TOP
Разни

Изграждане на имидж чрез личен блог

Миналата седмица с мен се свърза Адриана Василева във Facebook, която е студентка в Нов Български Университет с молба да и отговоря на няколко въпроса, свързани с написването на дипломната и работа. Тя е на тема “Изграждане на имидж на специалист по онлайн комуникации чрез личен блог”. Съгласих се и даже добре ми се получи. Помолих я да ми разреши да публикувам тук интервюто и тя се съгласи.

1. Представете се – име, месторабота, длъжност, лични интереси.
Казвам се Калин Василев. Създател и управител съм на първата специализирана агенция за управление на онлайн репутация в България – ОРМ.БГ.Интересувам се от онлайн маркетинг, бизнес управление, репутация, оптимизация за търсачки, софтуерно тестване и други, и имам щастието да съм превърнал всички тези неща в моя професия.

2. Представете блога си – име, от кога е списван, как се е развил досега, тематика.
Развивам личен блог на Калин Василев от 2007 година – www.kvasilev.com. Идеята, с която го създадох бе да споделям с обществото за проектите и дейностите, с които се занимавах тогава (с някои и до днес :) ), а именно SEO оптимизация и софтуерно тестване. Разбира се, споделям в блога и много лични неща – интереси, мнения, впечатления и прочее. С времето натрупваше аудитория и ставаше все по-четен – с все повече посещения, коментари, PageRank от Google (което бе важна стойност тогава,) а всичко това ме ентусиазираше да го развивам още повече.
Блогът ми няма конкретна тематика. Старая се да е разнообразе, интересен и най-вече полезен, за да може всеки да намери по нещо. Пиша най-вече за неща, свързани с интересите, които ви изброих по-горе.

3. Какви методи и комуникационни канали за изграждане на имидж в онлайн пространството използвате?
SEO оптимизацията обикновено е най-силно застъпена, а каналите са тези, по които се говори за бранда/личността: новинарски сайтове, форуми, блогове, всички социални мрежи, сайтове за видесподеляне и други.

4. Какъв е вашият желан личен имидж?
Този, който съм постигнал до момента ме устройва спрямо настоящите ми цели. Но едва ли е удачно човек сам да говори за имиджа си. Важно за мен е потенциалните ми клиенти да ме познават и да ме възприемат като специалист и човек, на когото може да се разчита и да се гласува доверие.

5. Коя е таргет аудиторията Ви?
Такава не е твърдо определена – четат ме и ме откриват в Google всякакви хора, в зависимост от темите, разбира се, а те са разнообразни. Най-често са колеги от бранша, клиенти или просто хора, които имат същия проблем, за който аз съм писал, а в по-добрия случай и дал решение. В специализираните и тематични статии, по-голямата част от аудиторията са и хора, занимаващи се с това като професия. Например има няколко материала за регистрация на ЮЛ, на сдружение и в тази насока – постоянно ми пишат и звънят хора с проблеми, на които колкото и да ми се иска да помогна – не мога, защото просто не съм юрист и счетоводител, а просто съм споделил моят опит и преживелици с дадената тема.

6. Как според Вас може личността да се превърне в бранд?
Най-вече когато човек практикува свободна професия – личността му вече е бранд и той трябва да работи за популяризирането и положителното му възприемане от потенциалните му клиенти. В моя случай представлявам фирма – друг бранд от своя страна и бих могъл да твърдя, че утвърденото ми име в бранша е било ключово за откриването на първите ни клиенти, а и до днес допринася много за това да ни се доверяват. Личността винаги е бранд, според мен. Зависи от конкретния човек дали го осъзнава и дали полага усилия за развитието му – а те се отплащат добре в дългосрочен план.

7. Каква цветова гама сте избрали и според Вас какво настроение създава тя на аудиторията?
В блога ми преобладава сивия цвят. Придава му сериозност и така се акцентира върху съдържанието. Търсих именно това – да е по-изчистен.

8. Как интернет промени начина на комуникация и изграждането на имидж според Вас?
Интернет позволи на всички да изказват мнение и то да се разпространява със зашеметяваща скорост. Преди той да се появи, имиджът се е изграждал основно чрез печатните и електронните медии – инструментите за масово осведомяване, с ПР кампании и други. Общуването е било еднопосочно и на база кампания. А в Интернет е важно постоянното присъствие, постоянното общуване и то вече с обратна връзка от хората. Според мен това са основните разлики в управлението на имиджа преди и след Интернет.

9. Как блоговете помагат за изграждането на имидж в интернет според Вас?

Днес едно ревю на блогър е в пъти по-ценно от платено рекламно съобщение в новинарски сайт. Това означава, че блоговете се ползват с много по-голямо доверие у потребителите. Създавайки правилната стратегия за присъствие и комуникация в блогосферата, онлайн имиджът може да бъде значително подобрен. Обратното също е вярно – с погрешна стратегия, онлайн имиджът може да бъде съсипан.

10. Коя е най-голямата полза отблоговете?
Ползата е, че са полезни :) В блогосферата можеш да откриеш информация от първа ръка. Дори някой със същия проблем като твоя. Можеш да обсъждаш теми, които те вълнуват, да получиш множество гледни точки и аргументи.

11. Какво Ви кара да списвате блог?
Носи ми удоволствие – заради това започнах в началото, а после се доказа и като нещо много полезно за имиджа ми. Моят блог е моята малка медия в Интернет – там изказвам мнение, понякога дори помагам на хората и това ми харесва.

12. Кои са най-често срещаните теми за блогване сред специалистите по онлайн комуникации?
Напоследък темите за блогване сред бранша са главно новостите в онлайн комуникацията и лоши практики по действителни случаи. Иска ми се това да се промени и да се наблегне на положителните и ефективни такива.

13. Колко често трябва да се поства, за да се поддържаимиджа на специалист в сферата на онлайн комуникациите икакво време отделяте Вие?

Колкото повече, толкова повече. Тук всеки блогър трябва сам да прецени според аудиторията си. Важно е да отбележа, че в никакъв случай не бива да се прекалява с блогването. Всяка една публикация трябва да е достатъчно актуална, да съдържа полезна и интересна информация. Ако няма какво да се сподели, по-добре да не се споделя.
За съжаление напоследък не отделям много внимание на блога си. Но това е не защото няма какво да кажа, а поради липсата на време.

14. Какво прави един блогър успешен и какви са критериите за успех приблогърите?
За мен един блогър е успешен, ако е постигнал целите, с които е създал и развива блога си, било то себеутвърждаване, влияние, печалби, нови контакти или други.

15. Какво определя авторитета на един блогър?
Авторитетът на един блогър се определя от множество фактори – с какво се занимава офлайн, уважаван ли е в сферата си, правдиви ли са мненията ,които изказва и добре ли ги защитава логически, образованието му , дали е полезен, дали е обективен, дори начинът му на изразяване и много други. Тези фактори в голяма степен определят колко е четен, до каква степен публиката му се доверява.
16. Как блоговете помагат да се развиваме като личности и професионалисти и какви са професионалните ползи от списването на блог?
Ако си специалист в дадена сфера, то добър начин да се утвърдиш е с личния си блог, където можеш да пишеш за сферата си на работа – помощни материали, например, а това от своя страна рано или късно помага да започнат да те откриват повече клиенти, да те познават и да те възприемат като специалист. Самия факт, че разясняваш на хората как да постигнат дадено нещо, означава че знаеш как да го приложиш на практика, нали? Защо да не наемат теб, тогава?
Освен това блогът ти позволява да имаш своя трибуна, да изразяваш свободно мнението си пред голям брой хора и да получаваш обратна връзка от тях в коментарите, което неминуемо крие ползи и за развитието на личността ти. Успехът на блога ти зависи от теб!

17. Печелите ли от блогване?
Аз лично не. При създаването и развиването на моя блог не съм поставял комерсиални цели, но косвено, макар и да не може да се измери, печалба има.

18. Считате ли блога си за полезен и какъв е приноса Ви към аудиторията?
Винаги съм се стремял да бъда полезен за читателите си. Голяма част от публикациите ми са създадени именно с тази цел – да помагат. Вярвам, че за да получиш, първо трябва да дадеш и че съм помагал на голяма част от читателите си.

19. Какво мислите за класациите на блогърите като напримерTop Blog Log?
Смятам, че подобни класации са полезни, но не бива прекалено да се вторачваме в тях. Такива класации обикновено се създават с алгоритми, съдържащи определени измерими показатели. Не бива да забравяме, че има и такива, които не могат да бъдат измерени с цифри.

20. Какъв е имиджа на блогърите в България и какво мислите за блогосфератау нас?
На този въпрос не бих могъл да отговоря еднозначно. Всеки блогър притежава свой имидж. Но като цяло блогърите у нас са сплотени, единни и силни като медия. Голяма част от тях са приятели дори и извън онлайн пространството.

21. Каква е разликата между блогърите в сферата на онлайн комуникациите по света и в България?
Основната разлика е броят на блогърите и мащабът на аудиторията. Относно качеството на съдържанието мисля, че в България ни най-малко не изоставаме.

22. Съществува ли професия „блогър” в сферата на онлайн комуникациите в България?
Точно професия – не мисля. В България едва ли може човек да се издържа само от това. Блогърството у нас е по-скоро интерес, хоби, много важен, но по-скоро помощен инструмент за постигане на други цели.

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

what do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *