TOP
Лични

Какво е да караш колело в Пловдив ?

От известно време карам колело в Пловдив. Реших да оставя колата и да влезна малко във форма. Доста време се чудих дали да си взема колело или не, но последната среща с Мартин ми помогна да взема решението :) От това кибичене пред монитора взех, че съм изгубил всякаква форма и така реших да се поразведря малко. Горещо препоръчвам да се възползвате от продуктите на Лидер96 – www.leader96.com. Цените са без конкуренция, а качеството е високо!

Оказа се, че Пловдив е адско трудно място за каране на колело. И то каране в града. Пътищата изобщо не са както трябва, да не говоря за лудите шофьори, които карат с краката си. От край време твърдя, че в София се кара се по-лесно и шофьорите са по-добронамерени. В Пловдив е направо ад. Днес за пореден път един джип, решил да мине на червено, щеше да ме “центрова” по калника :( Никакво предимство на хората, каращи велосипед.

Питам се, кога ли и ние като истински европейци ще имаме удобни велоалеи или поне лудите шофьори ще помислят и за колоездачите, не само затова как да минат на жълто или червено ?
Вие сблъсквали ли сте се с този проблем във Вашият град и решавате ли се на “самоубийствени” разходки с колело из града ?

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

13 COMMENTS
 • Любомир
  10 years ago

  Здравейте,

  Наистина Пловдив, а и в цяла България карането на велосипед се превръща все повеч в кошмар. Карам велосипед от 1975, като с малки прекъсвания не съм спирал да го ползвам както за работа, така и за удоволствие. Миналат есен си купих велосипед от Виенер Нойщад(на около 40 км южно от Виена). За коло половин час пробвах велосипеда по тамошните велоалеи без ръбове, без дупки, ями и пр.Има светофари специално за велосипедистите. Истинско удоволствие!!!
  В Пловдив съм имал случай за 3км да избягвам в последния момент 3-4 удара с пешеходци, които дори не си правят труда да поглеждат като пресичат, ползвам звънеца и въпреки това имам чувството, че тези са глухи-никаква реакция или поне завъртане на главата. За хилядите неравности, изкопи, преасвалтирвания, канали, ръбове, липсващи шахти, некадърно направени скосявания на бордюрите дори не ми се говори. Същото е и с шофьорите, всеки кара все едно всички са му длъжни. Липсата на основни вело трасета те принуждава да караш през булеварди, където вероятноста да те убият е 50:50. И въпреки това се налаг ада карам всеки ден, като междевременно не пропускам да “благославям” всичкото чантаджия вземащо заплата, и нищо не правещо, за да направи Пловдив поне малко по-благоприятен за велотранспорта!

 • Здравейте,
  това което е в ЕС ,от опит знам в България-Смешнария ще стане след 20-30 години,ама ще стане

 • Ангел
  13 years ago

  Карам колело в Пловдив от 2 години.Ходя на работа на фитнес с него,имам кола но с колелото съм много често,жив и здрав съм а колите не ми пречат,всичко е до хъс и дух спокойствие,най-лесно е да кажа не мога и да се плйосна пред компа.Дерзайте!

 • Георги
  14 years ago

  Привет на всички.Мисля че много хора се сбъскват с този проблем.Аз също имам този проблем.Просто е ад да се кара велосипед из Пловдив!!! Според мен проблемът идва от ниската култура на българският шофьор ,както и от небрежието на общината към изграждането на пътната инфраструктура.Да караш велосипед в Пловдив се оказва висш пилотаж.Ако не е някой шофьор , който да те затисне в дясно или да ти отнеме предимството ,тъй като си на велосипеда …то ще са спрели автомобили на места където има изрично знак за забрана за престой и паркиране!Още един проблем са шахтите ,които липсват . Липсата на вело алеи показва ,че сме много далеч от европейските страни.Сякаш си на село , а трафикът е повече от ужасен.
  За финал искам да споделя , че Пловдив е града с най-мръсен въздух в ЕС ,защото колите ще продължават да се умножават за сметка на велосипедите.Да вземем пример от западните държави като- Германия , Италия , Австия , Холандия и др.велонации! И как да искаме здрава нация.

 • Маргон
  14 years ago

  Хм, аз карам колело в София от миналата година и ми прави впечатление, че колоездачите са все повече и то на всякаква възраст. Вярно, че живея близо до алеята на Борис и че после оттам виждам голям зор и много се напрягам, но има елементи, които и в дни, в които не карам, редовно засичам да се носят по булевардите, по които минавам с маршрутката. Това не променя факта, че след като съм покарала по улиците ми трябва поне половин час, за да се успокоя :(

 • Irreto
  14 years ago

  В София просто е лудницата да си колоездач :D Карам много често, преди до даскало, до унито, сега до работа…
  През свободното си време пак съм на колелото.

  Честно казано, не знам кое е по-гадно, да се кара из София през ужасните задръствания и дупките и тротоарите с паркирани коли по тях. Или в провинцията, където пък шофьорите карат бързо и не се съобразяват с нищо и никой.
  Карал съм в радиус 150-тина километра около София и положението навсякъде е адски зле.

  Да, има места дето са спокойни, ама за да се стигне до там, се минава през ужасно напрежение. За това и все няма компания за каране….. все по-малко хора са наемат да карат просто за спорта, та камоли на работа да ходят.

 • Mira
  14 years ago

  И в Стара Загора не е по различно. Аз избягвам да карам в града, подозирам че движението не е по различно от Пловдив..а за шофьорите също/въпреки че и аз съм/. Добре че си имаме парк – Аязмото, където си караме на спокойствие..поне за сега :)

 • Varna
  14 years ago

  Да ти кажа и в Варна си е неприятно усещане. Лудост е да караш по големите булеварди а малките улички са доста разбити. Просто си избирам един маршрут до работа и като имам време минавам през Морската градина

 • Kalin4y
  14 years ago
  AUTHOR

  Недей ме плаши така с тази превръзка. Ще почвам да карам само на гребната май :(
  Стефчо, те германците къде са виждали такива безхаберни шофьори, като тукашните майни :-)

 • Stefan
  14 years ago

  Кала в Пловдив си е истинско предизвикателство да се кара колело. Миналата седмица ми бяха на гости колеги от Германия, и се чудеха защо няма колоездачи по улиците. Беше ми доста трудно да им обясня какво изживяване е да си колоездач в Пловдив.

 • Имам мой колега, миналата седмица го видях с превръзка на челото. Карал колело човека и един с джип решил да го центрова. Човека е от Пловдив, също като мен.

 • Преди карах колело когато трябваше да се предвижвам за неформални срещи.
  Уви да отида в университета целия потен не ми се нрави, но съм го правил не веднъж.

  В София шофьорите на автомобили също са нетолерантни. Лично на 3-4 пъти съм бил на косъм от втора катастрофа, отново не по моя вина.
  То и велоалейте (изключение е тази по Борис 3) не са ни читави. Това, че върху тротроара са сложили маркировка не я прави велоалея. Пешеходците са по-зле и от автомобилите.

  Уви, смятам, че колелото все още си е за парковете и на село из по-спокойните пътища.

what do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *