TOP
Управление на проекти

Проблема като сплотяване на екипа

Често когато се работи в екип, един единствен човек може да създаде много повече проблеми, отколкото всички други взети заедно. Той може да бъде определен като:
– мързеливец или “мъртва душа”, която не изпълнява поставените му задачи
– човек, който се опитва да доминира над екипа, без да има делегирани подобни права
– самохвалко, който се опитва да си препише всички успехи на екипа на себе си
– съперник, който иска винаги да побеждава
– мрънкало, което винаги се оплаква

Осъзнавайки, че такъв човек има във Вашият екип, никога не казвайте: “Няма проблем!”. Това още повече ще влуши нещата. Ако останалите възприемат някой като фигурант или мъртва душа, естествено е да се появи негодувание. Как ще се справите с тази ситуация, преди да се е превърнала в сериозен проблем, който забавя процесите или нарушава екипната работа и култура ?

Пример: Лично аз преди известно време имах влошени комуникации с един ръководител проект. Нямах нищо против човека, но явно при него личностните отношенията рефлектираха върху самата работа. Игнорираше ме като член на екипа, последен научавах информацията, не можех да си вършех работата адекватно, а после се изискваше от мен информация защо се получава така. Реших да си поговоря с ръководителя. Седнахме с нагласата да си изясня проблема. Той през цялото време повтаряше, че проблем няма и се усмихваше.
Но проблем имаше и продължи да си има, въпреки неговото отричане от страна на ръководител проекта. Нямах сили да се боря сам без и другата страна да полага усилия за разрешаването му.

Както може да направите в тази ситуация ? Постъпката в този случай на ръководител проект не е от най-правилните. Успешните подходи за решаването на личности проблеми са следвайки следните стъпки:
1. Говорете лично с човека. Осведомете го какъв е проблема и какво смятат колегите от екипа за него. Попитайте го какво мисли за работата си. Опитайте се да го накарате да обясни защо се държи по този начин.
2. След личния разговор анализирайте защо според вас човекът не си върши работата. Дали защото смята, че приносът му не се забелязва или може би не притежава нужните умения ? Дали не е в екипа против волята си?
3. Ако е уместно говорете и с другите членове на екипа, за да проучите мненията им за даденият човек. Не търсете критиката, а причини за поведението.
4. Ако решението е просто – нуждае се от допълнителна квалификация – пратете го веднага.
5. Ако е необходимо, говорете пак с човека и му обяснете колко е ценен неговият принос за работата на екипа и постигането на общата цел. Ясно му покажете, че той е важен за вас и му кажете защо трябва да е част от екипа.
6. Дайте на човека позитивно мнение за работата му.
7. Ако въпреки всичко работата и нагласите му не се променят към по-добро, обмислете възможността да напусне екипа.
Всички форми на некреативен конфликт, враждебност сред членовете, разногласия и съпротива може да разстроят и дори да унищожат екипа. Трябва да се наясно за всяка дисхармония в личните взаимоотношения на членовете на екипа.

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

1 COMMENT
 • Stilgar
  16 years ago

  – мързеливец или “мъртва душа”, която не изпълнява поставените му задачи
  – човек, който се опитва да доминира над екипа, без да има делегирани подобни права
  – самохвалко, който се опитва да си препише всички успехи на екипа на себе си
  – съперник, който иска винаги да побеждава
  – мрънкало, което винаги се оплаква

  Basi! Az otgovariam na vsichki tia tochki!

what do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *