TOP
Управление на проекти

Оценка на екипа

При оценка на представянето на екипа постигането на предварително формулираните цели е най-важното. Все пак екипът работи да постигането на тези цели и резултатите показват как се е справил той. Ако сте следили представянето и процесите редовно, на финала няма да очаквате никакви изненади.
Екипът може да се подготви конкретни параметри и показатели, които да измерват как се движи към целите. Методите на оценяване много зависят от спецификата на работата, но има няколко стандартни, които може да използвате:
– постигане на бизнес целите, за които отговаря екипът
– удовлетворение на клиентите
– реална цена за производството, сравнена с планираната в бюджета
– качество на продукта или услугата
– печалба
– срок на изпълнение
– намаляване на неоползотвореното време
По принцип оценяването на работата е насочено предимно към постигнатите резултати и производителност. Една от най-важните разлики при оценяването на екипа е тази, че резултатите са много важни, но и начинът, по който екипът ги е постигнал също е от значение. Сътрудничеството е най-значимият показател при оценяването на работата на екипа. Имайки това предвид, можете да разделите показателите по следните критерии:
1. Оценка на резултатите
– постигане на целите на екипа
– удовлетвореност на клиентите
– количество свършена работа
– придобити умения и знания
2. Оценка на процеса
– подкрепа на екипния процес и отдаденост на екипа
– сътрудничество
– разрешаване на конфликти
– планиране и поставяне на цели
– вземане на решения
– постоянни процеси и процедури
– склонност към промяна
– поемане на риск
– повишаване на знанията на членовете на екипа

Съществуват различни методи за измерване на успеха. Те варират по отношение на сложността, цената и времето. Препоръчвам ви да изберете комплексен метод за оценка на екипа, който показва значението на постигнатите резултати за развитието на цялата организация. Основните методи от които може да избирате са:
1. сравнение спрямо сходни екипи
2. оценка на прогреса на екипа спрямо първоначалните цели и график
3. наблюдение на екипа от външен консултант
4. стимулиране на редовни, неформални дискусии в екипа за оценяване на функционалността му
5. анализ на проекта по време на специални срещи с цел да се определи кое върви добре и кое не и как натрупаният опит може да помогне в бъдеща работа

Всеки член на екипа изпълнява много роли – като човек, като член на екипа, като член на цялата организация. Затова при оценка на индивидуалните постижения е добре да се комбинират най-малко два от следните методи по отношение на всяка една от ролите
– оценка на колегите: членовете на екипа дават оценка за работата на колегите си
– удовлетвореност на клиентите: вътрешни и външни клиенти оценяват екипа и отделните членове
– самооценка: всеки член на екипа се оценява сам
– оценка на лидера: като лидер или наблюдател (супервайзър) оценявате всеки един поотделно
– оценка на мениджмънта: ръководителят на отдела или мениджърът на лидера оценява членовете на екипа.

Оценяването помага изключително много за затвърждаване на силните страни и определяне на онези аспекти от работата на екипа които се нуждаят от подобрение. Когато оценяването на екипа се базира на адекватна и креативна система за награждаване на работата, екипът ви е мотивиран за прогрес и постигане на така желаните резултати.

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

6 COMMENTS
 • GROM
  16 years ago

  Очень полезная вещь, спасибо!!

 • Почивам, когато ми се почива. Дори и неделя да е :)

 • Kalin4y
  16 years ago

  карай да седи … :)
  Не ма стряскай така с книжката, че трябва др. седмица и аз да ходя си я взимам. Май само ние не почиваме Август месец :)

 • Преди да сметнеш, че съм изчаткъл – ще се оправдая. Исках да коментирам последната ти тема за имотния регистър. Обаче изглежда в този момент си публикувал нова статия, а аз спрямо ридъра коментирах последната.

  Абе… ако ти се занимава – премести коментара към предишната тема. Поздрави!

 • Kalin4y
  16 years ago

  това какво общо имаше с темата :D

 • Ти ако знаеш мен какво ме направиха, докато си вземах шофьорската книжка в КАТ. Три часа висене по опашки в най-голямата жега. На всичкото отгоре едно гише работи за всичко и почива на всеки 15 минути по 15 минути. Просто всички са в отпуска и една лелка прави всичко.

  Едни чак се сбиха, заради пререждане. Жалка картинка е това България. Поне да го направят да си теглиш номер и да те викат по него, а не да чакам на опашка. А първия ден отивам в работно време и виждам бележка “днес няма да работим”. Концерт по желание – почивало им се на хората.

what do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *