TOP
Управление на проекти

Как да решаваме проблеми в екипа ?

По време на своята работа, екипът ви може да се отклони от целта по различни причини – заради вашият стил на управление, заради засилена или отслабена сплотеност на екипа, заради вътрешни конфликти.
Установете какъв е проблема. Веднага след като разберете, че има проблем, започнете работа върху отстраняването му. Първата крачка е да проверите какво не е наред. Проблемът може да е явил в следствие на:
» неразбиране или неточно определени цели;
» липса на комуникация сред членовете на екипа;
» недостатъчна отдаденост на членовете на екипа;
» липса на адекватни и ефективни критични умения
» неразрешен вътрешен конфликт
» враждебност или безразличие на останалите от групата

Започнете да решавате проблема.
Неотбягвайте и не отричайте проблема с надеждата, че ще се сниши и ще ви подмине. За съжаление в работата с екипи не става така. Проблемите притежават характеристиката да се задържат, да се разрастват и в един момента да “избухнат”, когато са пренебрегвани. Това се случва винаги, когато се работи с хора.
На лице са няколко наистина прости неща, които могат да накарат екипа ви да се върне в нормално състояние и да продължи с ползотворната си работа.
Дискусия – проведете дискусия, която да припомня основната цел, подхода и представянето на екипа
Бърза цел – поставете общо бързо постижима цел и започнете веднага да работите за нейното представяне
Информация – предоставете нова информация и различни перспективи от самата организация. Запознайте членовете на екипа си с амбициите и развитието на компанията. Също така можете да споделят външна информация, като покажете модели и примерни от чужда практика
Благодаря – не забравяйте да казвате “благодаря” на членовете на екипа си. Покажете им, че те са важни за вас и не пренебрегвайте никои от тях.

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

what do you think?

Your email address will not be published.