TOP
Разни

Успение Богородично, Кърджали

В родният Кърджали се намира манастирски комплекс “Успение Богородично”, в квартал “Гледка”. Изграден и поддържащ се от отец Боян Саръев, който е познат в страната.

В началото на ХХ век в кърджалийското село Джебироглар живеела бежанка от Беломорска Тракия на име Калина Кехайова. Веднъж насън и се появила Богородица, която казала, че в местност до селото трябва да бъде изграден храм и наречен на нейно име. Калина предала думите на Божията майка на своите съселяни, но никой не и обърнал внимание. Минало време и Калина още няколко пъти получила пророческия сън, докато Богородица не обещала да даде знак на селяните, ако започнат да строят храма. Така и станало – при първата копка в земята била открита завита на руло икона. Втората копка довела на повърхността лековитата вода на аязмо. Селяните, удивени от чудесата, построили на мястото дървен параклис. През 1938 година започва строителството на храм Успение Богородично, а в строителните работи се включват и християни, и мюсюлмани.


Той е изграден с дарения както от християни, така и от мюсюлмани. Типичен пример за това как хора от двете вероизповедания може да живеят заедно в мир и разбирателство. Комплекса разполага с хотелска част и всеки, които иска да почувства спокойствието може да се възползва от предложението. Самият храм наистина лъха на сигурност. Сякаш забързаното и угрижено ежедневие спира там!

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

what do you think?

Your email address will not be published.