TOP
Лични Разни

Имотен регистър

Тази седмица ми се наложи да се “сблъскам” с Агенцията по вписвания или по-точно с Имотния регистър. Трябваше да извадя удостоверение за тежести на един имот. Викам си – лесна работа, няма да имам никакви нерви и ядове. Да, ама съм се лъгал.
Мъките започнаха още с подаването на заявление за издаване на това удостоверение. Наложи се да попълвам молба по образец, която агенцията не предоставя. Алтернативата бе да я пиша на ръка или да платя 2лв. за едно копие от близкия ксерокс. Това май беше най-скъпият ксерокс, който съм плащал до момента. Наредих се на опашката и седях там близо 50мин., за да си подам документи за по-малко от 2 минути, при една доста навъсена служителка (а беше още около 9 часа. Не искам да си я представям към края на работния ден).
След три дни отидох да си ги взема. Реших, че сега няма да чакам на опашката, защото какво толкова – трябва да си взема едно удостоверение и се предполагаше, че няма да има “задръстване”. Да, ама пак не. Наредих се на опашката и чаках близо час, защото работи само едно гише и предаването на документа изисква доста усилия, подписи и преглеждане на документите. Всички граждани, които бяха на опашката се изнервят доста. Задухата и топлината лъха още от вратата на агенцията. След близо час чакане се сдобих с този документ.

Цялото това ме навежда на мисълта и ме кара да мечтая, кога и българските държавни институции ще заработят като европейските. Защо е необходимо да плащаме толкова данъци и такси, а не се прави нищо, за да се облекчи българският гражданин. Нима е толкова трудно да се направи една система, която да си подаваш и получаваш всичко онлайн. Да оставим настрана, че имотният регистър се прави повече от 4 години от Сименс и все още не е готов. Много корупция и скандали се носят около него.
Питам се докога трябва да се борим срещу бюрокрацията, докога ще трябва да търпим това? И най-важният въпрос – кога България ще стане като нормалните европейски страни, след като всички от управляващите парадират, че всичко ни е европейско ?

Редакция: накрая се оказа, че пак трябва да минавам през всички тези мъки. Понеже имота има смяна на собственик през последните 10 години и трябва да подам още едно заявление, че за всеки собственик се подавало и плащало отделно. При зададен въпрос, защо това не ми бе казано от колежката Ви, ми се отговори: “Тя не е длъжна да ви го казва”.
От къде дявол го взел аз да знам, че за всеки собственик трябва да се подава отделно искане за тежести :( … ей това всеки ден ме отказва да се боря срещу неуредиците и простотията в българските управляващи!

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

4 COMMENTS
 • Елена
  14 years ago

  Най фрапиращото е работното време :D от 09-14h !!!И мен ме разкарваха няколко пъти,защото всеки път ми издаваха документ,който не ми трябваше!Плащах си всеки път … и си чаках търпеливо!!!Добре че работя на смени и имах възможност да се разкарвам,но за хората които са редовна смяна си е мъка!!! :D Много съм щастлива … че всичко свърши!!!

 • Kalin4y
  16 years ago

  ми да се надяваме, че ще тръгне. То този регистър го чакаме от близо две години, въпреки че е готов доста отдавна :)

 • Васил Величков
  16 years ago

  Аз ще стана на “всяка манджа мерудия” ;-)
  От 01.01.2009 ще има нов Имотен регистър и голяма част от безумията ще изчезнат. Включително ще може Нотариусите да правят вписванията директно от офисите си он-лайн, докато ви оформят документите…Нещата се развиват, макар и бавно.

what do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *