TOP
Популяризация в Интернет

SEO конференция 2010 – мнение

Днес е денят! Денят, в който се провежда SEO конференция 2010. Мисля да споделям в реално време моето мнение и впечатления за лекциите. Тази публикация ще я обновявам периодично с информация :)

В момента слушам Иво Апостолов с тема “Изграждане на мултиезични сайтове“. Добре споменава как да спестим време и как най-правилно да насочим потребителя към съответната езикова версия. Най-важното за мен – ако нямате даден текст с превод по-добре не показвайте знаменцето на езика. Най-добрият вариант е разполагане на езиците е – всеки език на отделен поддомейн. По-добре е и за SEO-то :)
Като презентацията бе добра и Иво Апостолов се справи с представянето и.


Васил Тошков говори как да започнем със “SEO за нови сайтове“. Добри съвети даде за това как и къде да изберем домейн. Практиките и процесите, на които трябва да обърнем внимание. Наистина добра презентация за началните етапи в процеса на оптимизация. На Васил Тошков това му бе първата публична презентация и се справи отлично. Поздравления за представянето му на SEO конфереция 2010.

За съжаление презентациите на Георги Георгиев за “Ефективни SEO кампании” и на Станислав Димитров за “Новите възможности за SEO – локални резултати, видео и резултати в реално време” ги пропуснах, защото по това време бе и моето участие като лектор.

Гео е говорил за планирането и за различните етапи от създаването на една наистина добра SEO кампания.
Станислав е споменал за резултатите в реално време, търсене и монетизиране на видео материали, локализация на търсенето. Все неща, които леко по леко изместват чистото SEO.
Лично за мен чистият вид на SEO умира и бизнес локал центъра, социалните медии и микроблогинг платформите ще са неизменна част от процеса на оптимизация на един сайт и позиционирането му в търсачките.

Презентация на Александър Георгиев бе насочена към SEM тактики и с име “The Buying Cycle & Google AdWords“. Главно засегна цикъла за купуване, в който се застъпват 4 стъпки – интерес, проучване, решение и покупка. При интереса клиента осъзнава, че има даден проблем, за който му трябва решение.
Според Александър и данните, които изнесе 15 % от хората купуват само от първото търсене, 80% купуват на по-късен етап и повече от 1 търсене на продукти. 40% от посетителите купуват след 5 до 12 седмици от първото търсене. Интересни данни, които несъмнено ще са ми от полза за магазина, който пуснахме – Srebro.bg за сребърна бижутерия.
Не съм голям фен на Adwords кампании и по принцип на PPC кампании. Предпочитам резултатите в натуралният SERP. Може да ми отнеме 6-7 месеца, за да изкарам един сайт в топ3, но пък удоволствието е по-голямо. Лично мнение :-)

Мартин Попов говори за “Видове ефективност в интернет рекламата“. Добре спомена за това каква ефективност реално може да се реализира в българското Интернет пространство. Марто добре спомена, че вече e-mail маркетинга и affilate все повече ще се развива в България. Все повече хора ще се ориентират към тази част от бизнес сферата.
Също така трафика не е всичко – важното е да бъде таргетиран. Научихме що е то premium реклама, що е performance реклама.
Избора на правилната рекламна кампания главно зависи от това каква цел сме си поставили. Според целта следва да изберем най-добрият подход и канал за Интернет рекламата.
Всички показатели доставени и отворени писма, % отписали са се и всички останали показатели за измерване на ефективната e-mail маркетинг кампанията, които спомена Марто, се предлагат отдавна от ОРМ.БГ. Съгласих се и с него, че при социален маркетинг или маркетинг в социалните мрежи трябва да се експериментира. Все пак няма от къде да се учим като теория и всичките успехи/неуспехи се базират на личен опит/експерименти.
В крайна сметка най-важното нещо – какъвто и тип Интернет реклама да изберете основното е статистиката след нея. Измерване на силните и слаби страни, анализ на резултатите с постигане на ефективност при следваща.
Добра презентация от Мартин Попов на SEO конференция 2010 и доста затвърди твърдението ми, че има бъдеще в алтернативните рекламни способи на стандартните банерни и PPC кампании.

Последната презентация бе на Мартин Линков за “От оптимизация за машини и алгоритми към оптимизация за хора“. Готини неща спомена Мартин за функционалности на Twitter и Facebook. Ясно може да се види колко хора туитваха SEO конференция 2010 в Twitter – тага е #seo2010. Мартин сподели един различен поглед върху възможностите на twitter и facebook. Полезна презентация бе и с най-голямо удоволствие се запознах с MARFI. Все пак му бях обещал в една дискусия в Svejo.net да го водя на картофена крем сума с кротони и сирене в Пловдив :-)

Като цяло впечатленията ми от SEO конференция 2010 са много добри. Отлична организация от страна на Мартин и Огнян. Искрено се надявам повече хора да споделят какво им е мнението за моята презентация за SEO и Usability, за да мога да си направя извод как съм се представил. Всеки, които я е посетил ще го помоля да сподели своето мнение.

Очаквайте след няколко дни да публикувам и аудио запис от основните лекции в зала 1.

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

25 COMMENTS
 • Doriana
  13 years ago

  “Ревалентен” е също толкова побългарен вариант на английска дума. Ревалентно съдържание е понятие, което може би ти се опитваш да наложиш. Определено не е българското съответствие на “relevant content” Но щом ще си измисляш свои термини, поне използвай по-ясни български думи. Или като се срещаш с други хора, които се занимават професионално с SEO в България, защо не обсъдите как всъщност биха се превели най-точно на български основните SEO термини. Според мен е странно на най-важното SEO събитие за годината в България, на което са отишли хора, които искат да научат повече за SEO, лекторите да популяризират сбъркани и неясно-какво-значещи словосъчетания като “ревалентно съдържание”.
  P.S. В oggin.net търсачката също не откри нето едно споменаване на ревалентен, ревалентно и т.н.

 • Kalin4y
  13 years ago
  AUTHOR

  Doriana, не виждам каква грешка да признавам. Опитвам се да използвам български думи и словосъчетания. Това, което ми цитираш ти е побългарен вариант на английската relevant

 • Doriana
  13 years ago

  Хмм, очаквах да си признаеш, че е печатна грешка. За всеки случай пуснах търсене за revalent content в SEOmoz. Провери си сам дали излиза резултат. Не виждам какъв е проблемът да си кажеш, че си разменил буквите.

 • Kalin4y
  13 years ago
  AUTHOR

  ревалентно съдържание – свързано/сходно съдържание
  релевантно идва от английски – “relevant” – уместен, подходящ, актуален, адекватен, съответстващ, свързан с/ засягащ/ имащ връзка с.

 • Doriana
  13 years ago

  Един въпрос във връзка с презентацията (нямах възможност да дойда на конференцията, за съжаление) – ревалентно съдържание ли си имал предвид или релевантно? Тъй като на две места присъства като ревалентно, се зачудих дали това не е някакъв термин, който ми е убягнал?

 • Калинчу, смени банера, конференцията мина, или ти още мислиш за SEO и ползваемост. :P

  Браво изчетох ти презентацията, хареса ми. :)

 • На мен лично много ми хареса твоята лекция – бе изнесена в много достъпен за потребителите вид. За повечето други лекции не мога да кажа почти нищо – за съжаление повечето ги пропуснах.

 • Barmolino
  13 years ago

  Искам да попитам понеже нямам възможност да присъствам на такив конференции в България.
  Колко време трае каква цена определяте като такса за присъствие
  на тази конференция
  и какво ново ще науча там след примерно аз като фреелансер чета какво става със SEO новостите от 10-ина от най-големите сайтове за SEO
  Включително Google,Yahoo,Bing където всичко е обяснено просто трябва да седнеш да четеш и практикуваш
  За това се изисква време.

 • Kalin4y
  13 years ago
  AUTHOR

  Стояне, благодаря за думите и наистина се надявам да съм бил полезен на присъстващите. Все пак това е целта :)

 • Стоян Станев
  13 years ago

  Бях на твоята лекция и съм много доволен. Според мен се представи на високо ниво и с поднесената информация и с начина по който я поднесе. По реакциите и на другите присъстващи се усети, че всички научиха по нещо полезно за себе си. На мен лично ми харесаха примерите и ми възникнаха няколко интересни хрумвания покрай мигащия сайт. Самата мисъл, че успешният маркетинг може да се крие под такава обвивка ми спечели вниманието и със сигурност за в бъдеще ще обръщам много по-голямо внимание и повече време в анализ на допирните точки между SEO, Usability и маркетинговите похвати в даден сайт или бизнес моделa, който сайта обслужва. Темата на лекцията ти е много обширна и за 45 минути не е лесно да се обхване цялата, но определено си заслужаваш аплодисментите и похвалата за представянето :)

 • Павел
  13 years ago

  Не успях да присъствам поради уважителни причини, и сега се оглеждам по блоговете – тъй че – блогвайте, давайте презентации, материали – за да видя какво е ставало

 • Kalin4y
  13 years ago
  AUTHOR

  Realtime блогването ще вземе да ми стане хоби :-) За втори път го правя и смея да твърдя, че добре се получи ^^

 • Пак си пръв :) Попадам тук от Google ;) Браво, аз нямам сили да блогна още…

 • bgboy
  13 years ago

  Браво ! Много добър обзор :)

what do you think?

Your email address will not be published.