TOP
Лични

Метро и отговорът на КЗП

Преди известно време ви запознах с един казус, който ми се случи във верига магазини МЕТРО. Показвах ви, как големите вериги магазини подлъгват клиентите си и печелят на техен гръб. След като информирах КЗП за случилото се, от магазини МЕТРО последва веднага реакция. Извиняваха се като излезнаха с обяснението, че магазин МЕТРО е доста голям и не смогват да подменят етикетите. Обяснение, което на мен изобщо не ми се понрави, а и си мисля, че на всеки разумномислещ човек няма да му се понрави.
Днес получих отговор от Комисията за защита на потребителите след като са направили проверка на магазин МЕТРО в град Пловдив. Ще дам само части от него:

Уведомяваме Ви, че във връзка с Вашата жалба, касаеща неяснотата и подвеждането на потребителите при обявяването на цените на стоките в хипермаркет “МЕТРО”, …. е извършена проверка в търговският обект.От длъжностните лица на Комисията при проверката са избрани произволно както други стоки, така и визираната от вас…Всички те са маркирани на каса за плащане като не е констатирано разминаване в обявените чрез етикетите цени и тези, маркирани на касата…търговецът в лицето на хипермаркети “Метро” е изразил становище съгласно което същият предлага в удобно за Вас време да посетите хипермаркет “Метро”, където ше Ви бъде възстановена разликата между фактурираната и обявената цена на закупеният от Вас сутшърт…

Очаквах подобно стечение на нещата :) Все пак това си е МЕТРО и ми е много интересно, дали са били предупредени за тази проверка. Ама са се подготвили де…
Доста читатели на блога ми изразиха мнение, че КЗП няма да вземе становище, защото МЕТРО търгувал с

Както ти е писал Пламен Томов в коментар към предишния пост, от жалба до КЗП няма да има ефект. Законът за защита на потребителите урежда въпросите между физически лица (потребители) и юридически лица (търговци). Към последните спадат и ЕТ.
А в твоя случай имаме конфликт между юридически лица.

Не сте прави, скъпи приятели. Не отминавайте така с лека ръка такива ситуации, случили се и на Вас. Не трябва да ги оставяме да ни се надсмиват и да считат, че са ни “победили”. Търсете правата си, защото ако не си помогнем ние самите и не се отстояваме в обществото, няма кой да ни помогне. Нека заедно да направим всичко да ни е по-хубаво, да направим България да е едно по-добро място за живеене. Всичко си зависи от нас самите!

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

7 COMMENTS
 • Аз
  14 years ago

  По сайта им ще ги познаете! Последната новост е от 15 март, и то, защото това е Световният ден на потребителя. Правят проверки – примерно, на хляба, не оповестяват резултати. Вероятно защото няма такива – само формално се върши работа. Магазините са пълни с къде-къде по-опасни стоки от всичките, публикувани в рубриката на КЗП, но тях никой не ги забелязва. Вместо това забраняваме декоративно грозде, което не е играчка и на него си пише, че е опасно за деца под три години, с мотива, че може дете да го вземе за храна и да се задави.Без да омаловажавам тази вероятност – не са ли опасни и отоплителните печки, защото детето може да се изгори? И катерушките, защото може да падне и да се удари… И още колко други неща… Дирят под вола теле, а то си е под кравата, където му е мястото. :)

 • Kalin4y
  16 years ago

  ее не така…КЗП си върши доста добре и неочаквано бързо за мен. Всичко е както трябва и реагират на всеки един подаден сигнал.

 • V.
  16 years ago

  Най-смущаващото в цялата ситуация е бездействието или по-грубо казано, импотентността на КЗП. Човек трябва да се запита: “Кой всъщност защитава нас, потребителите?”

 • SSH_ON
  16 years ago

  Не успявали да подменят… много мразя подобни оправдания изсмукани от пръстите.

 • Стефан
  16 years ago

  Г-н Томов на какво основание твърдите че проверката на КЗП е била незаконна?
  Може ли да дадете законови разпоредби в подкрепа на вашето твърдение.

  От своя страна аз ще защитя правотата на проверката на КЗП и действията на Калин Василев, чрез един цитат от закона за защита на потребителите:

  “Законът задължава търговците да предоставят на потребителите подходяща информация по отношение на съществените характеристики на стоките и услугите. Търговците са длъжни да предлагат на потребителите стоки с етикети на български език, като информацията, съдържаща се в етикета, трябва да бъде разбираема, достъпна, ясна, лесна за отличаване и да не бъде подвеждаща. Търговците освен това са длъжни да поставят на видно място цената на стоката, обявена в български левове, която включва и ДДС. Забраняват се заблуждаващата или непочтената реклама, както и неразрешената сравнителна реклама. Всяко физическо или юридическо лице, което има правен интерес, може да поиска от Комисията за защита на потребителите да забрани реклама, която счита за заблуждаваща или непочтена, или неразрешена сравнителна реклама.”

  Пълният текст може да намерите тук: http://www.parliament.bg/?page=ns&lng=bg&nsid=10&obj=l&type=show&id=54

 • Все още съм на мнение, че проверката е била незаконна и ако бях на мястото на Метро, нямаше да ги пусна в магазина. Но Метро са толкова нередовни, че не са имали смелостта да се съпротивляват.

  Тази проверка е превишаване на правата. Споровете между две юридически лица се решава или със споразумение, или чрез съда. НЯМА друг начин! Ти си отишъл в Метро като юридически субект, а от комисията, както виждаш не са намерили нарушение. Т.е. и вълкът сит, и агнето изядено.

 • Маргарит
  16 years ago

  Браво! Абсолютно съм съгласен с теб за това, че ако ние не направим България хубава за живеене няма кой да ни помогне. Ние сме хората, които трябва да си търсим правата, а не само да си изпълняваме задълженията.

what do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *