TOP
Популяризация в Интернет

Колко струва добрата онлайн репутация ?

“Колко струва управлението на онлайн репутацията ?”

ormВсе повече чувам този въпрос и все повече започвам да се замислям. Като човек, който предлага услуги, свързани с управлението на онлайн репутацията, не мога да Ви дам точна сума и изражение на този въпрос.
Най-вече калкулирането на цената зависи от това колко време се отделя да се управлява репутацията Ви. ORМ (online reputation management = управление на онлайн репутацията) е като всички други услуги, адвокат ще Ви вземе хонорар според часовете, които Ви отделя, учителят, ще Ви вземе такса според това, колко часа уроци Ви е преподавал и т.н. Също така, въпросните хора може да Ви искат и месечен абонамент, ако ползвате услугите им периодични.

Подобно на примерите по-горе, цената на онлайн репутацията се определя според индивидуалният характер на всеки един случай. Освен това трябва да знаете, че ORM не е еднократен процес, подобно на оптимизацията за търсачки (SEO). Това е нещо, което трябва да се поддържа, ако искате да имате положителна онлайн репутация за дълго време.
Процеса на подобряване на онлайн репутацията включва много други дейности, които съставят като цяло ORM. Сред тях са оптимизацията на сайтове (SEO Услуги), медиа мониторинг на информационни уеб сайтове, форуми, блогове и места, където се генерира съдържание от потребителите.

Представете си, че сте част от компания, която произвежда детски играчи. Подготвяте и стартирате кампания за пускане на нов продукт на пазара. Вложили се много средства в производството и промоцирането му. Първата седмица отчитате големи продажби, но за съжаление продукта Ви е оценен като опасен за децата. Точно в този момент, вече някой пише някъде и говори за Вас и компанията Ви. Първи с негативните публикации се включват блогърите, които са закупили въпросната опасна играча за децата си. Следват коментари и създаване на страници в социалните мрежи – Facebook и Twitter. Впоследствие се присъединяват информационните и новинарски сайтове/портали. Всичко това се случва за 2-3 дни. Вашият нов продукт вече е заклеймен и няма как да си върнете вложените средства. Никой няма да се довери повече за компанията Ви и новите продукти, които ще предлагате на пазара. Загубите са поголовни.

Ако провеждахте мониторинг на своята марка и продукти, можехте да предотвратите това още в начален стадии. Как ? Веднага след появяване на негативни публикации в блогосферата, можеше да се свържете с авторите и да им предоставите нужните доказателства, че продукта Ви не е опасен. Можеше да ги уверите и да им дадете гаранция за това. По този начин ще ги привлечете на своя страна и те самите ще защитят продукта/марката Ви. В същото време можеше да изпратите прес-съобщение до информационните агенции, сайтове и журналисти, като им предоставите същите онези доказателства за обратното на твърдението, че произвеждате опасни играчки.

С предприемането на всички тези действия си гарантирате “потушаване” на негативните слухове още в началото, което от своя страна ще сведе загубите Ви до минимум. Но това нямаше как да се случи, защото Вие не провеждате мониторинг на своята марка и не сте предприели никакви действия по управление на своята онлайн репутация. Замислете се!

Нека се върнем на въпроса, който си поставихме в началото, а именно: “Колко струва управлението на онлайн репутация?”  Зависи! Зависи от обхвата, зависи от целите и може да струва от няколко стотин лева до няколко хиляди на месец.

Но колко наистина струва доброто онлайн присъствие? Може да струва Вашата репутация и бизнес!

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

2 COMMENTS
  • До Андрей: Е, то ако 100 блогъра решат да пишат такива коментари…само забрана на коментарите може да ги спре, а може да се отреагира, ако редовно си модерира коментарите и поддържа сайта :)

  • Добра статия, Калине. Много хубав пример си избрал за играчките.

    Едно само искам да питам: Представи си същия този пример, но да речем не 2-3 човека, а 100 блогъра започнат да пишат негативни коментари относно продукта на клиента ти. Как за толкова бързо време ще успееш да отреагираш и да потушиш масовото разпространение на тази информация?

what do you think?

Your email address will not be published.