TOP
Бизнес

Бизнес план – фирмен профил

Преди известно време Ви споменах, че ще ви запозная с това как да създаде бизнес план на вашата идея и да я превърнете в реално съществуващ проект – как да осъществите бизнес идеята си.
Проекта за стартиране на бизнес или бизнес плана е основният документ на който ще се базира вашата дейност. В него се включва описание на самата фирма, дейностите, които ще извършва и се преминава през анализ на пазара, създаването на маркетинговата стратегия и дистрибуционните канали. Помества се информация за разходите, които ще правите при развиване на дейността, както и отчасти бъдещите приходи.
Всеки един бизнес план започва с описание на фирмения профил на фирмата. Бях ви обещал да говорим за успешния бизнес модел на сайт за резервация на хотели, вили и къщи – rezervaciq.com. След разговор със собственика на проекта, реших да говоря общо как седи въпроса за създаване и стартиране на бизнес в ИТ сферта.
Има много формати за съставяне на бизнес план и всеки един професионалист в тази област, може да ви предложи различен. В моята кариера до момента съм създал 5-6 успешни бизнес плана, които функционират и в момента. Както и още няколко, които след доразвиване спечелиха доста солидни субсидии от ЕС.
Но да започнем с неговото създаване.
Всеки един бизнес план започва с писането на резюме на фирмата. Кратко за нея, за нейното създаване, възникване на бизнес идеята и т.н.
Следващият и първи важен раздел е т.н. фирмен профил. В него се помества информация за общата характеристика на фирмата – наименование, описание на дейностите и юридическа форма. Задължително поместете информация за месторазположението на фирмата, като наблегнете на иконом-географското разположение на населението, демографската структура и икономическото развитие. Малко по-глобални теми, отнасящи се до външната среда на фирмата.
След като ги отбележите, споменете задължително каква е правната форма на вашата фирма (ЕТ, ЕООД, ООД, СД, АД и т.н.).
Добре е поместите информация за това как е възникнала бизнес идеята за стартиране на бизнес, развитието и във времето, алтернативи, които са стояли пред вас. Всичко това го опишете във фирменият профил.
След което отбележете малко финансови аспекти. Информация за основният капитал, допълнителен, ако има такъв, съдружници, материални активи (краткотрайни и дълготрайни). Ако притежавате лицензи и патенти, тук е мястото да ги отбележите.
Във фирменият профил опишете и каква е структурата на вашата фирма от управленческа гледна точка. Кой е управител, кои са част от мениджърският екип и т.н.
Задължително поместете информация за персонала, като включите данни за неговата численост, професионална и квалификационна структура, форми и системи за разплащане.
Не забравяйте, че фирменият профил е само основната част и не се впускайте в много обяснения. Във следващите части от вашият бизнес план, ще ги разбием и опишем най-подробно. Тук просто маркираме основните и ключови моменти от вашия бъдещ бизнес.
Разберете, че добре подготвеният и развит бизнес план ще ви донесе повече приходи и ресурси, за започване на бизнес. С него можете да кандидатствате за външно финансиране от финансови институции, банки и структурните фондове на ЕС.

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

4 COMMENTS
  • деннис
    13 years ago

    Здравей! С интерес прочетох идейте които си изложил, но повечето от тях са за вече съществъваща фирма и представят развитието и разширяването на бизнеса. А как се съставя бизнес план от тези които тепърва желаят да започнат някаква дейност, от нулата?

what do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *