TOP
Управление на проекти

Съставяне на график за проекта

В тази публикация имам намерение да ви запозная с това как да си съствите график за изпълнение на проекта и това как по-ефективно да предприемете неговото изпълнение.

Всички проекти имат фиксирани начални и крайни дати, независимо от наличните ресурси. Да кажем, че вие искате да започнете веднага работа по проекта, но нямате налични хора, материали и т.н.
Съставянето на график за проекта е стандартна и важна задача, за да може изпълнението му да е успешно. Започнете като определите абсолютната дата, тази която не може да варира във времето. Като в последствие започнете да определяте време, като започнете назад от нея. Минаването назад по веригата е отличен подход да определите максимално реални срокове. Задължително разберете и проучете кои дати не подлежат на промяна и коментар. Запомнете, че нито една задача не трябва да продължава повече от 5 седмици и се водете винаги от логиката, а не от това да има повече детайли.
Последователността на съставяне на график на проекта включва следните етапи:
1. Винаги използвайте структурно разпределяне на работата, за да сте в състояние да изработите списък на конкретните задачи и дейности
2. Определете точно каква работа трябва да се извърши по дадена дейност, за да може навреме да се генерират документите по нея
3. Използвайте формулираните задачи при съставянето на график с конректни дати за изпълнение
4. Изяснете къде може да се получи забавяне или пречка, които биха могли да объркат графика
5. Определете начините и способите за справяне с тях или заложете допълнително време за тяхното решаване
6. Използвайте системи за контрол и комуникация, за да може да допълните или корегирате графика си преждевременно
7. Винаги уведомявайте всички преки участници в проекта, на какъв стадии е той и до къде е стигнал в своето развитие.

След като започнете да формулирате графика на проекта си, едно от най-важните неща е да формулирате и построите критичен път. Това представлява най-доброто развитие на дейностите по даденият проект, които могат да бъдат завършени в най-кратки срокове. За да може да го определите най-добре:
– съставете списък на всички дейности и направете кратко описание на всяка една от тях.
– определете приблизително колко време ще ви е нужно за изпълнението на всяка една от тях
– съставете и отбележете в списък какво трябва да се направи преди да се започне изпълнението на дадена формулирана задача
– начертайте диаграма на критичния път (виж края на статията)
– изчислете възможно най-ранния краен срок за изпълнение на всяка дейност
– направете приблизителна оценка на времет, необходимо за самия проект.

С това мисля да приключа, като в следващият път ще ви запозная в детайлност с диаграмата на критични път. Ще обърна внимание и на най-разпространените формати на тази диаграма и основните стъпки при тяхното изграждане.

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

5 COMMENTS
 • Kalin4y
  15 years ago

  да, разбира се…само че пиши във http://www.sqa.bg :) там имаш шанс да получиш отговор не само от мен, но и от доста колеги с добър опит в професията :)

 • ve
  15 years ago

  човече,налага ми се да се занимавам с лоуд рънер.имам някой въпроси,чиито отговори не намирам в документацията.Някакъв шанс за помощ?

 • admin
  15 years ago

  не твърдя, че една задача не може да продължава. Никога за даден проект не е хубаво една задача, която има да се изпълнява да “зацикли” повече от 4 до 6 седмици. Това повежда със себе си и забавяне на самият проект. Именно заради това направе всичко, за да избегвате продължителността на такива единични задачи.
  Направете си така графика, че да кажем, ако нямате налични ресурси за изпълнение на тази задача към проекта и се налага да я проточите във времето, да се заемете с някоя друга. Да не се спира самата работа и изпълнение на даденият проект.

 • deviser
  15 years ago

  От къде идват тези 5 седмици?
  Как си определил че точно толкова трябва да е максималния срок за една задача.

what do you think?

Your email address will not be published.