ама направо прав да не може да стои, и така всеки ден :) нека викне полиция ако иска :) .. а пък вие ще кажете защо го биете :) и тогава ще се сезират. В България саморазправа му е майката, иначе нищо не става.

 • Иван
  12 years ago

  Помислих, че това са документи изхвърлени от клиент на банката.
  По тази причина с личните данни поисках да спрат извлеченията на банковата ми сметка (и исках в продължение на 3 месеца), които идват по пощата. Причината е, че всеки може да отвори писмата, нахвърляни пред входовете и да се сдобие с лична информация за мен. Ползвам онлайн банкиране и всичко, което ми трябва е там.
  Отделно веднъж една служителка не ми поиска лична карта, когато правих превод. Определено не ме познаваше, защото беше в банков клон на друг град, а и вероятно беше шокирана от факта, че исках да правя плащане “към бюджета”, за което тя беше неподготвена.

 • Филми
  12 years ago

  Направо ужас. Добре че отдавна не съм им клиент. Напълно безотговорни са. Дори с другата новина за служителката им, която крадяла вноските на хората. Ужас! Да вземат и да се самозакрият

 • А това кашонче сега къде се намира? Много искам да си го взема, за да накажа виновните.

 • И аз съм им клиент … мале, мале …. Дайте ги на Господарите … те ще ги научат

 • МАРИАНА ИГНАТОВА
  13 years ago

  Моля да ми помогнете.предстои регистрация по зддс на оод.
  какъв опис трябва да се представи на наличните активи. и как точно
  да определя/кафене/
  кои стоки по коя ф-ра са. и кое се описва после в дневника на покупките и осчетоводяване на ддс

  благодаря ви

 • Кристиян
  13 years ago

  За това с банка да си нямате работа, това са легализирани лихвари.

 • експертизи
  13 years ago

  Всичко е възможно, ако знаете как да си защитавата правата.

 • public image
  13 years ago

  Наистина е ужасяващо!

 • Kalin4y
  13 years ago
  AUTHOR

  Малко от Facebook:

  Ivan Vasilev
  по-шокиращото е като имаш възможността да си заровиш безпрепяттвено пръстите в купчинката листове подредено изхвърлена от банката. Последния път кашончето беше пълно основно с информация за кредити на физически и юридически лица, буквално целия комплект документи както е с телбодчето подшит за всеки си седи и чака всеки който има интерес от тази или друга съдъжаща се информация да си го вземе за домашно ползване.

  Peter Marinov
  Преди 10 дена им станах клиент – направо съм шокиран….. :(

  Петър Ванев
  Не мога да повярвам, че е толкова безумно измислена системата за сезиране на КЗЛД….

 • Калоян Николов
  13 years ago

  Наистина, Господарите ще свършат работата, а относно банката …. по-безотговорна постъпка не бях виждал от такава институция…

 • s1yf0x
  13 years ago

  Това е твърде безотговорно от страна на служителите, но какво очакваш от тях. Те нямат елементрана култура на опазване на конфиденциална информация – самите си пароли си разменят по хартийки и SMS-и, а и не са обучени да противодействат на социалната инженерия.

 • Guardian
  13 years ago

  Наскоро си сменях СУМПС в КАТ Дървеница. На гърба на листчето, което получих с дата и гише, на които трябва да си взема документите спокойно си стояха данните от декларацията на друг човек минал преди мен. Видими бяха името и ЕГН-то. Явно за да се пести хартия документите, които подаваме и не са нужни се ползват за каквото им хрумне.

 • Защо не изпратиш това на Господари на ефира ? Мисля, че те ще свършат всичко това, което не върши съответния контролиращ орган.

what do you think?

Your email address will not be published.