TOP
Лични Разни

Триград – пещера Дяволското гърло

С разходката до Триград посетихме и две пещери. В този пост ще се запознаете с “приключението” по изкачване на Дяволското гърло.
Ето и малко информация за нея:

Дяволското гърло е пропастна пещера, която е формирана в следствие пропадането на земните пластове. Пещерата е разположена на 1,5 километра северно от село Триград в Триградското ждрело в Родопите. Основната ѝ част е заета от голяма зала, в която се намира най-високият подземен водопад на Балканския полуостров.
Името на пещерата идва от формата на входа, наподобяваща дяволска глава. Пещерата се е получила от река, падаща под земята от 42 м височина, образувайки огромна зала, наречена Бучащата зала. Дължината и е 110 метра, ширината – 40 метра, а височината и достига до 35 метра. Това е най-голямата зала в Българските пещери след входната зала на Деветашката пещера – в нея може да се побере катедралата “Св. Александър Невски”. От входа е направена изкуствена галерия с дължина 150 метра, през която се достига до основата на водното течение. Оттук 301 стъпала нагоре извеждат покрай подземния водопад до повърхността. На близо 400 м от входа на “Дяволското гърло” водите на подземнотечащата река се губят в сифон-галерия. Дължината на сифона е повече от 150 м, а след него по 60-метрова галерия подземната река напуска пещерата и излиза отново на повърхността през пещера.

Преди да започне и самата обиколко на пещерата един от водачите ни разказа малко за самата пещера.

По време на изкачването на 288 стъпала се опитах да направя няколко снимки. Не беше много добре осветено в самата пещера. Има създадена и мемориална плоча на двамата загинали водолази, които са се опитали да изследват пещерата.

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

3 COMMENTS
 • elena hristeva
  10 years ago

  Полезна информация за всички които се интересуват за пещера Дяволско гърло:От пролетта на тази година пещерата се стопанисва от Туристическо дружество Орфей 1970 – гр.Девин и БТС.

  Телефон за информация за пещерата: 0890 222 515 – Солаков

  Работно време: 09 – 18.00 ч.

  Вход за възрастни – 4.00 лв.

  Вход за ученици – 2.00 лв.

  В момента се изготвя сайт за пещера Дяволско гърло – http://www.dqvolkotodarlo.com

 • Val
  13 years ago

  Да Трудно се снима в тази пещера
  Според мен Ягодинската пещера е по – добра и има какво да се види
  Хоризонтална е а и прехода е близо час

  • Валентин
   13 years ago

   Не може да се говори изобщо за по-добра пещеря!
   Ягодинска, Дяволско гърло или друга си имат своите красоти и потайности и всяка е уникална!
   Никак не е трудно да се снима!
   Важно е оборудването и техника на снимане.
   Да не ви казвам за снимачен ъгъл, осветление и т.н.т.
   Бил съм там, тандем с МИЧО от 1970 г.
   [email protected]

what do you think?

Your email address will not be published.