TOP
Разни

Съединението прави силата

Нека се гордеем, че сме българи и на този ден да почетем жервеноготовността на всички сънародници, които дадоха живота си за България. Въпреки всички кризи и проблеми, нека на този ден да бъде усмихнати и по-добри, да сме заедно и обединени. Това са искали нашите предци.
Нека покажем, че българите са силни и непобедими.
Нека покажем, че когато сме заедно нищо не може да ни събори.
Нека покажем, че България не е някоя страна второ качество.
Нека се гордеем, че сме българи.
Аз се гордея! А ти?

На 4 септември бунтовници, под ръководството на Чардафон, обявяват Съединението и установяват контрол над село Голямо Конаре. На следващия ден правителството, начело с Иван Ст. Гешов, провежда консултации с руското представителство в Пловдив с намерението, ако получи подкрепа от Русия, самото то да обяви Съединението. Руският представител категорично отказва.
На 5 септември няколкостотин въоръжени бунтовници от Голямо Конаре (сега – гр.Съединение) се придвижват към Пловдив. През нощта срещу 6 септември частите, командвани от Данаил Николаев, установяват контрол над града и отстраняват правителството и генерал-губернатора Гаврил Кръстевич. Съставено е временно правителство, начело с Георги Странски, което малко по-късно е заменено от Комисарството в Южна България, и е обявена обща мобилизация.
След броени дни обаче Русия обявява своето недоволство, че акцията не е съгласувана с нея. Подкрепяна от Русия, Сърбия на 2 ноември 1885 г. напада България. Започва Сръбско-българската война. След тридневни боеве край Сливница на 5-7 ноември българите побеждават, а последвалият Букурещки договор от 19 февруари 1886 г. възстановява довоенната граница със Сърбия. Съединението получава международно признание.
След като княз Александър I подкрепя Съединението и след края на последвалата Сръбско-българска война, България и Османската империя постигат споразумение, според което Княжество България и Източна Румелия имат общо правителство, парламент, администрация, армия.

Източник: Wikipedia

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

1 COMMENT
  • Стефан
    15 years ago

    Не съм много съгласен с писанията в википедия.
    Русия се разграничава от действията на България, тя е била уведомена и в течение на събитията, но не е била готова да се изправи срещу запада и да погази видимо Берлинския договор. А зад Сърбия застава Австро-Унгарската империя. В следствие на Берлинския договор, астрииците получават територията на Босна и Херциговина за период от 30 години. Чрез погазването на договора от наша страна те се страхуват да не би Османската империя да си поиска преждевременно своята територия. Затова те гарантират военна подкрепа на Сърбия и тя напада България. След разгрома над сръбските воиски още на границата и последвалото нахлуване на България в Сърбия, австрииците изпращат нота на българското правителство, заявяваики че ако продължат, нашите воиски ще се срещнат с австрииски.

what do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *