TOP
Лични

доц Асен Рахнев – Декан на ФМИ Пловдив

Покрай този QA семинар, който организирам се запознах с доста хора. Един от тях беше и Декана на ФМИ (Факултет по Математика и Информатика) към Пловдивският Университет.
От доста време на първа среща човек не ми беше правил толкова противно впечатление. Тя се състоя преди около 2 седмици в Деканата на факултета. Посрещна ме доц. Рахнев – скорошно избран за Декан. А предишният човек изпълняващ тази длъжност доц. Мекеров … просто нямам думи. Разбран и готин човек отвсякъде, но пусто нямал право да се кандидатира повече.
Срещата ми с доц. Асен Рахнев, който между другото е собственик на ИТ фирма Кодар (www.kodar.net), продължи около 20тина минути. За това малко време той успя да си покаже цялото самочуствие което имаше побрано с него. Едно надменно държане и говореше с мен, сякаш е “стъпил на много високо”.
Но да се върна на нашата среща…аз отидох да се срещна с декана на ФМИ към Пловдивският университет от името на BSQA (Българската Асоциация по Качество на Софтуера). Идеята бе в някоя от аулите на университета да се проведе този QA семинар, който да популяризира нашата дейност и да запознае присъстващите с новостите и технологиите при провеждането на уеб тестове. Да оставим неговото държание настрана, но при въпроса от моя страна, какви парички ще излезне наема на тази аула ми се отговори, че ще ми се предостави фактура, която трябва да заплата – един вид дарение на университета. Съгласен съм! Но по думите му излезна, че този наем ще излезне около 1000 лева. Аз да не съм луд! Пък и плюс това, защо трябва да плащам фективна фактура (така ми се стори, че ще е), като от познатите ми от Стемо (www.stemo.bg) или ЕРА компютърс (www.erabg.com) мога да купя нещо без надценка :)
Всичко това го преживях и се съгласих с него, но днешният разговор които проведох направо ми изби нервите. Преди седмица пратих на въпросният доц. Асен Рахнев програма за провеждане на QA семинара с молба да ми конкретизира сума. Ни вест, ни кост от него до този момент. Три дни подред го търся по телефона и все не мога да го намеря. До днес…
Обаждам се аз и търся доц. Рахнев…оказа се, че е той на телефона. Зададох му въпроса за размера на сумата за наем на семинара, а отстреща ми се отговаря: “До 23 Ноември има предостатъчно време”.
Моля!!! До 23 Ноември…нали преди това трябва да си направя цялата организиция, за поспамя (в добрият смисъл :) ) интернет пространството за този семинар. Все пак то правим за колегите студенти и за всичко, които се интересуват от Qualitu Assurance дейността в България. А този доц. Рахнев иска да го чакам до 23ти. Е по-голяма нахалство не бях виждал през живота си и то от уж уважавана и сериозна личност, каквато трябва да бъде Декан на ФМИ Пловдив – един от най-големите университети в страната.
Най-накрая реших да не се занимавам с него и да не си “тровя” живота с такива високомерни хора – тип простаци! Като за целта днес в 15:30 си уговорих среща с хора от Техническият Университет – филиал Пловдив. Дано се окажат разбрани и точни…и да не ми искат много пари за наем на аулата :)

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

6 COMMENTS
 • k
  13 years ago

  Извадка от Търговския регистър (дялове на собствениците на КОДАР):
  ОЛГА ДОБРЕВА РАХНЕВА, 2000 лв.
  АСЕН КЪНЧЕВ РАХНЕВ, 2750 лв.
  НИКОЛАЙ ВЕЛИЧКОВ ПАВЛОВ, 250 лв.
  История:
  Прехвърлител: АСЕН КЪНЧЕВ РАХНЕВ, БЪЛГАРИЯ
  Правоприемник: НИКОЛАЙ ВЕЛИЧКОВ ПАВЛОВ, БЪЛГАРИЯ
  Размер на дяловото участие: 250 лв.
  дата, на която е възникнало основанието за прехвърляне на дружествен дял:29.11.2010

  Кого ли се опитва да заблуди Рахнев, че няма вече участие и връзка с КОДАР – обслужващата фирма на ПУ?

  И накрая – за тези, които не са забелязали фактите по-горе:

  1.Дата на прехвърляне 29.11.2010 г. – малко преди Рахнев да обяви намерението си за кандидат-ректор;
  2.%-то участие на Николай Павлов – т.нар. сегашен собственик на КОДАР (с цели 5,25% !!! срещи останалите 95% на сем. Рахневи)

 • Симеон
  13 years ago

  Вижте как са го изтипосали влечугото:

  http://dariknews.bg/rektor2011.php?city=1#comment_form

  психолог – 20 02 2011 г. 10:19:38

  От написаното тук и коментарите за другите кандидати за ректор могат да се направят няколко извода:

  1. Много хора мразят личността Асен Рахнев, може би защото като повечето бизнесмени са без морални задръжки. Такива хора лъжат най-безцеремонно, злобни са и са много отмъстителни;

  2. Преподаватели от факултета на професор Рахнев, които имат здрав разум, ще гласуват за него с едничката надежда да се отърват от него и да спре да ги тормози и тероризира. Все пак някои от тях явно са изстрадали много от делата на избрания от тях ръководител и не могат да не споделят мъката си;

  3. Съмнителен е научният принос на професора и неговото признание от другите преподаватели в научната гилдия. Елементарна справка в Интернет показва липсата на научни публикации в реномирани научни списания. Второ, професорът не е цитиран никъде. Цитирането и статии с импакт фактор са двете основни изисквания в професионалния път на всеки учен. Научната дейност на професора се състои единствено от кратки доклади на конференции, където единственото условие е такса за правоучастие и докладити не се реферират. Трябва да се отбележи, че повечето конференции са организирани от професора в качеството му на декан на факултета по матеметика и информатика, с парите на факултета и труда на подчинените му;

  4. Професорът страда от мания за величие и желание за власт;

  5. Личното облагодетелстване не е най-големият порок на професора, нито потисническия и експлоататорски манталитет, което по принцип е съпъствано от невъзпитано поведение, граничещо понякога с каруцарски прояви. Всичко това е изблик и резултат от невъзможността да се подчини свободни дух, както и завист към по-преуспелите от него.

  6. Най-голямата беда е уронването на престижа на Пловдивския университет и на българската образователната система в международен план от световно непознат и непризнат учен, бъдещ кандидат за ректор, и не на последно място научното ,,осакатяване,, на обучаваните от него студенти – бъдеще на България.
  Такива са винаги последиците, когато има конфликт на интереси.

  Мога само да добавя, че присъствието на хора без морал на държавна работа, особено образователни институции като училища и университети, е недопустимо.

  Поради липса на морал и качества, изявеният бизнес мъж и професор трябва да се ориентира към политиката и да стои далеч от университита, за да не вреди и уронва пристижа на образователното висше учебно заведение с необразователните методи и дейности, начин на работа и поведение;

  Апел:

  Уважаеми хабилитирани преподаватели и имащи право на глас на общото събрание за избор на ректор на Пловдивския университет Паисий Хилендарски,

  О, неразумни човече, не избирай образователен урод!

  Спрете този професор-научен самозванец, не му давайте власт с гласи си!

  Не давайте илюзорна подкрепа като преподавателите от факулета на професора с
  цел да се отърват от него! Избирайки професор Асен Рахнев за ректор, вие не се спасявате от него! Вие си избирате тиранин и си слагате въжето на главата, защото основните цели, обявявани многократно от професор Асен Рахнев – кандидат за ректор, са обединение на няколко факултета и съкращаване на администацията (тази информация е от служител на ПУ, природо-научен факултет)!

  Не правете грешка, от която ще пострадат много хора и Пловдив като образователен център, и впоследствие икономиката на града!

  Гласувйте по съвест! Не продавайте гласа си като професорите в пенсионна възраст, получили предварително обещани да не бъдат пенсионирани!

 • Методи
  13 years ago

  Хааайде бе!… Ама истински професор???

 • Жени
  13 years ago

  А до изборите за ректор остава малко време. Добре, че кандидатите са много и шансовете на Рахнев са малки… и само да кажа, че вече е професор …

 • 45
  14 years ago

  И този палячо се натиска да става ректор

 • Кръстю
  15 years ago

  Асен Рахнев е най-долното създание, каквото може да съществува. Замесен е в безбройни далавери, това всички го знаят. Подъл и отмъстителен е и гони до дупка всеки, който каже и една дума против него. Що се отнася до Мекеров, и той е същата стока, ама е по-прикрит. Двамката са като дупе и гащи, заедно въртят игрите. А пък за качествата им на учени и преподаватели – не ми се говори. Пълна трагедия…

what do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *