TOP
Управление на проекти

Как да създадем ефективен екип ?

За да създадете ефективен екип, най-важното е да можете да обедините хората си. Не забравяйте, че познаването на материята е част от успешният път за създаване на екип, но не е и единствения.
Създаването на високо ефективен екип изисква много усилия от ваша страна. Това е сложен процес, за който постоянно трябва да се грижите. Но накрая ще се убедите, че усилията са си заслужавали!
Създаване на екип. Като лидер на екипа вие сте връзката между вашата група и висшите мениджъри в компанията или клиентите. Преди да започнете работа, подгответе екипа си за постигане на определените цели. Внимателно проучете всички мнения на шефовете си или клиентите. Например:
– ясна ли е целта на екипа, който ще сформирате ?
– реалистични ли са сроковете и бюджета ?
– разполагате ли с адекватни ресурси за постигане на заложените цели ?
– екипа ползва ли се с подкрепата и нужната свобода на действие, при извършване на дейността си ?
Това са основната и задължителна част от въпросите, които следва да си зададете в процеса на сформиране на екипа. Ако дори и на един от тези въпроси отговорът е НЕ, трябва да се борите, да защитавате своя екип и да му осигурите реални условия да си върши работата.
В този процес се налага да бъдете креативни. Да се борите, обаче не означава да хленчите, да се оплаквате или да се откажете от задачата си. Като човек, които управлява екипа, вие сте този, който трябва да прояви инициативност. Не може да очаквате всичко, от което се нуждаете да ви бъде предоставено наготово, особедно ако управлявате екип от скоро и нямате нужният опит.
Ако не ви достигат ресурси, огледайте се сред контактите си, приемайте идеи от всеки, който сметнете, че може да ви ги даде. Не се срамувайте да потърсите помощ от членове на екипа или хора от фирмата, защото те може да имат повече опит от вашия. Винаги проявявайте инициативност и находчивост, за да намерите точните хора, оборудване и технологиите, от които се нуждаете, за да свършете поставени задачи.
Като ръководител на екип или ръководител проект забележите, че сроковете и/или бюджетът са нереалистични, предложете точна алтернатива, твърдо застанете и кажете на когото трябва от какво имате нужда и защо. Винаги отстоявайте и докажете необходимостта от допълнителни ресурси, покажете какво може да се направи в определеното време или с отпуснатите средства.
Да се бориш, означава да проявиш мъдрост и внимателно използване на влиянието. Когато успешно управлявате екипа си, вие не само трупате опит, но и подобрявате репутацията си. Това има изключително голямо значение, когато привличате хора, когато се борите за проектите си, по които искате да работите.
Не забравяйте, че трябва все пак да бъдете и реалисти. Ако сте сигурни, че сроковете са абсурдни или ресурсите, просто ги няма, и решите да поемете работата с надеждата, че все нещо ще се нареди, то обричате екипа си на провал – и вероятно собствената си кариера. Самозалъгването може да доведе единствено до разочарование и катастрофа. Ще загубите доверието не само на висшият мениджмънт, но и да членовете на екипа си, на колегите си, които сте вкарали в губещ проект. Никои не обича да губи!
Задължително бъдете реалисти – ако целта не може да бъде постигната поради външни фактори, върху които нямате влияние, просто не се захващайте с това!
Защо се проваля даден екип ? Следете екипа и членовете му за сигнали, защото иначе рискувате да попаднете в задънена улица. Причините, поради които се провалят повече екип са :
1. липса на мениджърска подкрепа
2. неадекватни ресурси
3. слаб лидер – това е вашата роля
4. неразбрани или конфликтни цели
5. по-слаба концентрация върху задачите за сметка на личностни взаимоотношения
6. не поемане на личностна отговорност и задължения
7. прекалено голям или прекалено малък екип, като брой хора
8. липса на усещане на взаимоотношенията и споделяне на общата визия
9. неадекватна система за възнаграждение
Внимателното планиране може да ви помогне да подготвите екипа си за успех на всяко едно ниво и по всяко едно време.

Защо ви написах тези редове? Защото смятам с няколко статии да ви запозная с това как да създадете успешен екип, от какво трябва да се предпазите и на какво да наблегнете при сформирането на екип, за изпълнение на дадена задачка или проект.

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

what do you think?

Your email address will not be published.