TOP
Лични

Всичко българско и родно любя, тача и милея

В понеделник с мой познат си говорехме за професионално развитие, заплащане в Пловдив и т.н. и изведнъж разговора се обърна в другата тема. Но защо ви го казвам това. Моят познат каза, нещо което ми направи силно впечатление и което ме накара леко да се издразня. Неговите думи бяха следните: “След като изкарваш доста пари от работата си и проектите, защо си купуваш дрехи и стоки от български производители по 60-70лв, след като можеш да си позволиш повече…”
Защо ли? Ми защото аз си падам малко повече “патриотче”. Слагам го в кавички, защото не съм от онези националисти, а просто обичам страната си.
Предпочитам да дам пари на българските фирми, да нося дрехи или да употребявам стоки, който знам, че ние сме си ги направили, отколкото да “пълня гушката” на западноевропейските концерни. Голям привърженик съм на “Изберете българското”.
Може да ме сметнете за идиот, но не избивам, каквото и да се избива там, с носенето на “маркови” неща от по 200-300 лв. “Маркови”, защото всичко се прави в третия свят.
Вие какво мислите? Въпреки, че можем да си го позволим, да се правим ли на модерни или да си обичаме българската стока за която знаем, че се прави и е вложен труда на нашите съграждани.

Накрая искам да ви припомня, великото стихотворение на Иван Вазов, което всеки българин трябва да знае и да не забравя:

Аз съм българче обичам
наще планини зелени.
Българин да се наричам
първа радост е за мене.
Аз съм българче свободно,
в край свободен аз живея.
Всичко българско и родно
любя, тача и милея.
Аз съм българче и расна
в дни велики в славно време.
Син съм на земя прекрасна,
син съм на юнашко племе.

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

3 COMMENTS
 • Пхахах. Съжалявам, z, обаче си се объркал мъничко. Аз съм от Русе, един град в който шивашки фирми има под път и над път. Произвежда се много, и не само бельо. Само че това, което е първо качество, обикновено отива за чужбина. Обикновено поръчките са “на ишлеме” и идват от големи западни фирми, които просто нямат ресурса да насмогнат на огромни поръчки (например да се ушият нови униформи за всички пилоти и стюардеси от Еър Франс) и затова ги дават на няколко по-малки фирмички в някои по-малки страни. Съжалявам, че е така, но и ние сме от страните “в Третия свят”, поне за западния бизнес. Че има качествено БГ производство, има.. но колко от него остава тук и колко се изнася зад граница… по-добре да наведем засрамено глави. Защото българинът вместо да каже “моето гардже е най-хубавото” ходи и си купува Adidas, Nike, Armani и нз си какви още дивотии… ако си мислите, че са правени в някоя от белите страни, лъжете се, шити са в Малайзия, Индонезия, Нигерия и къде ли още не. Ако не вярвате – влезте в някой от представителните магазини и погледнете етикетите. Аз поне знам… щом в Щатите нямаше тениска /да не говорим за нещо по-така/ с етикет “Made in USA”, какво остава за БГ. Затова – ИЗБЕРЕТЕ БЪЛГАРСКОТО!

 • z
  15 years ago

  А какво ще кажеш за много по-евтините западни стоки, тези по разпродажби или от евтини магазини? В Ирландия и Англия има една верига Penny’s от където могат да се купят много хубави и евтини дрехи. Същото се отнася и за френски вериги. При тях не се наливат толкова пари за марка, а се търси високо качество и ниски цени. Такова съотношение цена качество трудно ще се постигне в българия. Тук за съжаление освен бельо и разни къси дрешки друго почти не се произвежда.

 • Иван Енев
  15 years ago

  Ами, браво за идеята :). Между другото има и български стоки, като например тези от марката Denyl, които не отстъпват на западните лейбъли нито по качество, нито по цена.

what do you think?

Your email address will not be published.