TOP
Разни

Кражба на съдържание – вестник Марица

Лятото се случи така, че електронното издание на вестник “Марица” открадна напълно авторско съдържание от един наш сайт. Става въпрос за статия в блога за красота и козметика nai-krasiva.com. Оригинала на статията е тук Домашен пилинг за тяло, а откраднатото съдържание и публикувано във вестник Марица е тук.

Веднага се свързахме с представител на вестника в лицето на Олга Манолова, за да разрешим случая. Въпросната госпожа в продължение на месец и 4 обаждания все ме лъжеше, че ще решим проблема и главният редактор искал да си партнираме с електронното издание на вестника. Накрая взе, че ми писна и подадох една жалба до Дирекция “Авторско право и сродните му права”, за кражба на авторско съдържание. От там са препратили жалбата ми районна прокуратура Пловдив, защото с подобен тип деяния се занимава точно тя.

Дознател ме привика да дам обяснение, като прокурор Зорница Таскова е изискала информация за собственика на уеб сайта nai-krasiva.com, общи условия на ползване на уеб сайта и обяснения за контактите ми с вестника. Всичко това бе предоставено като информация.
Не исках да се стига чак до прокуратурата, но …
Ето това е отговорът на районна прокуратура Пловдив по казуса с откраднатото съдържание от вестник Марица:

Преписката е образувана по жалба на Калин Василев Василев, в качеството му на управител на фирма ОРМ.БГ ООД с оглед данни за извършено престъпление по чл. 173 от НК. Жалбата е препратена от Министерство на културата град София.
В хода на проверката е установена следната фактическа обстановка:
Представляваното от Калин Василев дружество администрирало интернет сайт “nai-krasiva.com”, като за обслужването на същият се грижела изцяло ХХХХ ХХХХ. Тя била автор на всички статии, съвети и рубрики в посоченият сайт.
На 13.12.2009 ХХХХ ХХХХ установила, че статия, изготвена лично от нея и публикувана в nai-krasiva.com е публикувана и в електронното издание на вестник Марица, като е посочено, че нейн автор е лицето Ива Русева. След като се свързали с редактора на електронното издание Василев и ХХХХХ ХХХХХ установили, че ва Русева е псевдоним на Ася Дамянова.
След като не постигнал договореност нито с нея, нито с редактора на в. Марица към публикуваната статия да се постави линк, указващ че статията е копирана от nai-krasiva.com, Василев сигнализирал на Министерство на културата.
Намирам, че отнасянето на спора към Министерство на културата Дирекция “Авторско право и сродните му права” е било правилно решение от страна на тъждителя, доколкото описаното по-горе деяние би се явило административно нарушение по смисъла на ЗАПСП.
В зависимост от степента на обществената му опасност то би могло да попадне и в хипотезата на чл. 173 от НК и да представлява престъпление.
Съгласно чл. 175 ал.1 от НК обаче, това престъпление е от частен характер и наказателното преследван по него се възбужда по тъжба на пострадалия пред съответния първоинстационен съд.
От материалите по преписката по описа на РП гр. Пловдив е видно, че такава тъжба, адресирана до надлежния орган – Районен съд Пловдив, липсва.
Поради изложините доводи намирам, че следва да се откаже образуването на досъдебно производство и преписката да бъде прекратена.
На тъжителят следва да се укаже, че би могъл да потърси ангажиране на наказателна отговорност на конкретно лице за извършено престъпление по чл. 172 от НК по частен ред.

Между временно се запознах с Атанас Костов, който е много готин човек и един от водещите адвокати по авторско право, съавтор на закона за авторското прави и сродните му права. Консултирах се с него, като разбрах, че и вестник Марица са отишли за говорят с него, много притеснени от жалбата.
В такива случай най-важното нещо, което се гледа е общите условия на ползване на един сайт и това, как е уредено ползването на съдържание.

В крайна сметка районния прокурор отказа да образува досъдебно производство, защото не сме уведомили районния съд първо, а направо сме писали до Дирекция за авторско право.

Спрях да се занимавам със случаят, защото нямаше смисъл да отделям време и нерви. В последствие се запознах и с Ася Дамянова и от нея разбрах, че този случай е предизвикал проверка и от Икономическа полиция в редакцията на в. Марица. Както и че въпросната персона Олга Манолова под никаква форма не е запознала главният редактор или когото и да е било от редакцията с този случай. Някак си май ми стига и се надявам, че те, както и всички тръгнали да крадат съдържание, ще се научат да не го правят :-)

А Вие, скъпи автори – търсете си правата!

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

5 COMMENTS
 • tovidebne
  12 years ago

  “Таня Иванова, управителка на фирмата издател на в. “Папарак”, бе осъдена на 2 г. лишаване от свобода с 5-годишно отсрочване и 4000 лв. глоба.

  Така завърши първото наказателно дело за кражба на авторски права от печатно издание у нас. Искът срещу издателката бе повдигнат от журналиста в e-vestnik Иван Бакалов.”
  източник – http://www.sbj-bg.eu/index.php?t=10051

  значи все пак може!!!

 • Западноевропейската и световната практика сочат, че при решаването на авторскоправни спорове често се стига да постигане на споразумение, базирано на взаимни отстъпки от двете страни. Крайно време е и в българското общество да има повече разбиране и толерантност към правата на определен правен субект. Радвам се, че както в.Марица, така и г-н Василев успяха да постигнат именно това – изясняване на тези и съответно права, защото в основата на отстояването на една позиция за защита на авторски права не винаги стои материалният интерес, а по скоро неимуществените права на автора, които по мое мнение са значително по-важни!

 • Kalin4y
  12 years ago
  AUTHOR

  Крис, започнахме един проект с адвокат Атанас Костов, именно за това…но някак си поради наличие на по-доходоносни проекти въпросният остана на заден план. Но тази година и неговото време ще дойде :-)

 • Абсурдно е че няма процедура по която да се продължи работата по жаблата, което показва коко жалка е системата ни и как всеки може да открадне от всеки каквото си поиска, защото явно се знае че нищо не може да се направи. Според мен трябва да има посредник, който познава добре законовата рамка, към когото да се обръщаме в такива случаи и който да се явява един вид гарант и консултант, че нещата ще бъдат придвижени по надлежния ред. Не може да се очаква, че един блогър или автор на текстове познава в детайли законодателството ни и знае в кой конкретен случай как да действа и къде първо да подаде жалба.

 • Интересно защо БОП-а правят акции тогава? Нали са частни взаимоотношения…

what do you think?

Your email address will not be published.